29. prosince 2018 • 12:35

Jak Solskjaer změnil United: volný Pogba i souhra útočné trojice

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
  • Jaké taktické změny provedl Ole Gunnar Solskjaer ku prospěchu United?Jaké taktické změny provedl Ole Gunnar Solskjaer ku prospěchu United?FOTO: koláž iSport.cz

    Když se řeší jeho role hlavního trenéra Manchesteru United, vždy před ní straší slovíčko "dočasný". Ole Gunnar Solskjaer by si ale moc přál tuhle prestižní pozici udržet nastálo, a nutno říct, že pro to dělá vše. V krátké době zvládl vyhrát duely s Cardiffem a Huddersfieldem (5:1 a 3:1) a hru "rudých ďáblů" přetváří k obrazu svému. Jaké zásadní změny v taktice provedl bývalý ofenzivní žolík?

  • Souhra tria Rashford - Lingard - Martial

    Anthony Martial přidal třetí branku Manchesteru UnitedFoto Reuters

    Při pouhém pohledu na sestavu by se mohlo zdát, že Solskjaer přestal s Marcusem Rashfordem experimentovat na křídle a postavit ho na hrot, kde je mu nejlépe, skutečnost je ale o fous jiná. Norský stratég uznává, že k modernímu fotbalu jsou potřeba hráči, kteří mohou v průběhu zápasu měnit svou pozici v sestavě.

    Právě proto s radostí využívá ofenzivní trojzubec složený z Rashforda a dvou dalších útočných univerzálů, Anthonyho Martiala a Jesseho Lingarda (kvůli Martialově nemoci nastoupil proti Huddersfieldu Juan Mata, jeho role ale zůstala stejná). Místo tradičního rozpoložení hrotového útočníka a dvou křídel hrají tihle tři velmi blízko u sebe a využívají mnoho krátkých přihrávek mezi sebou. Rashford se proti Cardiffu nejednou stáhl na pozici "desítky", čímž dovolil kolegům Martialovi a Lingardovi volnost k náběhům za obranu.

  • Risk je zisk

    Viktor Lindelöf se pod Solskjaerem nebojí ofenzivních výpadůFoto Reuters

    Když máte možnost zahrát riskantní dlouhý balon, nebo bezpečnou přihrávku nejbližšímu spoluhráči, zkuste to první. Tak by mohla znít jedna z instrukcí, které Solskjaer svým svěřencům naordinoval. Hráči United si evidentně užívají, že jejich taktický plán už není tak svázaný jako za Josého Mourinha. Do rozehrávky se častěji zapojuje brankář David de Gea, ani stoper Viktor Lindelöf se nebojí náběhů na soupeřovu polovinu, čímž prolomí hráz, kterou mohou do útoku proniknout ofenzivní hráči.

  • Velká role pro Herreru

    Ander Herrera bude mít pod Solskjaerem větší roliFoto Reuters

    Za Mourinha se dostával do hry spíše z lavičky, místo v základní sestavě měl až v posledních pár kolech. První dva zápasy Solskjaerovy vlády ale naznačují, že pro Andera Herreru je připravena prominentnější role. Norského kouče trápí souhra ve středu zálohy, protože Fred si stále teprve zvyká na anglický fotbal a Nemanja Matič není tolik schopný ofenzivních výpadů. 

    S ničím z toho Herrera nemá problém. Španělský středopolař byl klíčovou postavou vysoké výhry 5:1 nad Cardiffem, řídil hru a za celý zápas jen čtyřikrát přihrál nepřesně. Když se proti Huddersfieldu podíval na hřiště v 54. minutě, výrazně rozpohyboval hru a přichystal první branku pro Paula Pogbu.

  • Beci hrají vysoko

    Ole Gunnar Solskjaer předává Diogu Dalotovi instrukceFoto Reuters

    Už při poslední Mourinhově výhře na lavičce United (4:1 nad Fulhamem) dostali krajní obránci více prostoru k útoku a k tomu, aby fungovali jako křídla. Od Portugalce to byla jednorázová zkouška, pro Solskjaera je to jedna z hlavních taktických zbraní. Kraje obrany často okupují zkušení Ashley Young a Antonio Valencia, předpokládá se ale, že pod Norovým dohledem budou mít prominentnější roli mladší kolegové Luke Shaw a Diogo Dalot.

  • Pogba může být všude

    Paul Pogba si s Ole Gunnarem Solskjaerem rozumí, jejich obnovená spolupráce zatím Manchesteru United přináší bodyFoto Reuters

    Pogba je volný! To není radostné zvolání francouzského záložníka v reakci na konec Josého Mourinha, ale jeho nové "nastavení" v sestavě United. Portugalský kouč, jehož hádky s Pogbou byly leitmotivem celé jeho stace na Old Trafford, kreativnímu svěřenci přistřihával křídla, Ole Gunnar Solskjaer se nebojí zariskovat. Pogba je skvělý tvůrce hry, ale někdy se mu zachce rozjet akce po křídle, nebo se naopak stáhnout hlouběji do pole. A když se mu chce, tak ať to dělá, jako by říkal Solskjaer. Koneckonců, Francouzova volnost naposledy vedla ke dvěma vstřeleným gólům, včetně toho vítězného.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud