24. listopadu 2018 • 23:29

Napadený autobus, hráči zvraceli! Brutální Pohár osvoboditelů odložen

Autor: rou, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Naprosté šílenství se odehrávalo před odvetným duelem finále jihoamerického Poháru osvoboditelů, který byl nakonec odložen na pondělí. Fanoušci River Plate napadli autobus rivalů Bocy Juniors, na který házeli kameny a patrony se slzným plynem a rozbili několik oken. Podle argentinských médií bylo několik hráčů zraněno, další pak po zasažení slzným plynem zvraceli. Vedení jihoamerické konfederace CONMEBOL se údajně snažilo dotlačit klub k tomu, aby se duel odehrál, nakonec byla odveta přeci jen odložena na neděli.



Útok na klubový autobus při cestě na stadion Monumental hráče Bocy doslova zdecimoval. Záložník Pablo Pérez dostal zásah střepem do oka, další hráči v útrobách stadionu zvraceli, hodně špatně na tom byl třeba Carlos Tévez.

"V takovýchhle podmínkách se hrát nedá," uvedl šéf jihoamerické fotbalového konfederace Alejandro Domínguez.

CONMEBOL původně vydal prohlášení, v němž uvedl, že jeho lékaři zjistili u několika hráčů Bocy pouze povrchová zranění. Poranění očí prý nebylo možné ověřit. Podle nich mohli fotbalisté v sobotu hrát.

Domínguez s tím však nesouhlasil. "Tohle je fotbal, ne válka. Ani jeden z týmů nechtěl hrát, protože takový zápas by nebyl normální. Kluby se dohodly. Oba chtěly, aby bylo utkání odloženo," uvedl.

Takhle to vypadalo v šatně Bocy Juniors po napadení autobusu slzným plynem
Takhle to vypadalo v šatně Bocy Juniors po napadení autobusu slzným plynem

Prezident klubu Daniel Angelici požadoval odložení zápasu, nicméně svaz dlouho trval na tom, aby se duel odehrál - i přes to, že minimálně tři hráči Bocy nebyli ve stavu, aby mohli nastoupit. Ostatní byli otřesení a nechápali, proč je vedení CONMEBOL nutí hrát. "Pravda je taková, že nechceme hrát," nechal se slyšet Carlos Tévez.

Start odvety byl dvakrát posunut až na 23:15 hodin českého času, nakonec ale prezident konfederece Alejandro Dominguez oznámil, že se bude hrát až v neděli od 21 hodin. Kolem stadionu probíhaly celou dobu nepokoje a střety fanoušků s policií, které vygradovaly právě po oznámení odložení duelu.

Podle novinářů tlačilo vedení CONMEBOL na odehrání zápasu kvůli televizním právům, k nátlaku na šéfa Bocy se měl údajně přidat i šéf FIFA Gianni Infantino s hrozbou případné diskvalifikace. Naopak kouč River Plate Marcelo Gallardo se prý přimlouval, aby se duel odložil.

Úvodní finále skončilo před dvěma týdny remízou 2:2. První argentinské finále v historii jihoamerické obdoby Ligy mistrů poutá o to větší pozornost, že se jedná o takzvané "Superclásico".

Souboje mezi Bocou Juniors a River Plate podle expertů rivalitou a prestiží ještě předčí duely Barcelony s Realem Madrid a tomu odpovídá nesmírný zájem. Na černém trhu se cena vstupenek vyšplhala až k částce v přepočtu 4800 eur (zhruba 120 tisíc korun). Na stadion Monumental River Plate přitom mohou jen příznivci domácího klubu. Bezpečnostní opatření bylo kvůli stoupající nenávisti mezi oběma tábory zavedeno v roce 2013.

Boca bude usilovat o sedmý titul, čímž by se dotáhla na rekord jiného argentinského klubu Independiente. Naposledy triumfovala v roce 2007. River Plate soutěž ovládlo potřetí před třemi lety.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud