Jan Vacek
Premium
10. října 2018 • 12:00

Expert z USA: Obavy z Dočkala? Měli jsme je, ale je to nadstandardní hráč

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V únoru se definitivně rozhodl. Praštil do stolu a rezolutně prohlásil, že chce změnu. Záložník Bořek Dočkal nechal za zády chmurnou a pro osobní život těžko snesitelnou Čínu a vydal se na další fotbalové dobrodružství. Zakotvil až za Atlantikem, v pensylvánském klubu Philadelphia Union. Po více než půl roce může spokojeně konstatovat, že trefil do černého. Tvořivý záložník si užívá americký sen. S týmem proplul do play off, je jeho hlavní hvězdou. Reprezentační pozvánka pro nadcházející duely Ligy národů je jen logickým vyústěním uplynulých měsíců. Proč se jeho příchodu fanoušci Unionu báli? A jak ho popisuje americký novinář?



Dva po sobě jdoucí únory, dvě naprosto stěžejní rozhodnutí Bořka Dočkala . V obou případech řada lidí jen nechápavě kroutila hlavou. Nejprve v roce 2017, když ze dne na den opustil Spartu (uprostřed osmifinálového střetu Evropské ligy s Rostovem) a zamířil do čínského klubu Che-nan Ťien-jie. Podruhé letos, když útrpnou anabázi ve velké asijské zemi zabalil a zvolil další netradiční destinaci. Americkou MLS.

S odstupem času ovšem lze říct, že minimálně ve druhém případě zvolil správně. Během několika měsíců se vypracoval v hlavní hvězdu celku Philadelphia Union, je předním hráčem tamní ligy, která stále získává na prestiži. Bonusem je návrat do národního týmu, téměř po roce. „Musím říct, že mi reprezentace chyběla,“ nekličkuje Dočkal.

Na sraz do Prahy přijel v dobrém rozpoložení. Není divu. Ve Spojených státech zakořenil. Fotbalově i po osobní stránce. Narodil se mu tam druhý sen Mateo, na trávníku to klape. Úplná samozřejmost to ale v případě zkušeného reprezentanta není.

Vraťme se do zimy letošního roku, kdy Dočkal do Philadelphie dorazil. V začátcích to totiž žádná hitparáda nebyla. Rodák z Městce Králové neabsolvoval s týmem přípravný kemp, byl vhozen do vody, která pro něj byla hodně studená. A musel plavat.

„Někteří fanoušci si tehdy mysleli, že Dočkalovo angažmá bude propadák. I na vedení klubu byla znát nervozita,“vzpomíná novinář Jonathan

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud