8. ledna 2009 • 14:59

Rajnochovi fandí i Merkelová

Autor: Marek Bílek
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

I když Jan Rajnoch před pár dny přiznal, že z němčiny ovládá jenom základy, nijak ho to trápit nemusí. V kádru Cottbusu, do nějž reprezentační záložník míří, Němci tvoří jen menšinovou skupinu.



Jinak je tým směsí všech možných národností, v níž dominují především zástupci bývalého východního bloku.

Tak například sestava Cottbusu z posledního soutěžního utkání: Tremmel (Německo) - Radeljič (Bosna a Hercegovina), Cagdas (Turecko), Cvitanovič (Chorvatsko), Ziebig (Německo) - Kurth (Německo), Kukielka (Polsko) - Sörensen (Dánsko), Skela (Itálie, reprezentuje však Albánii), Iliev (Srbsko) - Jelič (Srbsko). Do zápasu ještě zasáhli střídající Jula (Rumunsko), Angelov (Bulharsko) a Šao (Čína).

Na lavičce pak zůstali Piplica (Bosna a Hercegovina), Pavičevič (Černá Hora), Vasiljevič (Srbsko) s Rangelovem (Bulharsko)... Tři Němci v osmnáctičlenném kádru. A celému souboru velí trenér Prašnikar (Slovinsko).

„Cottbus hraje takový zvláštní fotbal. Třeba nám to vůbec nesedí, my na něj prostě neumíme,“ vyprávěl o mužstvu Rajnochův spoluhráč z reprezentace Jaroslav Drobný, v současnosti brankář Herty Berlín.

Cottbus patří k mužstvům s nejhorší ofenzivou. Na podzim vstřelil v sedmnácti zápasech pouze 12 gólů. Po polovině bundesligy má celek trenéra Prašnikara v tomhle směru suverénně nejhorší bilanci v soutěži.

Angela MerkelováFoto ČTK

Ambice klubu z bývalé NDR jsou každou sezonu prakticky stejné. Cíl zní jasně: zachránit bundesligu. A o to samé usiluje Cottbus i nyní. Momentálně figuruje v tabulce na 16., první sestupové, příčce.

Ovšem před ním má Karslruhe stejně bodů (13) a pouze lepší skóre. V minulých dvou sezonách skončil Cottbus 13. a 14., předtím strávil tři ročníky ve druhé lize.

Klub ze stotisícového města v létě rekonstruoval stadion. Nyní se na tribuny vejde téměř 23 tisíc diváků. V minulosti v Cottbusu působili čeští hráči Michal Papadopulos, Jiří Kaufman, Robert Vágner nebo Martin Hyský.

Zajímavostí je, že čestným členem klubu je Angela Merkelová, nynější německá kancléřka. Ta se sice narodila v Hamburku, ale její rodina se brzy přestěhovala do východoněmeckého městečka Quitzow.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud