6. května 2011 • 13:50

Anglie se těší na bitvu o titul: ManU vs. Chelsea

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen těžko mohla anglická Premier League narýsovat dramatičtější konec sezony než nedělní bitvu Manchesteru United s Chelsea, která bude přímou bitvou o titul. Co se ještě na začátku března zdálo jako utopie, protože Chelsea před 27. kolem ztrácela na velkého rivala patnáct bodů, je nyní realita.



Chelsea s brankářem Petrem Čechem je znovu ve hře o nejvyšší příčku, díky výbornému finiši nyní zaostává za Manchesterem jen o tři body.

A pokud na Old Trafford zvítězí znovu, vystřídá United v čele tabulky a reálně bude moci pomýšlet na obhajobu titulu. "Pro nás je to výzva a zápas roku. Vždyť v jednu chvíli už to vypadalo, že jsou naděje na titul v háji, ale najednou jsou tři kola do konce a šance tady je. A je dobré, že máme obhajobu titulu de facto ve svých rukách," uvedl na svých internetových stránkách Čech, který sní o tom, že s Chelsea získá už čtvrtý anglický primát.

Před "Blues" se otevírá jedinečná příležitost, aby zachránili pokaženou sezonu, během které už dříve ztratili naději na výhry v Anglickém poháru, Ligovém poháru i Lize mistrů, v níž ve čtvrtfinále vypadli právě s Manchesterem. Teď se Čechovi a spol. nabízí šance k odvetě.

"V Lize mistrů jsme oba zápasy prohráli, tak doufám, že do třetice se to zlomí v náš prospěch," doufal Čech. "Nic si nepřeju víc, než abychom znovu měli titul my," přidal se kapitán John Terry, který v neděli načne druhou pětistovku svých startů v dresu Chelsea.


Chelsea na začátku března nastartovala výhra v ligové dohrávce právě s Manchesterem, na který se v tu chvíli dívala s odstupem 15 bodů. Ani nyní ale nestojí před jednoduchým úkolem. United letos v lize ztratili v domácích zápasech pouhé dva body za jedinou remízu.

Londýňané si ale dobře pamatují na loňský jarní zápas, kdy důležitý duel na Old Trafford vyhráli a udělali důležitý krok k ligovému triumfu. Opakování takového scénáře ale domácí dopustit nechtějí.

Manchester se nemusí hnát za výhrou za každou cenu, i remíza mu udrží tříbodový odstup od Chelsea. Kouč United Alex Ferguson však na opatrnou taktiku nesází, naopak plánuje jít tvrdě za výhrou.

"Když zvítězíme, tak myslím, že zvítězíme i v lize. Naše domácí bilance je fantastická a je potřeba ji potvrdit i v neděli. Bude to velký zápas," těšil se Ferguson, jehož klub může získat už 19. titul v historii.

United ve středu lehce přes Schalke 04 postoupili do finále Ligy mistrů a Ferguson navíc ušetřil síly klíčovým hráčům, kteří zůstali na lavičce či v hledišti. Odpočatí jsou tak nyní obránci Ferdinand, Vidič a Evra, záložníci Carrick s Giggsem a útočníci Rooney s Hernándezem. Ti všichni se nyní mají vrátit do základní sestavy. "Oba týmy budou odpočaté, bude to fantastický zápas," sliboval Ferguson.

Manchester si v minulých ligových zápasech zkomplikoval svoji zdánlivě jasně rozhodnutou cestu za titulem. Poslední prohra na Arsenalu a výhra Chelsea s Tottenhamem mezi vedoucím duem zmenšila bodový odstup na minimum.

Chelsea z posledních osmi zápasů klopýtla jen jednou remízou, ale nyní nutně potřebuje vyhrát znovu. Pokud by rozdíl po remíze zůstal tříbodový, Manchester by v závěrečných zápasech v Blackburnu a s Blackpoolem už jen jistil svoji pozici lídra, Chelsea na konci ligy čekají utkání s Newcastlem a výjezd do Evertonu. I Čech si uvědomuje, že jeho tým udrží šanci na titul jen nedělním vítězstvím.

"Myslím, že Manchester v těch dvou posledních zápasech těžko ztratí, to už by musel být zázrak," uvedl Čech.

Při rovnosti bodů v anglické lize rozhoduje rozdíl ve skóre. Ten mají teď oba týmy stejný (+38), ale kdyby nyní Chelsea uspěla, měla by jej lepší. "Ale nejdůležitější je na Old Trafford vyhrát, teprve pak můžeme počítat. Proto je to zápas roku a je dobré, že máme obhajobu titulu de facto ve svých rukách," řekl Čech.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud