Jan Malý
29. března 2021 • 05:00

Provod jako Souček? Na přestup nemyslí, jak vzpomínají v Sokolově?

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nepíše předlohu pro další hollywoodský trhák jako Abdallah Sima, spíš další českou pohádku ve stylu Tomáše Součka. O pracovitosti, pokoře, úžasném přístupu a vzestupu, skvělých výkonech. A o velkém přestupu? Záložník Lukáš Provod hrál ještě před necelými dvěma roky druhou ligu, teď válí ve Slavii, oslňuje v Evropské lize, stává se důležitým členem národního týmu, v sobotu večer hezkou brankou přidusil Belgii (1:1), nejlepší tým světa.



LUKÁŠ PROVOD
Narozen: 23. října 1996 (24 let)
Výška/váha:189 cm/ 84 kg
Klub: Slavia (od září 2019)
Pozice: záložník
Profesionální kariéra: Sokolov (2016-2018, hostování z Plzně), Plzeň (2018), České Budějovice (2019, hostování z Plzně).
Bilance v reprezentaci: 6 zápasů/1 gól  

Po přihrávce Jakuba Jankta běžel s míčem, v tu chvíli se Lukáši Provodovi možná v hlavě rozezvonily připomínky trenérů, které často slýchá. „Měl bych vystřelit,“ uvědomil si. A tak se do míče opřel, moc hezky a precizně balon poslal po zemi na bránu čahouna Thibauta Courtoise. Belgický gólman pak jen zkřivil tvář a vyndal míč ze sítě. Provod zase ukázal, jakou pohodou oplývá, v konfrontaci s obletovanou armádou kolem Kevina De Bruyneho patřil k nejlepším na hřišti.

V jeho hře najdete sebevědomí, odvahu, rychlost, výborný pohyb, produktivitu, má dobrou figuru. Ve Slavii prožívá ohromný rozpuk, otrkává se na velkých evropských pódiích, zářil například v zápasech proti Leicesteru. A přitom se donedávna rozvíjel ve druhé české lize.

„Do tváře se asi neštípu, ale je to krásné. Úspěchů mám za sebou už hodně a jsem za to strašně rád. Doufám, že to takhle bude pokračovat. Není to jen má zásluha, ale spousty lidí okolo, kteří mi pomáhali. Touhle cestou bych jim za to chtěl poděkovat,“ konstatoval Provod po posledním velkém představení.

Přechod z mládeže do dospělého fotbalu začal ve druhé lize v Sokolově. „Kombinoval v sobě inteligenci, schopnost učit se, chuť a oddanost do fotbalu,“ vybavil si tehdejší sokolovský trenér Vítězslav Hejret. Pak se posunul do Českých Budějovic, ve druhé nejvyšší soutěži se předváděl ještě na jaře 2019. To jsou necelé dva roky… Brzy si ho vyhmátla Slavia a vykoupila z Plzně, které patřil. Započal strmý růst. Tak rychlý, že to nikdo nečekal.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud