25. listopadu 2021 • 14:43

Křetínský o West Hamu: Žádné utrácení jako se Spartou, to nevyšlo

Autor: pav, lt
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už dva týdny je Daniel Křetínský členem majitelské struktury anglického West Hamu. Jeden z nejbohatších Čechů, kterému patří i mediální dům Czech News Center vydávající deník Sport, vlastní se svým spolupracovníkem Pavlem Horským 27 procent klubu. Ve vyjádření, které poskytl exkluzivně britskému deníku Evening Standard, Křetínský svou investici přibližuje. A krotí představy fanoušků - žádné velké utrácení na přestupovém trhu se prý nechystá. Nechce se v Londýně spálit jako před pár lety ve Spartě. Níže najdete i doslovný překlad celého článku, který Daniel Křetínský napsal pro Evening Standard.



Křetínský ve sloupku pro Evening Standard připomíná historické spojení mezi West Hamem a Českou republikou. To začalo v roce 1990 příchodem brankáře Luďka Mikloška a pokračuje do teď díky triu hráčů Tomáš Souček, Vladimír Coufal, Alex Král. „Jsem jen zatím poslední Čech, který následuje tuto dobře prošlapanou cestu,“ píše.

Znovu opakuje slova o tom, že česká investice nejprve pomůže se splacením dlouhodobého dluhu a celkově vylepší kapitálovou strukturu klubu. „Doufám, že naše prozíravost v oblasti byznysu a zkušenosti z fotbalu budou pro West Ham prospěšné,“ píše Křetínský.

Očekávání fanoušků, kteří už vyhlížejí hvězdné posily, ale záhy mírní. „Přišli jsme klub podpořit, to ale neznamená, že budeme v lednu ve velkém utrácet. Práce Davida Moyese a jeho týmu na mě udělala velký dojem, výsledky zlepšili během delší doby. Taková postupná evoluce je podle mě nejzdravější cestou k vybudování silného klubu na pevných základech a se správnými přístupy a kulturou,“ vysvětluje český investor.

West Ham je drahý, ale koupě dává smysl. Má nevyužitý potenciál, soudí britský novinář
Video se připravuje ...

Negativním příkladem mu je vlastní pokus z nedávné doby - příchod velkého počtu drahých zahraničních posil a kouče Andrey Stramaccioniho v létě 2017, tento experiment nevyšel. „Ve Spartě jsme se snažili vývoj urychlit, a výsledky byly zklamáním. Je skvělé, když vylepšíte kvalitu kádru, samozřejmě, ale preferujeme postupný pokrok, který udržuje a ochraňuje étos klubu a jeho hodnoty v čele s týmovým duchem,“ říká Křetínský.

Ve svém článku zdůrazňuje, že za klíčové součástí moderního fotbalu považuje práci s mladými hráči a zapojení do místních komunit a dalších sociálních aktivit.

„Musíme použít sílu našeho sportu k užitku společnosti. Fotbal má unikátní vlastnost pomoci těm, kteří jsou z chudých a složitých poměrů,“ dodává a znovu připomíná příklad z Prahy. „Na to, abyste hráli fotbal, toho moc nepotřebujete. Pamatuji si bývalého hráče Sparty, který neměl až do střední školy pořádné kopačky, do té doby hrál bos. A stejně měl skvělou kariéru a hrál za nás výborně v Evropské lize i domácí soutěži.“

Na závěr Křetínský chválí anglické fanoušky, kteří se vymezili proti elitářské Superlize, a zapálené příznivce West Hamu jmenuje jako jeden z důvodů, proč se chtěl stát součástí klubu. „Chápu, že přesun na London Stadium byl pro některé složitý, ale dělají tu skvělou atmosféru. Poznal jsem to z první ruky na zápasech s Leicesterem a Liverpoolem,“ chválí český podnikatel. „Celý život fandím Spartě, 17 let tam jsem předsedou představenstva. Miluji fotbal, v hloubi srdce jsem jeho fanouškem. Jsem ohromně nadšený z potenciálu West Hamu a z toho, že do něj přicházím v tak pozitivní době,“ připomíná.

West Ham zažívá nejlepší období v klubové historii, v lize je čtvrtý, šest bodů za první Chelsea. A český miliardář Daniel Křetínský s ním má evidentně velké, dlouhodobé plány.

CELÉ VYJÁDŘENÍ DANIELA KŘETÍNSKÉHO PRO EVENING STANDARD

„Historické pouto mezi West Hamem United a Českou republikou je silnější, než mnozí fanoušci v širším fotbalovém světě naplno vnímají. Je to spojení, které začalo už v roce 1990, kdy se Luděk Mikloško, česká brankářská legenda, upsal do služeb Hammers.

Od té doby Luďka následovalo několik dalších hráčů z jeho vlasti, včetně současného tria Claret and Blue - Tomáše Součka, Vladimíra Coufala a Alexe Krále. Takže jsem vlastně jen další Čech, který se vydal po této už vyšlapané cestě.

Naše investice pozitivně ovlivní a zlepší kapitálovou strukturu klubu, zpočátku umožní snížení dlouhodobého dluhu a také zvýší schopnost směřovat vytvořené prostředky do klíčových oblastí. Doufám, že naše obchodní prozíravost a fotbalové zkušenosti budou pro West Ham United prospěšné.

Přišli jsme podpořit klub, ale abych usměrnil očekávání fanoušků – neznamená to velké výdaje v lednovém přestupovém období. Velmi na mě zapůsobila práce Davida Moyese a jeho týmu, kteří po dlouhou dobu stále zlepšují výsledky klubu. Tento postupný vývoj je podle mého názoru nejzdravější způsob, jak vybudovat silný klub na pevném základě a se správnými postoji a kulturou.

Mluvím ze zkušenosti. Snažili jsme se totiž před pár lety uspěchat vývoj Sparty Praha a výsledky byly zklamáním. Zkvalitňování kádru je samozřejmě skvělé, ale preferujeme postupnou cestu, která zachovává a chrání étos klubu a jeho hodnoty, včetně týmového ducha.

Úspěch vyžaduje, aby se pozornost soustředila stejně na akademii a první tým. Vždyť světově uznávaná akademie West Hamu si zaslouží velkou pozornost.

Nedílnou součástí dnešního fotbalu je totiž práce s mladými hráči, stejně jako zapojení klubu do lokálních komunit a další sociální iniciativy. Musíme využít sílu našeho sportu ve prospěch společnosti. Schopnost fotbalu ovlivnit lidi ze sociálně znevýhodněného prostředí je jedinečná. Máme povinnost tuto schopnost využít. Těším se, že v tomto smyslu pomůžu dál rozvíjet dobrou práci v klubu.

Jedinečná síla fotbalu nepochází pouze z jeho přitažlivosti, ale také z celkově příznivých podmínek. K hraní fotbalu toho moc nepotřebujete, a proto má šanci uspět každý. Vzpomínám si na bývalého hráče Sparty Praha, který do střední školy neměl pořádné boty a hrál téměř naboso. Přesto měl nakonec skvělou kariéru jak v domácí tak i Evropské lize.

Vaše národnost nebo ekonomické zázemí se na hřišti prostě nepočítá. Roli hrají jen vaše schopnosti, duševní síla, charakter a ochota dřít. Dnes může vyhrát kdokoli se správným odhodláním. Tento klíčový princip musíme chránit. Protože to je důvod, proč může fotbal tolik inspirovat.

Je třeba odolat pokusům o vytváření jakýchkoliv bariér. A to jak pro hráče, tak pro týmy, prostě cokoliv, co by narušovalo jinak otevřený a demokratický charakter naší hry. Způsob, jakým se angličtí fotbaloví fanoušci postavili proti navrhované Superlize, byl inspirativní. Ukázalo se, že nejlepší liga na světě je založena na pochopení skutečné hodnoty fotbalu.

Fanouškovská základna Hammers je jedním z důvodů, proč jsem se chtěl stát součástí klubu. Příznivci West Hamu patří k těm nejvášnivějším a nejinformovanějším o svém klubu a fotbalu celkově. Chápu, že přesun na Londýnský stadion byl pro některé zpočátku náročný, ale atmosféra je neuvěřitelná. Měl jsem možnost to zažít na vlastní kůži – na zápasech s Leicesterem City a Liverpoolem. A oba dny byly nezapomenutelné.

Celý život jsem fandil Spartě Praha a 17 let jsem předsedou představenstva tohoto klubu – miluji fotbal a v hloubi srdce jsem jeho fanouškem. Jsem opravdu nadšený potenciálem West Hamu a tím, že přicházím na palubu v době, která je pro klub tak pozitivní. Rád bych poděkoval všem zúčastněným, zejména Davidu Sullivanovi, Davidu Goldovi, Trippu Smithovi a Karren Bradyové, za jejich profesionalitu během našich jednání.

Nakonec bych rád poděkoval fanouškům West Hamu za vřelé přijetí. Je pro mě obrovskou poctou stát se součástí tohoto skvělého fotbalového klubu a nemohu se dočkat, až se k nim zase brzy připojím na Londýnském stadionu. Kladiváři do toho!“

West Ham United Vše o klubu ZDE

Z V R P Skóre B
1. Manchester City 38 29 6 3 99:26 93
2. Liverpool 38 28 8 2 94:26 92
3. Chelsea 38 21 11 6 76:33 74
4. Tottenham 38 22 5 11 69:40 71
5. Arsenal 38 22 3 13 61:48 69
6. Manchester Utd. 38 16 10 12 57:57 58
7. West Ham 38 16 8 14 60:51 56
8. Leicester 38 14 10 14 62:59 52
9. Brighton 38 12 15 11 42:44 51
10. Wolves 38 15 6 17 38:43 51
11. Newcastle 38 13 10 15 44:62 49
12. Crystal Palace 38 11 15 12 50:46 48
13. Brentford 38 13 7 18 48:56 46
14. Aston Villa 38 13 6 19 52:54 45
15. Southampton 38 9 13 16 43:67 40
16. Everton 38 11 6 21 43:66 39
17. Leeds 38 9 11 18 42:79 38
18. Burnley 38 7 14 17 34:53 35
19. Watford 38 6 5 27 34:77 23
20. Norwich 38 5 7 26 23:84 22

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud