Jonáš Bartoš
17. listopadu 2021 • 05:00

Marná česká snaha na Letné: Pískot na Krmenčíka i Coufalova zloba

Vstoupit do diskuse
22
  • Co ukázali čeští fotbalisté v utkání proti Estonsku?Co ukázali čeští fotbalisté v utkání proti Estonsku?FOTO: Koláž iSport.cz

    Čeští fotbalisté završili kvalifikační pouť ve skupině výhrou nad Estonskem 2:0, což znamená třetí příčku ve skupině. Jarní baráž si Šilhavého výběr zahraje, nicméně z pozice nenasazeného týmu narazí na venkovním hřišti na pořádně těžkého soupeře, od úterního večera už je známa šestice týmů, z nichž se bude losovat. Co ukázali Češi v posledním představení národního týmu v roce 2021?

  • Pokopaní Češi

    Izraelský sudí Orel Grinfeeld nasadil v úterý večer hodně benevolentní metr. Čeští fotbalisté si ze zápasu odnášejí spousty nepříjemných ran, v hlavách možná i křivdu, že rozhodčí nefoukal do píšťalky častěji. Loket do hlavy Filipa Nováka ocenil pouze žlutou, vůbec nepískal zákrok v estonském vápně na Davida Zimu, který ležel na trávníku s krví v obličeji. Kvůli zdravotním problémům musel brzy z placu Jakub Pešek, o střídání si řekl i kulhající Matěj Vydra. Nakopáno dostali i další hráči, z fyzického pohledu šlo o náročný duel, hrálo se slušně od podlahy.

    Podle rozhodčího o zákrok na penaltu nešlo Podle rozhodčího o zákrok na penaltu nešloFoto Pavel Mazáč/sport

  • Tah se třemi útočníky

    Zaskakující hlavní kouč Jiří Chytrý nachystal po úvodní brance Jakuba Brabce zajímavý tah. Češi potřebovali nastřílet dalších pět branek, tím pádem nebylo nač čekat. Všechno dopředu! Místo Alexe Krále a Lukáše Masopusta okamžitě vyslal na trávník dva klasické hroťáky Michaela Krmenčíka a Jana Kuchtu. Domácí šli do rozestavení 4-3-3, vytěžili z něj ale pouze druhý gól z kopačky Jana Sýkory na konečných 2:0.

    Druhý gól vstřelil Jan Sýkora Druhý gól vstřelil Jan SýkoraFoto Pavel Mazáč/sport

  • Návrat v roli střelce

    Jan Sýkora se do národního týmu podíval po třech letech, dočkal se až na základě dodatečné nominace, kdy odpadávali členové původního kádru. A předvedl návrat jako hrom. Plzeňský záložník navázal na dvě trefy do sítě Kuvajtu i na Letné. Kvůli zranění Jakuba Peška šel do akce už v prvním poločase, v ofenzivě patřil k nejaktivnějším hráčům. V závěru, kdy národní tým napnul všechny síly dopředu, po pěkné souhře s klubovým parťákem Janem Kopicem završil skóre na 2:0. Energický křídelník mohl přidat i další trefy, určitě si řekl o další nominace „Potvrdil, že má formu, hraje dobře, prospělo mu hostování v Plzni. Jsme rádi, že to na srazu vyjádřil i střelecky,“ těšilo trenéra Jiřího Chytrého.

    Druhý gól vstřelil Jan Sýkora Druhý gól vstřelil Jan SýkoraFoto Pavel Mazáč/sport

  • Nadávky a pískot na Krmenčíka

    „Krmenčík, ty jsi hovado!“ Takhle přivítali čeští fanoušci reprezentačního útočníka v rohu letenské tribuny, pod níž se šel spolu s dalšími náhradníky na startu druhého poločasu rozcvičovat. Na slávistického forvarda pískal stadion i ve chvíli, kdy šel v 60. minutě na plac. Krmenčík si svým chováním ve šlágru Slavie s Plzní znepřátelil fanoušky ze západu Čech, kde fotbalově vyrůstal. Evidentně to bude mít těžké i v národním dresu. „Nevole ze strany fanoušků má nějaké důvody, musí se s tím vypořádat,“ okomentoval to Chytrý. Každopádně na Letné se sešla slušná návštěva 10 076 diváků, hodně slyšet byli i fanoušci z řad dětí. Sympatické bylo, že stadion týmu za výkon a výhru poděkoval, byť Čechům skóre 2:0 na druhou příčku ve skupině nestačilo. „Atmosféru kvitujeme, byla výborná a hrálo se nám dobře,“ ocenil Chytrý. 

    Michael Krmenčík na tréninkuFoto ČTK

  • Coufal poprvé kapitánem

    Poprvé přivedl Vladimír Coufal na hřiště český národní tým jako kapitán, kde zaskočil za Tomáše Součka, kterého trenéři nechali na lavičce (karetní ohrožení). Této výsady se dočkal v 29 letech a při svém 26. reprezentačním startu. Bylo znát, jak mu na výsledku záleží, neustále hecoval své parťáky, diskutoval s hlavním sudím, když cítil, že tým potřebuje zastání. Snažil se i ve hře, do vápna vyslal několik nepříjemných centrů. Většina českých akcí ve druhém poločase, které se valily na estonskou branku, šly přes jeho stranu. Po zápase si ale stěžoval na kvalitu letenského trávníku. „Když se tu projdete v botách, na podrážce vám zůstane jílové bláto, jako byste šli po bramborovém poli,“ zlobil se v rozhovoru pro Českou televizi.

    Vladimír Coufal coby kapitán reprezentace Vladimír Coufal coby kapitán reprezentaceFoto Pavel Mazáč/sport

  • Zvučná šestka pro baráž

    Remíza Walesu s Belgií 1:1 rozhodla o tom, že výběr Jaroslava Šilhavého nedosáhne ani na druhé místo ve své kvalifikační skupině, což ho rovnou – jako tím pádem postupujícího z Ligy národů – staví, společně s Rakouskem, do rolí nenasazených mužstev pro jarní baráž o postup do Kataru. Český tým narazí na opravdovou světovou elitu. Portugalci, Italové, dál ještě Rusko, Skotsko, Wales a Švédsko.

    Tímhle se musí v prvním kole baráže probít český tým. Losuje se 26. listopadu, tedy příští pátek. Dvanáct týmů je rozpůleno na šest nasazených a šest nenasazených, zároveň rozdělovat se bude druhá fáze kvalifikace na tři „cesty“. To znamená, že tým bude znát nejen svého nejbližšího soupeře pro první kolo, ale bude taky vědět, na vítěze které dvojice půjde případně ve druhém kole. Celá baráž se hraje v posledním březnovém týdnu. První kolo ve dnech 24. a 25. března, druhé kolo 28. a 29. března.

Vstoupit do diskuse
22

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud