9. ledna 2024 • 21:00

Salah, bum, gól. Studijní přístup, morálka: Egypťan mezi legendami PL

Autor: Zbyněk Veselý
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Síň slávy Premier League je plná legend, mezi nimiž nechybí Thierry Henry, Cristiano Ronaldo, Alan Shearer, Wayne Rooney, Frank Lampard či Steven Gerrard; mistři, kteří svou genialitou a důsledností pozvedli ligu a vstoupili na jeviště dějin. Mohamed Salah, strůjce gólových piklů, je v půlce sedmé sezony v Liverpoolu a existuje dost důvodů, proč ho klást na nejvyšší místo piedestalu a vzdát mu úctu jako možná nejlepšímu hráči, jakého ostrovní impérium vidělo.



Egyptský král z Anfieldu je trojnásobným držitelem Zlaté kopačky a pro Jürgena Kloppa znamená totéž, co raketové palivo pro kosmické lodě v hangárech NASA. Drtícím, chladným, abnormálně klinickým přístupem před brankou a nespoutanou imaginací při držení míče vytváří nepřetržité exploze, po nichž následují rázové vlny a výtrysky vítězné energie.

Druhý ligový triumf by Salahův odkaz upevnil a on dělá vše pro to, aby titul s vročením 2024 uvedl ve skutek. Dal 16 gólů a dalších osm připravil, čímž Reds postrčil k horním příčkám, odkud je koruna na dohled, a přesto se zdá, že mu přiznáváme menší uznání, než zaslouží.

Možná bude plně doceněn, až odkmitá pryč, například do země, kde prorok Mohamed zpozoroval Alláha a založil islám. Teď by muslimský lid s chutí uzřel Salaha, který možná nevede rozhovory s Bohem a nerecituje súry, ale rozhodně střílí víc gólů.

Tato varianta by mohla nastat už v létě. Saúdové, úporní jako Romeo pod balkonem, odmítají odejít a šustí penězi jako sáčkem s bonbony. Klopp o tom nechce slyšet, Salahova hodnota se v jeho očích nikdy neztenčila, spíš znásobila, a neustále věří, že Egypťan dokáže udělat rozdíl, když Liverpool potřebuje inspiraci a přidat vítr do plachet.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud