25. prosince 2022 • 04:40

Proč se penalty kopou zvláštně? Vaclík poskok bere. Šmicer: Vyber místo a pal

Autor: Sport Magazín
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Klíčový faktor mistrovství světa? Pokutové kopy. Penaltový rozstřel celý mundial rozhodl a odšpuntoval argentinské oslavy. Celým šampionátem se táhly příběhy okolo penalt, někdy s jistotou proměněných, jindy fantasticky chycených. Jak se na souboj mezi brankářem a střelcem dívají Tomáš Vaclík a Vladimír Šmicer? 



Tomáš Vaclík, brankář reprezentace a Olympiakosu Pireus: Poskok beru, zastavení ne

„Říká se, že penalta se nedá chytit, jen blbě kopnout. Podle mě šampionát ukázal, že už to tolik neplatí. Lionel Messi ji kopl v zápase s Polskem dobře, přesto brankář Wojciech Szczesny střelu bravurně vystihl a zneškodnil. Stihl tam rychle vystřelit ruku a byl to super zákrok.

Emiliano Martínez při první penaltě v rozstřelu s Nizozemskem? Totéž! Virgil van Dijk umístil míč pěkně k tyči, přesto jej argentinský brankář do sítě nepustil. Proto si nemyslím, že penalta se dá jen blbě kopnout.

Lze chytit i dobře kopnutou penaltu, i když nám, brankářům, podmínky neustále ztěžují a střelcům se naopak zlehčují. Navzdory tomu, že už předtím měli oproti nám velkou výhodu. Co tím míním?

My se teď už nesmíme vůbec pohnout nohama z brankové čáry před rozehráním penalty. A když se to stane, video to vzápětí odhalí a pokutový kop se opakuje. Byť jsme mimo lajnu jen o centimetr. Je to správně.

Ovšem stejný metr musí platit i pro střelce.

A to se neděje.

Na šampionátu se to potvrdilo na příkladu

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud