2. září 2021 • 10:35

Ronaldo zahodil penaltu, pak překonal rekord: 111 gólů? Ještě nezavírám účet!

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Cristiano Ronaldo, nejlepší reprezentační střelec v historii. To je přídomek, který si ikonický Portugalec nechá líbit. Kvalifikační zápas na MS s Irskem (2:1), ve kterém rekord 109 gólů Aliho Daeiho překonal, se přitom dlouho nevyvíjel dobře a pro CR7 začal neproměněnou penaltou.



Ronaldo už před zápasem dostal sošku za to, že rekord branek v národním týmu vyrovnal. 109 gólů dosáhl ve 179 zápasech. Držitel původního prvenství Ali Daei to zvládl za 148 klání v dresu Íránu. Ambiciózní Portugalec se ale samozřejmě se společným prvním místem nespokojil a hodlal se co nejrychleji osamostatnit.

Příležitost k tomu dostal už po čtvrt hodině hry, když VAR potvrdil, že zákrok irského kapitána Seamuse Colemana byl penaltový. Ronaldo si postavil míč na puntík a zamířil nízkou střelu k pravé tyči, brankář Gavin Bazunu ale výborně zasáhl a vychytal ho. 

„To je součást naší práce. Někdy skórujete, někdy uděláte chybu,“ krčil neúspěšný exekutor rameny v pozápasovém rozhovoru pro Sky Sports.

19letý gólman, který patří Manchesteru City, hraje na hostování v Portsmouthu až ve třetí lize. Do branky irské reprezentace se postavil teprve počtvrté, hlavně kvůli zranění zkušené jedničky Darrena Randolpha. Hned po patnácti minutách si připsal dosud nejzářivější moment kariéry.

Irové navíc favority zaskočili ještě jednou, když jim zadák John Egan dal hlavou po rohovém kopu gól do šatny. Družina kolem Cristiana Ronalda se nenechala odradit, bušila do obrany soupeře, ale klíčové momenty si nechala až na samotný závěr.

To už hrál Ronaldo hlavní roli. Střídající Goncalo Guedes mu v 89. minutě poslal parádní centr, Irové jej nechali hlavičkovat téměř samotného, a hvězdný útočník tentokrát Bazuna překonal. Zapsal tak gól číslo 110 a osamostatnil se v čele historické tabulky.

Ale mít rekord při remíze? To je málo... CR7 přepsal tabulky podruhé, v 96. minutě se znovu pověsil do vzduchu a hlavou rozhodl o výhře 2:1. Jako fotbalový premiant se může těšit ze samých jedniček - u jeho rekordu v počtu mezinárodních gólů svítí číslo 111.

„Ze všech rekordů, které jsem v kariéře překonal - a naštěstí jich pár bylo - je tenhle pro mě jeden z nejvýjimečnějších,“ napsal hrdý Ronaldo na Instagramu. „Díky tomu, že reprezentuji svou zemi, bráním Portugalsko a ukazuji světu, co jsou Portugalci zač. Zadruhé proto, že národní týmy na mě vždy měly velký vliv, sledoval jsem v nich své idoly.“

Ani v 36 letech ještě Ronaldo nehodlá zpomalit a historický primát plánuje ještě nafukovat. „Děkuji všem spoluhráčům i protihráčům za nezapomenutelnou cestu k rekordu. Pojďme se dál potkávat na hřišti ještě několik let. Rozhodně ještě nezavírám účet,“ završil.

Na vylepšení střeleckých statistik nebude mít CR7 zrovna složité soupeře. Portugalce čeká v následujících pěti dnech ještě přátelský zápas s Katarem, pořadatelem mistrovství světa, a kvalifikační zápas proti Ázerbájdžánu, který je ve skupině A bez bodu poslední.

111 gólů je neuvěřitelná meta. Ale určitě ne finální.

RONALDOVÝCH 111 GÓLŮ DETAILNĚ:

ČÍM:

59 pravačkou

25 levačkou

27 hlavou

JAK:

87 ze hry

10 z přímých kopů

14 z penalt

KDY:

10 v 1.-10. minutě

3 v 11.-20. minutě

14 v 21.-30. minutě

10 v 31.-40. minutě

7 od 41. minuty do poločasu

9 v 46.-55. minutě

15 v 56.-65. minutě

8 v 66.-75. minutě

19 v 76.-85. minutě

16 od 86. minuty do konce zápasu

V JAKÉ SOUTĚŽI:

33 v kvalifikaci mistrovství světa

31 v kvalifikaci EURO

19 v přátelských zápasech

14 na EURO

7 na mistrovství světa

5 v Lize národů

2 na Konfederačním poháru

PROTI KOMU NEJČASTĚJI:
 

7 - Litva, Švédsko

6 - Andorra, Maďarsko, Lucembursko

5 - Arménie, Lotyšsko

4 - Estonsko, Faerské ostrovy, Nizozemsko

3 - Belgie, Dánsko. S. Irsko, Rusko, Španělsko, Švýcarsko

Pozn. Dvakrát se trefil i proti České republice, při výhrách na EURO 2008 (3:1) a 2012 (1:0)

KDO MU NEJČASTĚJI NAHRÁVAL

8 - Joao Moutinho, Ricardo Quaresma

6 - Bernardo Silva, Nani

5 - Deco, Joao Mario

3 - Goncalo Guedes, Joao Pereira, Luis Figo

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud