27. února 2019 • 11:22

Talent, co utekl za hubičku, získali podvodem? City podezírají z úplatku

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenhle příběh bude mít ještě zajímavou zápletku. O úprku anglického mladíka Jadona Sancha z Manchesteru City do Borussie Dortmundu bylo napsáno už mnohé. Nyní ale vyšly na povrch informace, které viní Citizens z toho, že hbitého křídelníka získali ještě předtím z Watfordu nelegálním způsobem - uplácením agenta. Na Ostrovech už případ řeší i Fotbalová asociace.



Pár let zpátky jej znal málokdo. Nejspíš jen skauti, kteří monitorovali anglické mládežnické soutěže. Ti z Manchesteru City však v roce 2015 zbystřili. V kádru Watfordu běhal klučina, kterého mocně toužili přetáhnout do zbrusu nově vybudované akademie. Jadon Sancho – to musí být budoucnost našeho klubu, říkal si kdekdo.

A jak už to ve fotbale bývá, silnější vyhrál. Sancho se skutečně z Watfordu přestěhoval do Manchesteru, kde se zapojil do mládežnického systému Citizens a o pár let později jako nespokojený hráč opustil klub a přestoupil do Borussie Dortmund za 8,77 milionu liber, nyní si ho Němci cení na téměř 80 milionů (cca 2,3 miliardy korun).

Německý deník Spiegel však nyní přinesl informace o tom, že transfer na trase Watford – City neproběhl podle legislavity FIFA a anglické asociace. V čem byl problém?

Spiegel zveřejnil emaily, podle kterých Manchester údajně nabídl Sanchově agentovi Emekovi Obasimu úplatek 200 tisíc liber (6 milionů korun), aby talentovaného mladíka získal. Vše obě strany zakamuflovaly tím, že na oko uzavřely dohodu o spolupráci. Obasi měl pro City skautovat oblast Střední a Jižní Ameriky a uvedená částka měla být jeho odměna.

Jenže to není zdaleka vše. Regule FIFA jasně říkají, že agenti smí hráče zastupovat až od 16. narozenin, v době kdy se přesun domlouval, bylo Sanchovi 14 let. I proto už se případem zabývá Anglická fotbalová asociace. „Vše bude řádně prošetřeno,“ uvedl tiskový mluvčí pro The Times.

Zda to bude mít vliv na současné Sanchovy výkony v dresu BVB, je zatím nejisté. Osmnáctiletý křídelník hraje v aktuální sezoně v obrovské formě. V 31 zápasech nastřílel devět branek a přidal 14 asistencí. V bundeslize navíc s vestfálským klubem bojuje o mistrovský titul.

Jadon Sancho patří k největší anglickým talentům současnosti
Jadon Sancho patří k největší anglickým talentům současnosti

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud