15. dubna 2023 • 11:15

Bellingham: kam půjde v létě? Real i City se hlásí, Liverpool je prý ze hry

Autor: Zbyněk Veselý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Největší kompliment, který mu můžete složit, je, že není mužem jedné role. V době, kdy vědecky zkoumáme profil hráče, abychom zjistili, čím vyniká, Jude Bellingham takové škatulkování do jediného rysu a specializace popírá. Je to univerzál. Záložník, jenž převezme vrchní velení kdekoli ve středu pole – a provádí téměř jakoukoli činnost na hřišti. V 19 letech je hnací silou Dortmundu i Anglie s hodnotou 150 milionů eur (3,5 miliardy korun). Má technické kvality, které ho udrží na vrcholu po zbytek kariéry, vyspělost a vůdčí schopnosti, jež naplňují údivem celý svět. A teď si musí vybrat. Liverpool? Real Madrid? Impéria z Manchesteru?



Jude Bellingham, novodobý Captain Fantastic, po dalším hvězdném výkonu v národním týmu řekl, že nadání vést má od dětství a sní o královském meči, který si připne i v reprezentaci. „Postavit se do čela své země a být kapitánem Anglie – není větší pocty. Učím se, abych nezklamal, až přijde můj čas.“

Znovu ohromoval v srdci zálohy Tří lvů, když letka Garetha Southgatea plná mladých stíhačů převýšila v kvalifikaci o EURO 2024 Itálii (2:1) a Ukrajinu (2:0). Bellinghamova vytříbenost je k nevíře a v devatenácti (20. narozeniny oslaví 29. června) má svět u nohou.

Na přední scéně v blízké době odehraje 200. zápas (170 v klubech, 25 v reprezentaci), což ho z hlediska zkušeností řadí daleko před Wayna Rooneyho, Michaela Owena nebo Raheema Sterlinga, i další Angličany, kteří nadchli v teenagerském věku.

Během minulého evropského šampionátu uchvátil Owenův mezinárodní rekord a stal se nejmladším Britem, který se objevil na velkém turnaji – prvním, který to svedl, než byl prohlášen za zletilého (17 let a 136 dní).

Na MS v Kataru, kde Anglie padla ve čtvrtfinále s Francií (1:2), kterou v závěru spasil vysvoboditel Olivier Giroud, už patřil k ústředním oporám a nejoceňovanějším záložníkům vůbec, v 19 letech a pěti měsících skóroval a připsal si dvě gólové přihrávky (nejmladší asistent v historii MS).

V říjnu 2022 se ujal vedení jako nejmladší kapitán Dortmundu, a když Marco Reus chybí, má mužstvo na povel. Rozkazy udílí s obdivuhodnou zralostí a černožlutí živí sen o titulu, který nezískali od roku 2012.

Co víc, je nejlépe hodnoceným bundesligovým hráčem, a to s notným náskokem. Každá fotbalová mocnost má vlastní seznam priorit, ale není tajemstvím, že na vrcholku stojí Jude, patřící k oblíbencům Jürgena Kloppa, Pepa Guardioly, Erika ten Haga i Carla Ancelottiho.

Angličan je delší čas považován za klíčový element Kloppovy nezbytné přestavby a tento bod jen umocnily potíže Reds ve středu pole v této sezoně.

Šance Liverpoolu, který Bellinghama láká také tím, že mu dá možnost vyrůst v nového Gerrarda, se nicméně snižují; lepší pozici, alespoň podle hlasů ze zákulisí, mají Citizens a Real Madrid. Naděje není úplně mrtvá a sbor z Anfieldu zůstává optimistický, pod vlastnictvím Fenway Sports Group je však Judeova cena mimo dosah LFC.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud