Jiří Fejgl
4. prosince 2022 • 23:00

SESTŘIH: Anglie - Senegal 3:0. Albion na Francii, sen žije. Trefil se i Kane

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KATARU | Sen žije. Anglie dál myslím na titul z fotbalového mundialu. Baží po něm od roku 1966, kdy získala jedinou velkou trofej na domácím turnaji. Letos v Kataru plánuje konec půstu, už je mezi nejlepšími osmi. V osmifinále srazil hrdý Senegal jasně 3:0.



V gulfu, jak říkají místní oblasti, do níž spadá i přebohatý Katar, žije na 100 tisíc Angličanů. Na stadionu Al Bayt v okrese Chúr to bylo znát. Šedesátitisícový kolos byl prakticky celý v bílém. V barvě, v níž vyběhli Angličané na trávník.

Slyšet však byli i Senegalci. Jejich bubínky zněly celý zápas - i když bylo dávno rozhodnuto. Třeba bude něco pravdy na tom, že vláda africké země najala pro šampionát profesionální fanoušky.

To může být pěkná práce, že…

Týmu to však nepomohlo, i když šel do utkání s velkým očekáváním. „Všechny africké týmy mě oslnily. Nejvíc Tunisko, Maroko a Senegal,“ ocenil Jürgen Klinsmann, někdejší trenér i hráč silného Německa. Země, k nimž náleží ještě Ghana a Kamerun, získaly v základních skupinách čtyřiadvacet bodů.

Ono v případě Senegalu není divu. Vždyť má v kádru borce z anglické, francouzské, španělské, italské i německé ligy. Jsou zkrátka rozeseti po celé velké pětce, nejvýznamnějších soutěžích Evropy, tedy i světa.

Anglii to nerozhodilo. Začátek sice neměla nejlepší, ale pak znovu demonstrovala známou ofenzivní sílu. Skvělý byl ve středu hřiště Jude Bellingham, devatenáctiletý záložník Dortmundu. Na hrotu útoku válel Harry Kane, devětadvacetiletý (už) matador z Tottenhamu zvolený za hráče utkání.

Jejich souhra znamenala rozhodnutí. Nejprve Kane poslal kolmici na Belinghama, jehož přihrávku poslal do sítě Jordan Henderson. Druhá branka byla zásadní, vstřelil ji Kane snad v poslední vteřině první půle. Bellingham prošel středem, po něm poslal míč na kapitána Phil Foden, další mladá puška. Ve druhé půli už Senegalci nekladli odpor.

Anglie byla dominantní, a to si uvědomte, že se do sestavy nedostali takoví bombarďáci jako Marcus Rashford, Jack Grealish či Mason Mount.

Senegal je tedy pokořen. Jenže šlo jen o lehkou zkoušku, nyní dojde na duel těžkých vah. Ve čtvrtfinále čeká Anglii Francie, úřadující šampion, v jehož čele stojí Kylian Mbappé. Hrát se bude v sobotu od 20 hodin.

Góly

Domácí: 38. J. Henderson, 45+3. Kane, 57. Saka

Hosté:

Sestavy

Domácí: Pickford – Walker, Shaw, Stones (76. Dier), Maguire – Rice – J. Henderson (82. Phillips), Bellingham (76. Mount) – Saka (65. Rashford), Kane (C), Foden (65. Grealish).

Hosté: Ed. Mendy – Sabaly, Koulibaly (C), A. Diallo, Jakobs (84. Ballo-Touré) – Na. Mendy, P. Ciss (46. P. Gueye) – I. Sarr, Ndiaye (46. B. Dieng), Diatta (46. P. Sarr) – Dia (72. Diédhiou).

Náhradníci

Domácí: Pope, Alexander-Arnold, Dier, Maddison, Grealish, Trippier, Rashford, Gallagher, Coady, Phillips, Mount, Wilson, Ramsdale

Hosté: Gueye, Sarr, Loum, Dieng, Mendy, Gomis, Cissé, Ballo-Touré, Diédhiou, Dieng, N'Diaye, Jackson, Name

Karty

Hosté: Koulibaly

Rozhodčí

Cisneros (SAL) – Morán (SAL), Nesbittová (USA)

Stadion

Al Bayt Stadium, Al Khor

Návštěva

65 985 diváků

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud