25. července 2022 • 11:20

Vzpoura v Londýně: Arsenal a Spurs zbrojí, obavy o Chelsea a co West Ham?

Autor: Vladimír Formánek
Vstoupit do diskuse
0
  • Který klub ovládne fotbalový Londýn?Který klub ovládne fotbalový Londýn?FOTO: Koláž iSport.cz

    Do jaké barvy se oblékne Londýn v novém ročníku Premier League? Poslední čtyři roky vládla modrá Chelsea. To by se ale mohlo změnit. Muniční sklad Arsenalu doplnilo v létě střelivo za 132 milionů liber (3,8 miliardy korun). Hráči Tottenhamu pod Antoniem Contem zažívají galeje a West Ham by se opět rád v tabulce vyšrouboval v tabulce o něco výš. Velkým snem Hammers je Liga mistrů. Partu okolo Tomáše Součka a Vladimíra Coufala by do ní měl prostřílet gólový toreador z Itálie.

  • Arsenal

    Hymna Ligy mistrů na Emirates zněla naposledy v sezoně 2016/17. A nerozezní se ani v nadcházející. Bolavé téma pro fanoušky Gunners, kteří ale vzhlíží k novému ročníku s vysokými očekáváními. Zdá se, že křivka výkonnosti se zvedá. Vedení klubu přes léto napumpovalo do kádru 132 milionů liber, nejvíc ze všech anglických celků.

    Gólové obzory přišel rozšířit Gabriel Jesus z Manchesteru City, jenž s sebou vzal i univerzála Oleksandra Zinčenka, který zahraje na levém kraji obrany i ve středu zálohy. Fábio Vieira z Porta přináší nové ofenzivní nápady a ze São Paula dorazil devatenáctiletý křídelník Marquinhos, jehož devízou je rychlost a plejáda míčových triků.

    Post stopera hodlal kouč Mikel Arteta vyztužit Lisandrem Martínezem z Ajaxu. Jenže Argentinec dal přednost Manchesteru United, kde se znovu shledá s Erikem ten Hagem. Kanonýrům se ale vrátil z hostování v Marseille William Saliba. Přesto není vyloučeno, že se nebudou investovat další finance. Arsenal to myslí vážně. Dietních let byl víc než dost. Nyní nastává čas na pořádnou žranici.

    A v přípravě se o tom mohla přesvědčit Chelsea. Gunners rozstříleli Blues 4:0. Svěřenci Thomase Tuchela nestíhali, pedant Arteta přesto nebyl úplně spokojený: „Pořád je prostor pro zlepšení.“ Po zápase se zdržel na lavičce a do notýsku si psal poznámky, které aspekty hry pokulhávaly. „Jestli se chceme vrátit na vrchol, musíme ještě hodně přidat,“ dodal španělský stratég.

    Jak by mohla vypadat sestava?

    Ramsdale

    White – Saliba – Gabriel – Zinčenko

    Partey – Xhaka

    Saka – Ødegaard – Martinelli

    Jesus

    Arsenal v přípravě zničil Chelsea 4:0. Střelecky se prosadil i Gabriel JesusFoto Reuters

  • Chelsea

    Sankce jsou minulostí, vzhůru na přestupový trh! Jenže… Není to tak jednoduché. Vyhlédnete si hráče a chce ho i Barcelona. To nemají vlastní skautingové oddělení? kroutí hlavou Thomas Tuchel. Německému trenérovi se přes léto rozpadla defenziva. Zbylo jen torzo z minulého ročníku. Z Neapole přispěchal na pomoc Kalidou Koulibaly.

    Blues hodně stojí i o Julese Koundého ze Sevilly, ale po francouzském stoperovi touží i Xavi. Vedení Barcelony mu hodlá přivést vytouženou posilu, jenže hledá peníze, které by mohla do Andalusie poslat. To Chelsea už je na přestupové sumě dohodnutá, čeká pouze na zelenou od hráče. Jednání s Nathanem Akém naopak ztroskotala. Ve hře zůstává ještě Presnel Kimpembe z PSG.

    Přípravný duel s Arsenalem ukázal Chelsea, že musí hodně investovat. Konkurence totiž zbrojí ve velkém. Gunners smázli Blues čtyřmi góly a Tuchel se po zápase čertil: „Prostě jsme na ně neměli. Nebyli jsme konkurenceschopní…“ Což je na Stamford Bridge velice znepokojující zpráva. Premier League přitom startuje už za dva týdny.

    „Varování pro mě je především to, že Arsenal hrál s mnohem větším nasazením. Nemohu zaručit, že budeme na start ligy připraveni,“ pokrčil rameny německý stratég. Kromě Koulibalyho jeho družinu doposud doplnil jen Raheem Sterling, což je velká posila. Bude to ale stačit? Dá se čekat, že jestli bude někdo ve zbytku léta na trhu aktivní, bude to právě Chelsea.

    Jak by mohla vypadat sestava?

    Mendy

    James – Thiago SIlva – Koulibaly – Chilwell

    Kante – Gallagher

    Pulisic – Mount – Sterling

    Havertz

    Chelsea v přípravném duelu s Arsenal nestíhala a dostala výprask 0:4Foto ČTK / AP / John Raoux

  • Tottenham

    Sociálními sítěmi na začátku letní přípravy prolétly obrázky kolabujících hráčů Tottenhamu. „Ani nevím, kolik kilometrů jsem naběhal,“ vykládal Son Heung-min. Generál Antonio Conte přišel do Londýna vyhrávat. Sází na disciplínu a náročný styl. Jeho svěřenci musí být v co nejlepší kondici. Kdo nebude stíhat, nehraje. Pravidla jsou jasná.

    Už je to taky čtrnáct let, co se Spurs naposledy radovali z trofeje. Dlouhé čekání přišel ukončit právě italský kouč. Conte = Vítěz. V minulém ročníku začala v bílé části Londýna jeho revoluce, která přes léto nabrala na obrátkách. Kádr Tottenhamu doplnilo šest posil za tři miliardy: Richarlison, Yves Bissouma, Ivan Perišič, Djed Spence, Clément Lenglet a Fraser Forster.

    Na druhé straně hned osmi hráčům stávajícího kádru bylo řečeno, že si mohou hledat nové angažmá. O koho jde? Harry Winks, Japhet Tanganga, Bryan Gil, Tanguy Ndombele, Giovani Lo Celso, Sergio Reguilon, Emerson Royal a Matt Doherty. Conte se toho rozhodně nebojí. Jde o zásadní řez kádru. Klíčové je, že zůstává Harry Kane, o kterého bude patrně další léto usilovat Bayern Mnichov.

    Kohouti by jistě rádi navázali na konec minulé sezony, kdy díky mocnému finiši přesprintovali Arsenal a doběhli čtvrtí, což jim zaručilo místenku do Ligy mistrů. Účast v milionářské soutěži je sice fajn, ale trofej se za to nedává. A to je, oč tu běží. Klidně i ligový pohár, řvou fanoušci Tottenhamu. Jak že se zpívají oslavné chorály?

    Jak by mohla vypadat sestava?

    Lloris

    Spence – Romero – Dier – Lenglet – Perišič

    Bissouma – Bentancur

    Kulusevski – Kane – Son

    Získá Antonio Conte s Tottenhamem trofej?Foto Reuters

  • West Ham

    V sezoně 2019/20 se sotva zachránil. West Ham bojoval o holý život. Tohle už nikdy, odfukovali příznivci Hammers. V dalších dvou ročnících se klub z Londýna neuvěřitelně vzchopil. Skončil šestý, respektive sedmý. Vysněná účast v Lize mistrů byla blízko i daleko zároveň. „Cítíme, že jsme kousek, stačí udělat jeden dva kroky a jsme tam,“ líčil David Moyes, kouč Kladivářů.

    Právě skotský trenér stojí za povstáním klubu, jehož barvy hájí i české duo Tomáš Souček a Vladimír Coufal. Je sice pravda, že West Ham nehraje žádný líbezný fotbal, ale zato účinný. Jde o takovou anglickou klasiku. Vysoké nasazení, dlouhé míče a spousta centrů. Když to funguje, proč ne? V kádru se ale najdou i hráči, jejichž individuální kvalita tvoří rozdíly.

    V posledním ročníku zářil především Jarod Bowen. Ve středu hřiště šéfuje anglická hvězda Declan Rice, jenž minimálně tohle léto u Hammers setrvá. S klubem uzavřel gentlemanskou dohodu, že ještě vydrží. Ale za rok? To už budou na London Stadium létat miliardové šeky. Proto nový ročník představuje ideální příležitost vyždímat z něj co nejvíc.

    A Moyes neváhá, hodlá kádr ještě vylepšit. Obranu vyztužil stoper Nayef Aguerd z Rennes a na hrot by mělo dorazit vyrůstající italské eso Gianluca Scamacca. Jeho 195 centimetrů se bude do vápna soupeřů hodit. Ale pozor. Nejde pouze o vytáhlého habána. S míčem u nohou si tyká. A střely z dálky? Ty mu nejsou taky cizí.

    Jak by mohla vypadat sestava?

    Areola

    Coufal – Aguerd – Zouma – Cresswell

    Souček – Rice

    Bowen – Fornals – Lanzini

    Antonio (Scamacca)

    Probojuje se Tomáš Souček s West Hamem do Ligy mistrů?Foto Reuters

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud