6. června 2023 • 09:30

Bůh je smutný, Zlatan se loučí: góly, trofeje, složité dětství i spousta hlášek

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Fotbalový bůh pověsil kopačky na hřebík. Zlatan Ibrahimovič, naprostý originál na hřišti i mimo něj, ukončil v 41 letech svou veleúspěšnou kariéru. „Když ráno pršelo, pomyslel jsem si, že i bůh je z mého konce smutný. Nyní ovšem nadešel čas říct fotbalu sbohem,“ loučil se značně dojatý Švéd se zaplněným San Sirem. Fanoušci konec své ikony oplakali. „Jsem tu doma, navždy budu Milanista,“ utěšil je Zlatan, jehož životní dráha bere dech.

  • Malmö

    Syn chudých imigrantů z Jugoslávie neměl snadné dětství. Sám přiznal, že jako malý kluk často usínal hladový a nezřídka kradl. Od problémů utíkal k fotbalu, jenž mu šel náramně. Za A-tým místního Malmö FF začal hrát v osmnácti a po pouhém roce a půl přestoupil do Ajaxu za takřka 8 milionů eur. Pro švédský klub šlo o rekordní přestup, který až nyní těsně překonal Hugo Larsson odchodem do Frankfurtu. Svůj odkaz ovšem Ibra zahodil koupí podílu v konkurenčním Hammarby.

    „Arséne Wenger mě v sedmnácti pozval na zkoušku do Arsenalu. Odmítl jsem. Zlatan nechodí na konkurzy.“

    Zlatan Ibrahimovic jako hráč Malmö v začátcích kariéryFoto Profimedia.cz

  • Mino Raiola

    V Nizozemsku potkal Zlatan dva klíčové muže. Marca van Bastena, od nějž dostal řadu cenných rad, a agenta Mina Raiolu, který se později stal i jeho blízkým přítelem. Ital připomínající mafiána postavil v té době machrující hvězdičku do latě. „Prodáš svoje auta a hodinky a začneš makat třikrát tvrději, protože máš statistiky úplně na hovno!“ spustil Raiola na Zlatana při první schůzce. Právě Raiola přesvědčil „Ibru“, aby se z USA vrátil do AC Milan, jemuž přinesl po 11 letech titul.

    „Kdyby tu byl, tak by mě přesvědčoval, ať pokračuju. Chtěl by ještě shrábnout provizi,“ vzpomínal Zlatan s úsměvem na zesnulého agenta a přítele.

    Mino Raiola byl agentem Zlatana IbrahimoviceFoto Profimedia.cz

  • Z Juve do Interu

    „Staré dámě“ pomohl během dvou sezon ke dvěma titulům. Juventusu byly ovšem následně v rámci úplatkářského skandálu odebrány a „Bianconeri“ navíc administrativně sestoupili o patro níž. Ibrahimovič proto odmítl v klubu pokračovat a přestoupil k úhlavnímu rivalovi, s nímž získal během tří let tři Scudetta. „Trenéru Mancinimu po zisku titulu všichni hráči děkovali. Já mu jen odvětil, že nemá zač,“ vzpomínal Zlatan na svůj první italský titul, který „Nerazzurri“ vystřílel.    

    „Je to stejně důležitý přestup, jako když klub koupil Ronalda,“ prohlásil tehdy o příchodu Zlatana majitel Interu Massimo Moratti.

    Zlatan Ibrahimovic v dresu Interu MilánFoto Profimedia.cz

  • Splněný sen

    „Ty jdeš do Barcelony vyhrát Ligu mistrů viď? Ale to se pleteš, protože ji vyhrajeme my!“ loučil se těžce José Mourinho se svým oblíbencem. Pro Ibrahimoviče šlo ovšem o splnění dětského snu. „Na Camp Nou mě přivítalo 70 000 diváků. Hrál jsem za nejlepší klub na světě. Byl jsem v sedmém nebi,“ liboval si Švéd. Nesedl si ovšem s Pepem Guardiolou, kterého při výměně názorů poslal před celým týmem k čertu. Po pouhé sezoně se vrátil do Itálie. Tentokrát zamířil do AC Milan.

    „Koupil si Ferrari, ale řídil ho jako Fiat,“ prohlásil Ibra na Guardiolovu adresu.

    S Pepem Guardiolou si Zlatan nesedlFoto Profimedia.cz

  • Dobytí Francie a Ameriky

    Po dvou letech na San Siru se Zlatan rozhodl stát tváří ambiciózního projektu katarských majitelů. S PSG během čtyř sezon vyhrál čtyřikrát titul. Třikrát se stal nejlepším střelcem Ligue 1 a „Les Parisiens“ opouštěl jako nejlepší kanonýr v historii klubu. Po roce a půl v dresu Manchesteru United, kde se opět potkal s José Mourinhem, zamířil do MLS. V dresu LA Galaxy se ihned stal hlavní hvězdou soutěže, když bavil senzačními góly a výbornými hláškami. Titul však nezískal.

    „Chtěli jste Zlatana a já vám ho dal. Nyní se můžete vrátit ke sledování baseballu,“ loučil se Ibrahimovič se Spojenými státy po svém.

    Zlatan Ibrahimovic v MLS zanechal stopuFoto Profimedia.cz

  • Švédský hrdina

    S dvaašedesáti góly nejlepší střelec v historii švédské reprezentace zažil dvě mistrovství světa a čtyři mistrovství Evropy. Celkově nasbíral Ibrahimovič v národním dresu 122 startů, což ho řadí na 6. místo historických tabulek severské země. Nejlepší zápas za švédský výběr zažil na podzim 2012, kdy v přátelském utkání nasázel Anglii všechny čtyři góly při výhře 4:2. Svůj fenomenální výkon završil památnou brankou nůžkami z 30 metrů, za níž později vyhrál ocenění Gól roku.

    Zlatan Ibrahimovic v dresu národního týmuFoto Profimedia.cz

  • Milanista

    Na sklonku roku 2019 se opět vrátil mezi „Rossoneri“. I v osmatřiceti letech dokázal během půlroku nasázet deset branek. V další sezoně skončil s AC Milan druhý, aby o rok později získal s „Diavoli“ první Scudetto po jedenácti letech. Stále častější zdravotní problémy však Zlatana limitovaly natolik, že v právě skončené sezoně odehrál pouhé čtyři zápasy. I přes řadu spekulací se proto Švéd rozhodl v jednačtyřiceti letech poměrně nečekaně ukončit kariéru.

    „Musím si rozmyslet, co budu nyní dělat. Pokud se rozhodnu věnovat fotbalu v jiné roli, budu muset začít od píky,“ nemá zatím Zlatan jasno, co jej v budoucnu čeká.

    Zlatan Ibrahimovič ukončil kariéruFoto ČTK / AP / Antonio Calanni

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud