Michal Kvasnica
25. listopadu 2022 • 19:09

Pro Diega! Argentina chystá poctu: Vy z Československa to nepochopíte

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z DAUHÁ: Že je třeba po nečekané porážce se Saúdskou Arábií na úvod zabrat, ví o Argentincích celý svět. Pro ně speciálně má ale zápas s Mexikem kromě nutnosti vítězství ještě docela jiný leitmotiv. Modrobílý národ si připomíná úmrtí legendárního Diega Maradony, od kterého uplynuly dva roky. „Pětadvacátý listopad bude pro nás navždy velmi smutným dnem. Jsem si jistý, že nás Diego shora podporuje, proto mu chceme udělat radost,“ řekl trenér Lionel Scaloni.



Odlesky zlatých kopaček díky reflektorům na tréninkovém hřišti v univerzitním komplexu zářily do objektivů dobré stovky fotografů. Cvak, cvak, cvak… Lionel Messi se zrovna s balonem u levé nohy otočil směrem k nim a v objetí s Nicolasem Otamendim kolem sebe chrlil pozitivní náladu. Tohle si muži v zelených vestách nemohli nechat ujít.

Stejně jako fanoušci Argentiny, kteří se záhadně dostali až sto metrů před základnu jejich miláčků a nikdo je nevyhnal. Možná z lítosti a pochopení. Před stanem, kde probíhají důkladné rentgenové kontroly novinářů samotnými katarskými policisty, totiž čtyřčlenná skupinka roztáhla transparent s podobiznou Diega Maradony. Na den přesně od jeho úmrtí před dvěma roky.

„Jste z Československa, že? Tak se nezlobte, ale tuhle vášeň nemůžete pochopit,“ usmál se Alejandro Jose Magdaleno, reportér rozhlasové stanice El Diario de la República. „Víte, on nebyl fotbalista, on byl bůh,“ dodal chlapík s dlouhými šedými vlasy a z batohu vyndal vlajku, kterou rozložil na smontovanou tribunku pro novináře.

Messi mezitím chviličku pobyl v bagu, než ho vystřídal Lautaro Martínez. Víc toho médiím Argentinci během otevřené čtvrthodinky neukázali. Ačkoli nepůsobili nijak nervózně, mají po blamáži se Saúdskou Arábii (1:2) co napravovat. Velké rošády však nečekejte.

„Nebudeme po jedné porážce měnit náš styl. Máme daný způsob hry, se kterým jsme dlouhodobě úspěšní. Budeme hrát pořád stejně, akorát se musíme v pár činnostech zlepšit,“ prohlásil nekompromisně kouč Lionel Scaloni.

Magdaleno nesouhlasně zdvihl obočí. „Pár hráčů bez formy by ze sestavy vyndat mohl. A třeba zrovna Lautaro by si měl z učebnice a pravidel fotbalu nastudovat kapitolu o ofsajdu,“ podotkl jízlivě s narážkou na neuznané góly kvůli postavení mimo hru.

To ještě redaktor nevěděl, že to v minulých dnech opravdu bylo v argentinském kampusu téma. „O ofsajdové technologii jsme se s hráči bavili,“ překvapil trenér. „Musíme se holt připravit ještě pečlivěji a nevymlouvat se, neřešit čáry, centimetry a podobné věci.“

To byste měli, pánové. Polsko ani Mexiko sice vzhledem k vzájemné bezbrankové remíze neodskočilo, ale další ztrátu už si favorit skupiny i celého mundialu nesmí dovolit. Poslední vítězové jihoamerického šampionátu na mistrovství světa vypadli ve skupině v roce 2002, zopakovat to po dvaceti letech by bylo ostudou.

„Ne, katastrofou,“ zareagoval Magdaleno. „A pro Messiho? To radši ani nedomýšlet… Přišel by v našich očích o poslední šanci vyrovnat se Diegovi, i když ten stejně byl, je a bude navždy jen jeden.“

Martínez: Den D, ale konec si nepřipouštíme

Střílí góly za Inter Milán, podle Transfermarktu má hodnotu v přepočtu 1,83 miliardy korun. Přesto útočník LAUTARO MARTÍNEZ (25) překvapil, když upřímně přiznal, že ze svého prvního zápasu na mistrovství světa v životě byl nervózní.

Opravdu? Zrovna vy?
„A nejen já. Premiéra na takové akci to byla pro spoustu z nás. Sleduje vás celý svět, myslí na vás rodina, kamarádí, známí… Přepadly mě emoce. Byla to pro mě nová zkušenost, teď už na to nesmím myslet. Jakmile rozhodčí pískne, zajímá mě jen hřiště. Je třeba se uklidnit.“

Jenže vy jste úvodní utkání se Saúdskou Arábií prohráli a dostali se pod ještě větší tlak…
„Abych byl upřímný, nečekali jsme to. Byli jsme smutní, bolelo to. Předtím se nám dařilo, porážku jsme dlouho nezažili. Saúdové nás překvapili, teď se ukáže, jak jsme silní a jednotní. Složité momenty vás dělají lepšími. Naštěstí na turnaji nemáte moc času pitvat se v porážkách, protože zápasy jdou rychle po sobě. Rozebrali jsme si detailně chyby, udělali opravdu důkladnou analýzu a teď už myslíme jen na Mexiko.“

Co proti němu očekáváte?
„Je to pro nás den D. Potřebujeme vyhrát, aby to nebyl náš konec. A zároveň, abychom nadále mohli snít o titulu. Všichni víme, o co jde.“

Pokud duel nezvládnete, bude to pro Argentinu hotová katastrofa…

„Nemluvíme o tom, nepřipouštíme si to. Věříme si, nechceme se negativními myšlenkami dostávat pod tlak. Víme, co umíme, chce to klid, abychom celé zemi vrátili zase radost.“

I Diegu Maradonovi? V pátek uplynuly dva roky od jeho úmrtí.
„Ano, chtěli bychom mu nahoru udělat radost. Nejen pro nás Argentince byl bůh. Globální hvězda pro celý svět. Nedávno to byl výjimečný den, všichni jsme si ho připomněli. I teď v kabině jsme měli takovou malou speciální vzpomínku, ale víc nebudu prozrazovat.“ (usmívá se)

Skupina C

Z V R P Skóre B
1. Argentina 3 2 0 1 5:2 6
2. Polsko 3 1 1 1 2:2 4
3. Mexiko 3 1 1 1 2:3 4
4. Saúdská Arábie 3 1 0 2 3:5 3

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud