25. března 2022 • 17:15

Italské výbuchy: kousanec od Suáreze i rána od Slováků, dvě MS bez nich

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
0
  • Projděte si italské výbuchy na MSProjděte si italské výbuchy na MSFOTO: koláž iSport.cz

    Italové, čtyřnásobní mistři světa a úřadující mistři Evropy, se již podruhé v řadě nepodívají na největší fotbalovou událost. Pro národ, v jehož DNA je „calcio“ zakořeněno podobně jako pizza, je šokující vyřazení se Severní Makedonií (0:1) naprosto zdrcující a pouze zapadá do italské mizérie posledních světových šampionátů. Připomeňte si čtyři výbuchy „squadry azzury“.

  • Jihoafrická republika 2010

    Umístění: Poslední ve skupině.

    Trenér: Marcelo Lippi

    Sestava: Buffon – Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Criscito – Pepe, Gattuso, De Rossi, Montolivo, Di Natale – Iaquinta

    Po zisku titulu mistrů světa Marcelo Lippi rezignoval. Avšak po nepovedeném EURO 2008 to byl opět on, kdo nahradil odvolaného Roberta Donadoniho. Na svou práci ovšem nenavázal. Itálie se sice kvalifikovala bez jediné porážky, ale v papírově snadné skupině pouze remizovala 1:1 s Novým Zélandem i Paraguayí. Nerozhodný výsledek se Slovenskem by tedy znamenal postup, jenže životní výkon Róberta Vitteka poslal Italy domů. Porážka 2:3 znamenala první konec už ve skupině mistrovství světa po 36 letech. 

    Fabio Cannavaro v roce 2006 byl kapitánem mistrů světa, v roce 2010 s týmem vyhořel Fabio Cannavaro v roce 2006 byl kapitánem mistrů světa, v roce 2010 s týmem vyhořelFoto Profimedia.cz

  • Brazílie 2014

    Umístění: Třetí ve skupině

    Trenér: Cesare Prandelli

    Sestava: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini – Darmian, Veratti, Marchisio, De Sciglio – Pirlo – Immobile, Balotelli

    Cesare Prandelli „squadru azzuru“ dokázal opět pozvednout. Na povedeném EURO jeho tým propadl pouze ve finále proti Španělsku (0:4). Čerství vicemistři Evropy navíc i do šampionátu v Brazílii dobře vstoupili, když porazili 2:1 Anglii. Jenže porážky 0:1 s Costa Ricou i Uruguayí, jejíž Luis Suárez kousl Giorgia Chielliniho, znamenaly opět rychlý konec nejen týmu, ale i kouče Prandelliho, který rezignoval.   

    Když naposledy Itálie hrála MS, Luis Suárez kousl Giorgia Chielliniho Když naposledy Itálie hrála MS, Luis Suárez kousl Giorgia ChiellinihoFoto Profimedia.cz

  • Rusko 2018

    Umístění: Nekvalifikovali se

    Trenér: Gian Piero Ventura

    Sestava: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini – Candreva, Verratti, De Rossi, Jorginho, Darmian – Immobile, Belotti

    Pád na dno. Prandelliho nástupce, Antonio Conte, dokázal dát národní tým opět dohromady, avšak už po EURO 2016 se rozhodl vrátit na klubovou úroveň. A Itálie se pod Gian Pierem Venturou začala opět hledat. Vrcholem byl neúspěch v baráži o mistrovství světa v Rusku proti Švédsku.

    Seveřanům sice chyběl božský Zlatan, přesto doma díky Jakobu Johanssonovi zvítězili 1:0 a v Miláně po remíze 0:0 slavili postup. „Všem Italům se omlouvám. Mistrovství světa bez Itálie je tragédie,“ prohlásil kouč k první absenci „modrých“ na závěrečném šampionátu po šedesáti letech.

    Alessandro Florenzi smutní po vyřazení od Švédska Alessandro Florenzi smutní po vyřazení od ŠvédskaFoto Profimedia.cz

  • Katar 2022

    Umístění: Nekvalifikovali se

    Trenér: Roberto Mancini

    Sestava: Donnarumma – Florenzi, Mancini, Bastoni, Emerson – Barella, Jorginho, Verratti – Berardi, Immobile, Insigne

    Rozčarování. Po úchvatném představení na EURO 2020, které Itálie po zásluze opanovala, přišel výbuch v baráži o mistrovství světa se Severní Makedonií (0:1). „Zatímco EURO byl nejkrásnější zážitek mého života, tenhle je přesným opakem. Neměli jsme to sem vůbec dostat,“ vrátil se Mancini k pokaženému závěru kvalifikace, v němž Italové remizovali čtyřikrát z pěti utkání. Zklamáním jsou především výkony opor evropského šampionátu. Gianluigi Donnarumma totiž rozhodně nemusel inkasovat postupovou branku a Jorginho, vyhlášený penaltový exekutor, v závěru kvalifikace hned dvakrát selhal z pokutového kopu. „Budu si to vyčítat do konce života,“ pronesl záložník Chelsea. 

    Kvalifikační krachy: nebohá Itálie v tom není sama, dřív selhal i Albion nebo Oranjes
    Video se připravuje ...

    Jorginho po utkání jen těžko zadržoval slzy Jorginho po utkání jen těžko zadržoval slzyFoto ČTK/AP

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud