1. dubna 2021 • 18:00

PĚT zpráv pro Šilhavého: Vaclík bude jedničkou, vedle Kúdely to není ono

Vstoupit do diskuse
28
  • Co Jaroslavu Šilhavému ukázal březnový sraz?Co Jaroslavu Šilhavému ukázal březnový sraz?FOTO: koláž iSport.cz

    Deset společných dní, tři zápasy světové kvalifikace, pouhé čtyři body, ale také spousta nových a důležitých poznatků pro trenéra národního týmu Jaroslava Šilhavého. Reprezentace se společně sejde až těsně před červnovým mistrovstvím Evropy, kdy bude mít společný kemp v Itálii. Trenéři budou nominaci tvořit na základě aktuální formy a také z množství zpráv, které z utkání proti Walesu, Belgii a Estonsku získali. Deník Sport vybral pět klíčových bodů.

  • Je jasno: jedničkou bude Vaclík

    To téma se vyloženě nabízelo: bude gólmanskou jedničkou Tomáš Vaclík, jenž v Seville příliš možností nedostává, nebo Jiří Pavlenka, který naopak v Brémách chytá pravidelně? Zdá se, že rébus je vyřešen. V důležitém utkání ve Walesu, kde byli oba brankáři koučům k dispozici, dostal přednost zkušenější Vaclík. A protože si vedl stejně jako proti Belgii výborně, vypadá to na definitivní verdikt, že právě on bude na EURO mužem číslo jedna. Působí klidně, sebevědomě, zapracoval na rozehrávce oběma nohama a v klíčový moment umí vytáhnout famózní zákrok.

    36/13

    Reprezentační starty Vaclíka a Pavlenky.

    Český gólman Tomáš Vaclík v kvalifikačním utkání proti BelgiiFoto Michal Beránek Sport

  • Vedle Kúdely to pořád není ono

    Přestože Ondřej Kúdela prožívá nepříjemné mimofotbalové záležitosti týkající se incidentů v Glasgow, fotbalově je naopak na vrcholu kariéry. Nejlepší český stoper současnosti? Velmi pravděpodobně ano, takže se v sestavě hledá spíš parťák k němu. Ondřej Čelůstka má do této role nejblíže, ale šéf sparťanské defenzivy není poslední dobou zrovna v oslnivé formě. Nepůsobí pevně jako dřív. Šanci zaujmout jeho pozici tedy může mít „Angličan“ Tomáš Kalas, ale klidně i mladý Kúdelův spoluhráč ze Slavie David Zima. Dalšími v pořadí jsou Jakub Brabec a Václav Jemelka.

    2

    Další dvě varianty – David Hovorka, Tomáš Petrášek – jsou zraněné.

    Ondřej Kúdela během zápas s BelgiíFoto Michal Beránek / Sport

  • Dvojkou za Schickem je Krmenčík

    Podobně jako u brankářů i na hrotu je v současnosti docela velký boj o místo. Patrik Schick, navzdory zbytečnému vyloučení, má pozici jistou. Řešila se spíš otázka první alternace, kde si zálusk dělá trojice Michael Krmenčík, Matěj Vydra, Tomáš Pekhart, případně Adam Hložek. Přestože samozřejmě vždy záleží na taktickém plánu a zrovna požadované typologii útočníka, březnový sraz velmi dobře využil Krmenčík, který pookřál v Řecku. Obstál v základu proti Belgii, i coby žolík v oslabení ve Walesu. Šilhavý ho má vyzkoušeného, bude na něj spoléhat i na EURO.

    9

    Tolik gólů v nároďáku vstřelili Schick i Krmenčík.

    Český útočník Michael Krmenčík se snaží prosadit přes belgickou obranuFoto Michal Beránek Sport

  • Bořil potřebuje lepší konkurenci

    Výkon Jana Bořila na půdě v Cardiffu zarazil. Dvakrát podcenil situace ve vlastní šestnáctce, pustil do stoprocentní šance Garetha Balea a v rozhodující chvíli neuhlídal Daniela Jamese. Jestliže o tři dny dříve proti Belgii hrál vážně skvěle, stejně jako celý tým, představení s Walesem mu nesedlo. Momentálně je pro Šilhavého zcela logicky první volbou při výběru levého beka. Bořilovi chybí výraznější konkurence. Filip Novák je náchylný na zranění, ve Fenerbahce navíc nemá stoprocentní pozici. Aleš Matějů v Brescii v Serii B téměř nehraje. Variantou je Pavel Kadeřábek, jenže by musel hrát pozici „přes nohu“.

    Český obránce Jan Bořil se snaží zastavit Garetha Balea v utkání proti WalesuFoto Reuters

  • Odcházení Dočkala?

    Kde byla koncentrována největší síla reprezentace během březnového srazu? Rozhodně ve středu pole. Tomáše Součka nemá smysl vychvalovat, jeho přínos každý vidí. Skvěle hrál Vladimír Darida. Proti Walesu na „desítce“, s Estonskem v nižším postavení vedle hvězdy West Hamu. Výtečně se předvedl Antoník Barák. Kreativní proti podprůměrným Estoncům, výrazný i s hvězdnou Belgií. Situace někdejšího kapitána Bořka Dočkala se ještě víc zkomplikovala. Neberme to však za jisté odcházení z mužstva. Šilhavý jasně řekl, že nominaci na EURO bude tvořit na základě aktuální formy. Pokud bude lídr Sparty ve fazoně, trenér o něm bude vážně uvažovat. Má pro něj slabost.

    Bořek Dočkal v dresu české fotbalové reprezentaceFoto Barbora Reichová / Sport

Vstoupit do diskuse
28

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud