7. prosince 2023 • 16:50

Hašek k repre možná příští týden! Na pohovoru byl i Lavička, Bílek odmítl

Vstoupit do diskuse
84
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jednání směřující ke jmenování nového reprezentačního trenéra nabírají obrátky. Pětičlenná pracovní skupina v čele s předsedou FAČR Petrem Fouskem v uplynulých dnech dle zjištění Sportu jednala s dvojicí kandidátů, třetí pozvaný Michal Bílek setkání ohledně českého nároďáku odmítl. Vše směřuje k horkému favoritovi – Ivanu Haškovi, k jehož jmenování může dojít už příští týden.



Mandát k jednání o novém reprezentačním trenérovi má pracovní skupina sestavená Petrem Fouskem (společně s předsedou FAČR v ní jsou místopředsedové Jiří Šidliák, Jan Richter, k nim člen výkonného výboru Adolf Šádek a technicko-sportovní ředitel svazu Erich Brabec ). Ta už se setkala se dvěma kandidáty.

Pohovor absolvovali Ivan Hašek a Vítězslav Lavička, třetí oslovený kandidát Michal Bílek možnost návratu k národnímu týmu odmítl a na nabídnutou schůzku nešel. S informací přišel jako první server Infotbal, potvrdily ji i zdroje Sportu. Vývoj každopádně spěje do finále, jasným favoritem se v posledních dnech stává Hašek. Schůzka mezi ním a zástupci asociace proběhla v pozitivním módu, zkušený kouč má o práci zájem.

Anketa

Je Ivan Hašek nejlepší variantou na post reprezentačního trenéra?

ANO
NE

Hašek se už v uplynulých týdnech potkal s Pavlem Nedvědem . Oba spolu mají zájem spolupracovat, Nedvěd se zapojení do českého fotbalu nebrání. Jsou dvě možnosti – přímo v pozici reprezentačního manažera, případně jako ambasadora týmu pro EURO. V takovém případě by dvojici Nedvěd, Hašek doplnil Vladimír Šmicer , který má s manažerskou pozicí praxi z minulosti. Definitivně není zavržená ani myšlenka zapojit Petra Čecha , který by v pozici ambasadora mohl doplnit Nedvěda.

Horká fáze konkrétních jednání běží naplno. Ve čtvrtek se sešel výkonný výbor. „Trpišovský ani Bílek to nebude,“ mělo zaznít během jednání. „Zatím nekomentujeme a nezveřejňujeme žádná jména na pozici trenéra, asistentů nebo manažera. Ve chvíli, kdy bude proces dokončený a výkonný výbor přijme konečné rozhodnutí, věci zveřejníme,“ sdělil na odpolední tiskové konferenci předseda asociace Petr Fousek.

Prostřednictvím šéfa sportovně-technického úseku Ericha Brabce zaznělo také doporučení sportovní rady, která se kloní k variantě s Haškem. „Pracovní skupina výkonného výboru i sportovní rada jsou poměrně ve shodě. Ale nechceme komentovat počty ani jména,“ zůstal tajemný Fousek.

Další, tentokrát mimořádné jednání dvanáctičlenného nejvyššího orgánu FAČR proběhne dle informací Sportu už příští čtvrtek. „Pokud se výkonný výbor sejde takhle rychle, určitě to bude z důvodu jmenování nového trenéra. Proběhne to formou osobní účasti členů výkonného výboru. Nechceme to protahovat. Není vyloučené, že rozhodnuto bude už příští týden,“ upřesnil Fousek.

Výkonný výbor je tím, kdo ve finále reprezentačního trenéra odhlasuje a jmenuje ho. Počty jsou jednoduché. Pokud se na Haškovi shodne pracovní skupina, zajistí si čtyři hlasy (Fousek, Richter, Šidliák, Šádek). Z dvanáctičlenného pléna stačí přesvědčit už jen dva další členy, aby Hašek při hlasování o trenérovi prošel (v případě rovnosti hlasů 6:6 platí hlas předsedy Fouska za dva).

Hašek vypadal v kruzích výkonného výboru dlouho jako neprůchozí varianta. Někteří mu stále vyčítají rezignaci na pozici předsedy asociace v roce 2011, teprve v polovině volebního mandátu. Aktuálně by ale zejména ve spojení s Pavlem Nedvědem mohl být pro většinu ve výboru průchozí. 

Rozbíhají se také debaty o možných Haškových asistentech. Nový kouč si bude moct své spolupracovníky vybrat. Pravděpodobně bude volit z lidí, se kterými pracoval v minulosti. Haškovými asistenty by se mohli stát Luděk Klusáček (bez angažmá), Jaroslav Veselý s tím, že by zůstal hlavním trenérem Bohemians. Další možností může být Miroslav Jirkal (bez angažmá). Předseda sportovní rady Vladimír Šmicer zase prohlásil, že by se mu líbilo také zapojení Martina Svědíka ze Slovácka. 

Vstoupit do diskuse
84

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud