21. října 2022 • 11:45

Messi nevydělává balík jen fotbalem: obří investice v technologickém ráji

Autor: Jakub Prebsl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lionel Messi dosáhl na fotbalových trávnících téměř na všechny prestižní trofeje, ve sbírce mu chybí už jen jediná. Na mistrovství světa s Argentinou dosud nebodoval. Další šanci na nápravu má na blížícím se šampionátu v Kataru. A současný hráč Paris Saint-Germain už s předstihem oznámil, že bude i poslední. Čas prostě nelze zastavit, a proto se 35letý kanonýr poohlíží také po tom, co by mohl dělat po fotbalové kariéře. Hlavním zdrojem peněz i zábavy by měl být jeho nový holding v Silicon Valley.



Messi si během fotbalové kariéry prozatím vydělal zhruba jednu miliardu eur (přibližně 25 miliard korun). Ale peníze si jen neužívá a bezmyšlenkovitě je nerozhazuje, naopak se z něj postupem času stává úspěšný investor.

Ikoně slavné Barcelony, toho času v PSG, patří od roku 2017 síť hotelů MiM, za jeden z nich ve španělském městě Sitges s výhledem na Středozemní moře utratil zhruba 30 milionů eur (zhruba 750 milionů korun).

Mezi další příjmy patří Messi Store, jenž sídlí přímo v Barceloně. Obchod s oblečením je úspěšný hlavně díky dvěma faktorům. Prvním - a jednoznačně tím největším - je Messiho jméno a značka, jejíž hodnota je jen těžko vyčíslitelná. Druhým zase spojení s Ginny Hilfigerovou, která spolupracuje na vývoji a designu pro firmy jako Tommy Hilfiger či Fila.

A ve středu Messi oznámil, že zakládá novou holdingovou společnost, která se bude jmenovat Play Time Sports-Tech HoldCo LLC. Sídlo bude mít v Silicon Valley v San Franciscu a bude jeho největším investičním nástrojem. Hodlá do ní vložit nemalé částky. „Mám radost z toho, že rozšíříme naše pole působnosti i do takové oblasti, jako je Silicon Valley," řekl sedminásobný držitel Zlatého míče.

Společnost by se měla věnovat investicím do sportovních týmů nebo pomoci start-upům, které se budou zaměřovat na fotbalové technologie. Povede ji Razmig Hovagminian, jenž má nezpochybnitelné předpoklady pro to, aby byl úspěšný. Sám totiž spoluzaložil veleúspěšný projekt Matchday.com. „Jsem nadšený, že Play Time bude spolupracovat s odborníky z celého světa,” pochvaloval si Messi.

Jen čas ukáže, jestli dokáže Messi aspoň částečně přenést úspěchy z fobtalové hřiště i do nového oboru.

Paris Saint-Germain Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud