10. října 2023 • 20:35

Čím víc hráčů prodá, tím je lepší. Tři muži, co stojí za úspěchem Brightonu

Autor: Zbyněk Veselý
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zní to jako začátek vtipu, ve skutečnosti jde o horor (pro soupeře). Ital, Ir a Japonec nakráčí do Premier League a všem klesne brada. Trenér Roberto De Zerbi, 18letý zázrak Evan Ferguson a 26letý driblér Kaoru Mitoma drží prst na spoušti rychlopalné opakovačky, která si prostřílela cestičku k anglické elitě. Jak se zdá, pro Brighton platí jiné zákony: čím víc hráčů prodá, tím je lepší. Ano, jejich úspěch je výsostně týmový, my si představme ty, kvůli nimž Albion žasne.



Kapitola 1: Evan Ferguson

Co na něm miluju? Všechno.

Brighton & Hove Albion je sexy. Anglii naplňuje údivem, a kdyby existovala rubrika „Nejžhavější fotbalová videa“, jeho akce, lahodící oku ohnivostí a estetickými přednostmi, by se do ní dostávaly častěji než Simona Krainová ze šatů na OnlyFans.

Jak se zdá, tým Roberta De Zerbiho má šanci na další historickou sezonu; je velmi silný, zejména v útočné fázi. Ital má k dispozici Joaa Pedra, Ansu Fatiho, Dannyho Welbecka, Julia Encisa, Simona Adingra – a taky nejnovější supernaději ostrovního fotbalu, v každém ohledu výjimečného Evana Fergusona.

V minulé sezoně udeřil desetkrát, v úvodu nové čtyřikrát; už teď kolem něj krouží největší žraloci, lačnější než megalodon lovící kytovce, a De Zerbi prorokuje, že 18letý Ir bude jednoho dne „nejlepším útočníkem v Evropě“. Nic z toho nepůsobí jako nadsázka.

„Co se mi na něm líbí?“ zamyslel se Alan Shearer pro The Athletic. „Všechno. Líbí se mi, jak deptá obránce. Líbí se mi jeho poziční intuice, pohyb a tempo. Líbí se mi jeho pobídky záložníkům, jimž nabízí vějíř možností (buď jde k nim a otočí se s míčem, nebo prudce vyrazí vpřed). Nejvíc oceňuju čistotu a dravost jeho hladu; to, jak moc touží po gólech.“

Zdá se vám poslední bod málo zásadní? Pro Shearera má vysokou prioritu. „Žijeme v éře hbitých, všestranných a kreativních útočníků, takzvaně falešných. Ne každý hráč hoří touhou skórovat za jakýchkoli okolností a za jakoukoli cenu, ale Ferguson ji má.“ Dokonale to předvedl při vítězství Brightonu nad Lutonem Town (4:1). V 95. minutě se divoce prořítil ze středového kruhu a dělal první poslední, aby nepromeškal pěkný pas Pervise Estupiňána. Chtěl svůj gól.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud