Jan Malý
Premium
15. listopadu 2018 • 11:43

Polské eso Lewandowski: jak vede mladíky a proč se vydává za Emila?

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až dnes se rozhodne, jestli do zápasu proti Česku nastoupí. Pro obranu výběru Jaroslava Šilhavého by z této konfrontace vypadly cenné poznatky. Robert Lewandowski je jeden z nejlepších útočníků světa, bez něj by byla síla Polska bůhvíjaká, určitě výrazně menší než s ním. 



Konec na mistrovství světa ve společnosti Kolumbie, Japonska a Senegalu už po základní skupině byl pro celé Polsko těžkým zklamáním. Kapitán a jasný symbol polského fotbalu současnosti Robert Lewandowski si tenhle neúspěch bral snad nejvíc ze všech. Všichni čekali, kam právě on ambiciózní výběr dovede, na hranici třicítky sám cítil, že jiná šance na nejzářivějším turnaji světa nemusí přijít. „Měl jsem hodně bezesných nocí. Přemýšlel jsem o tom, co bylo špatně,“ přiznal pak Lewandowski.

Polsko, dnešní soupeř Čechů, má po světovém šampionátu nového trenéra, Adama Nawalku vystřídal Jerzy Brzeczek. Tým se chystá na postupnou rekonstrukci, začínají se v něm představovat někteří novicové včetně potenciálního nástupce současné super hvězdy. Krzysztof Piatek válí v FC Janov, s devíti góly je nejlepším střelcem italské ligy a během podzimu se o něm začalo psát jako o „novém Lewandowském“. „Nesrovnávejte mě s ním, vždyť on hraje v Bayernu,“ žádal Piatek.

K nim je tu ještě Arkadiusz Milik z Neapole, Poláci se tak chlubí útokem jako hrom. Ale dál jasně platí, že vůdcem a mužem, na nějž se hlavně spoléhá, zůstává kanón z Bayernu Mnichov. Lewandowski si na podzim připsal stý zápas za reprezentaci, v níž je s pětapadesáti góly historicky nejlepším střelcem.

„Je velmi, velmi, velmi důležitý. Je to nejlepší hráč naší historie. Bez něj by nebylo možné dostat se na EURO v roce 2016 a letošní mistrovství světa. Náš tým je na něm závislý, ale Lewy má problémy na velkých turnajích. Potřebovali jsme ho, ale ve velkých zápasech nezahrál,“ vylíčil pro deník Sport polský novinář Jakub Bialek ze sportovního webu Weszlo.com.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud