18. listopadu 2018 • 04:40

Ranieri chce spasit Fulham: Jsme rodina! O becích mluví jako o pirátech

Autor: ros
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má boj o záchranu v krvi. Claudio Ranieri kromě triumfu s Leicesterem zachránil sestupující Parmu i Cagliari. Teď ho čeká další nelehký úkol. Jeho nový zaměstnavatel, Fulham, figuruje s pouhými pěti body na posledním místě tabulky, navíc je nejčastěji inkasujícím týmem v aktuální sezoně Premier League.



Šokující návrat Claudia Ranieriho do anglického fotbalu ohlásil Fulham před čtyřmi dny. Majitel klubu Shahid Khan nekompromisně vyhodil padesátiletého srbského kouče Slavišu Jokanoviče poté, co jeho klub uhrál ve 12 utkáních Premier League pouze pět bodů.

Místo toho, aby nový kouč komentoval situaci jeho týmu tradičními klišé, pojal rozhovory s novináři po svém. Sám moc dobře ví, že ve zbývajících 26 zápasech ho čeká náročný, ale nikoliv nemožný úkol. Spravit bude muset vůbec nejhorší defenzivu v lize, Fulham inkasoval celkem jednatřicetkrát.

„Řeknu vám jedno," začal své uvolněné představení Ranieri na tiskové konferenci. „Po příjezdu do Parmy, na konci února 2007, to byla úplně stejná situace," prozradil. Volal jsem mým přátelům a ti říkali. Jsi šílený, že jsi tu nabídku přijal. Není možné ten tým zachránit, nikdy se ti to nepovede. A já jsem Parmu zachránil," pousmál se nový kouč Fulhamu. 

„Během mojí kariéry se mi povedlo zachránit také Cagliari. Ze Serie C jsme se dostali do Serie A a poté se tam udrželi. Lidé říkali, že je Cagliari pryč. Ale já miluji tento druh bitvy. Je to zkrátka součást mého charakteru," pokračoval sedmašedesátiletý kouč.

TÝMY S NEJVÍCE INKASOVANÝMI BRANKAMI V PREMIER LEAGUE
Fulham 31
Cardiff, Burnley 25
Huddersfield 22
Manchester United, Southampton 21
Brighton, West Ham 18

Největším úspěchem šarmantního trenéra v kariéře je titul s Leicesterem ze sezony 2015/2016. „Do Fulhamu jsem přišel, protože věřím. Jsem šílený, ale ne hloupý. Myslím, že můžu dokázat klub pozvednout. Nebude to jednoduché. Koneckonců nic není, ale věřím v to," vyjádřil se.

Když byl následně jedním z novinářů dotázán, jestli zůstala v hráčích ještě nějaká bojovnost, odpověděl. „Určitě se naši bojovnost pokusím vylepšit. Hráči mi musejí ukázat srdce. Nyní máme rodinu, na to všichni musejí myslet," řekl. „Jako kdyby byly naše rodiny na hřišti a my je museli zachránit. Zeptám se hráčů, jak chtějí rodinu zachránit. Je to jasné a velmi jednoduché," zakončil odpověď.

Claudio Ranieri pózuje na stadionu Fulhamu po příchodu do aktuálně posledního týmu tabulky
Claudio Ranieri pózuje na stadionu Fulhamu po příchodu do aktuálně posledního týmu tabulky

O defenzivě se zase vyjádřil následovně. „Fulham obdržel mnoho branek a já jsem italský manažer. Pro nás, Italy, je velmi důležité udržet čisté konto," pokračoval. A co si nechal pro beky? „Bez balonu musejí naši obránci běžet jako piráti. Musejí ve stavu šílenství běžet pro slávu," pobavil zúčastněné tiskové konference Ranieri.

V Leicesteru přitom povolil týmu za čisté konto pizzu. Počet inkasovaných branek "Lišek" se po posledním kole zastavil na čísle 36. Těsně poté, co nastoupil Ranieri do funkce ve Fulhamu, hráčům oznámil, že po každém čistém kontu budou moct zajít do McDonald's. „Doufám, že si budu moct dát už brzo velký burger," uzavřel s úsměvem na tváři.

První zápas čeká nového manažera příští sobotu a rovnou půjde o klíčové utkání. Fulham vyzve Southampton, který se nachází jen o tři místa v tabulce výš.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud