Michal Koštuřík
5. května 2015 • 14:23

Verner Lička míří na Ukrajinu, bude šéfovat v Metalurgu Záporoží

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Žhavá novinka. Bývalý reprezentant Verner Lička má podle důvěryhodných informací isport.cz vést ambiciózní fotbalový projekt v ukrajinském Metalurgu Záporoží! Český expert dostane za úkol vytáhnout klub z podprůměru a prorazit s ním v Evropě. „Nadchlo mě to tam,“ přiznává Lička po návratu z jednání na Ukrajině. Počítá se s ním do funkce ředitele akademie Metalurgu.



Poslední dva roky prý měl jasno, co ještě chce ve fotbale dělat. Nečekaná nabídka z Ukrajiny se trefila do Ličkova vkusu. „Mohlo by to být ono,“ říká Verner Lička o chystaném angažmá v Metalurgu Záporoží, které chystá s pomocí milionů zámožného majitele velký rozmach. Šéfovat tomu bude rodák z Hlučína a někdejší asistent u českého národního týmu.

Za pár dní by vše mělo být úspěšně dotaženo. Metalurg, který navzdory špičkovému ekonomickému krytí v ukrajinské nejvyšší soutěži dlouhé roky živoří, si z řady zahraničních adeptů do vrcholové role v managementu vybral Ličku. „Dostal jsem se k tomu úplně náhodou. Zalíbily se jim moje projekty v Baníku,“ vylíčil. Právě on má být symbolem nové body, obrody celého klubu.

Mocný boss Metalurgu totiž prásknul do stolu, už má dost neefektivních investic. Naplánoval proměnit celý management, do role trenéra pro A tým si vyhlédl odborníka z Nizozemska. Ten bude úzce spolupracovat s Ličkou, zodpovědným za celou výchovu hráčů.

Lička byl nadšený

„Chtějí se dostat na úroveň tří nejlepších ukrajinských týmů a vydat se evropskou cestou,“ popsal vlivný agent pro východní Evropu David Zoubek, který předsedu Unie českých trenérů do Záporoží doporučil.

Sám na něj dostal od známých skvělé reference. „Měl jsem dát návrhy, a když jsem se ptal, kdo by tu práci zvládl, všichni mě odkazovali na Vernera,“ přiznal. Pak bylo ještě potřeba Ličku přesvědčit, že se má do tohoto dobrodružství vydat.

„Vyrazili jsme na Ukrajinu a on byl nadšený. Z toho jak vypadá báza, tréninkové centrum, město. Lidé, kteří za klubem stojí, mi věří. Je to dlouhodobý projekt,“ poukázal Zoubek, bývalý prvoligový hráč Hradce Králové či Bohemians 1905.

Ličkova nedůvěra se brzy rozplynula, klubová vize ho maximálně zaujala. Brzy se na Ukrajině zabydlí a rozjede systematickou práci. „Je to jeden z mála ukrajinských klubů, který finančně nestrádá. Majitel se zhlédl v nedalekém Dněpru a v Šachtaru Doněck. Řekl si, proč by to v Záporoží nemohl dokázat také. Začíná se mi to líbit a jim také,“ usmál se.

„Je to pro mě velká výzva. Dostanu obrovský prostor pro vytvoření akademie evropské úrovně,“ těšil se. Sám trénovat nehodlá, to dal klubu hned zpočátku na vědomí. „Dělat vše je absolutní nesmysl,“ dodal.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud