1. prosince 2022 • 22:45

Auf wiedersehen! Stop od samurajů z Německa, řeší se kouč. Sudí to zvládla

Vstoupit do diskuse
8
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před čtyřmi lety narazilo do zdi v Rusku. To samé se Německu stalo v Kataru. Podruhé za sebou končí na světovém šampionátu v základní skupině. Sice v závěrečném zápase porazilo Kostariku 4:2, ale historický triumf Japonska nad Španělskem (2:1) zlomyslně navedl Němce do slepé uličky… Nemilosrdné tsunami kritiky se jistojistě přiřítí na trenéra Hanse Flicka, který v poslední době žije pod drtivou kritikou bývalých reprezentačních legend. S přehledem zápas odpískala francouzská rozhodčí Stéphanie Frappartová. Bravo, mademoiselle!



Jednou tak, za chvíli jinak. Pak se ještě jednou všechno přesypalo, zamíchalo a z mixéru vypadli dva postupující – Japonsko a Španělsko. Po středečním hororu, kdy Poláci na hřišti čekali na výsledek zápasu Mexika se Saúdskou Arábií, a předtím celý fotbalový svět počítal žluté karty, se další dramata odehrála o den později.

Přitom všechno začalo poklidně, předpokládaně. Španělsko poslal do vedení po jedenácti minutách Alvaro Morata, ještě o minutu dřív skóroval za Němce Serge Gnabry. Všechno směřovalo k příjemnému katarskému večeru. Na obloze nebyl ani mráček. Favorité spokojení.

Jenže postupem času začal foukat vítr, posléze doslova fučet. Kostarika 1:1, po pauze šla do vedení 2:1. Postupovala. Nezdolní samurajové o pár kilometrů jinde demolovali Španěly. Ze ztráty se dostali také do výhody 2:1. V ten moment, dvacet minut před koncem regulérní hrací doby, bylo na prvních dvou místech skupiny absolutně šokující pořadí – 1. Japonsko, 2. Kostarika. Až za nimi Španělsko a Německo…

SESTŘIH: Japonsko – Španělsko 2:1. O parádním obratu rozhodovalo video, nakonec postoupily oba celky
Video se připravuje ...

Na sociálních sítích bylo živo jako v mraveništi. Němci však zázračný postup Jihoameričanům zatrhli. Třemi góly otočili výsledek na 4:2. Naděje žila. Stačilo, aby Španělé srovnali. Z deprese by se okamžitě skákalo do vln euforie. Smůla. Japonci vyválčili vítězství a postupují z první figury. V zádech se Španěly. Ti budou v osmifinále hrát s Marokem, rozdováděná parta samurajů vyrazí na kostkované Chorvatsko.

A Němci?

Po čtyřech letech prožívají další ukrutnou bolest. A pište si, že to bude mít vážně důsledky. Už v průběhu turnaje, zejména po úvodní porážce s Japonskem, čelil trenér Hans Flick žahavé kritice mnoha expertů, zejména bývalých reprezentantů. Své si řekli Sami Khedira, také Bastian Schweinsteiger. A velmi přímo, dokonce před klíčovou čtvrteční nocí, také někdejší kapitán Philipp Lahm.

„V případě konce ve skupině se musí Hansiho pozice řešit,“ pálil ostrými. Zpochybnil některé kroky trenéra během zápasu s Japonskem. „Místo, aby spoléhal na hráče se zkušenostmi, tým se mu rozpadl,“ vysvětloval.

Na výtky reagoval Flick po svém. „Mám smlouvu do roku 2024 a těším se na domácí mistrovství Evropy. Necítím žádný tlak, necítil jsem jej ani po porážce s Japonskem. Důležité je, že se zlepšujeme.“

Možná. Ovšem k postupu to nevedlo. Flick se musí připravit na sadu slovních atentátů a všemožných výpadů na jeho osobu. V Německu bude v příštích dnech a týdnech pořádné dusno.

Mimochodem, zápas bez sebemenších problémů zvládla francouzská rozhodčí Stéphanie Frappartová, první žena pískající duel na světovém mistrovství. Skvělý pohyb, razantní gesta, sebevědomý projev. Bravo, mademoiselle!

Němci byli v šoku. Na jiném stadionu v Kataru, jen pár kilometrů od smutku, se slavilo po japonsky. A víte, co je největší paradox? Že Němce pomohli vyřadit japonští střelci vydělávající si na živobytí... Ano, v první a druhé bundeslize! Jako skvělý žolík se podruhé na turnaji ukázal Ritsu Doan z Freiburgu, na kterého o tři minuty později navázal Ao Tanaka z Düsseldorfu.

Japonci si tak mohou národní stadion Khalifa přidat do listu nejoblíbenějších lokalit na planetě. Dvakrát tady vyzvali fotbalovou velmoc, dvakrát se jim podařil famózní obrat. A totožné skóre 2:1.

Včera dvě velkoplošné obrazovky nestíhaly aktualizovat live tabulku skupiny E. Každou změnu přes 40 tisíc lidí na tribunách vášnivě prožívalo, pořadí se střídalo jak rychleji než vlaky v moderním katarském metru.

Když zazněl závěrečný hvizd, byl nejvíce oslavován kouč Hadžime Morijasu. Poklonil se všem stranám, dlouho tleskal a užíval si radující se hlouček fanoušků v modrém. To už byli Španělé kromě náhradníků, kteří doběhávali zátěž, dávno uklizení v šatně.

Zas tak moc to ale nejistého brankáře Unaie Simóna a spol. mrzet nemusí. Odklidili z cesty jednoho z tradičních favoritů.

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Japonsko 3 2 0 1 4:3 6
2. Španělsko 3 1 1 1 9:3 4
3. Německo 3 1 1 1 6:5 4
4. Kostarika 3 1 0 2 3:11 3

Vstoupit do diskuse
8

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud