29. září 2023 • 15:40

Polské kluby bojují s vysílacími právy po svém: sestřihy z FIFY či na papíře

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Správně uchopit produkt fotbalového poháru se zdá být v Česku velmi složité. Potíže s touto úlohou však mají i u našeho severního souseda v Polsku. Tamní televize Polsat totiž z polského poháru nevysílá mnoho utkání a jakožto majitel vysílacích práv navíc klubům nepovoluje šířit videa akcí ani zápasy vysílat na vlastních platformách. Týmy se tak s touto skutečností vypořádaly po svém velmi netradiční formou. Některý sestřih gólů kreslí na papír, jiný zase brankové situace sestříhal z videí akcí v počítačových hrách FIFA a Football Manager.



Pokud chcete sledovat utkání polského poháru a nemáte zrovna přístup k televizi Polsat, která je vlastníkem vysílacích práv, máte smůlu. Polská firma navíc klubům nepovoluje ani šíření jakéhokoliv audiovizuálního obsahu ze zápasů, na které má vysílací práva. Fanoušky tak sestřihy nebo fragmenty z utkání v drtivé většině minou. Kluby ani nemají možnost svá utkání přenášet prostřednictvím svých kanálů a duely například zprostředkovat formou klubové televize.

Celky v Polsku tak přišly s velmi netradičním řešením. GKS Lodž například brankové situace svého týmu kreslí na papír a poté sdílí prostřednictvím platformy X. „Pojďme si náš gól společně představit,“ píše se na klubovém profilu na sociální síti. Zagleblie Sosnowiec sestřih svého duelu pojala trochu jinak, v jejím případě se jednalo o spojení her Football Manager, FIFA a komického videa muže, který předvádí svůj brankářský um.

Dalším z klubů, který se zapojil byl například Stal Rzeszów, ten při výhře 3:0 nad rezervou Legnici nabídl grafiku ve které je pokutové území s fotkou hráče a míče umístěného v brance, podle kterého mají fanoušci aspoň trochu poznat, kam zamířila gólová rána. Příznivcům pohárové soutěže se však možná blýská na lepší časy.

Tohle neortodoxní řešení ale možná kluby musely zvolit naposledy. Od příští sezony se bude měnit majitel vysílacích práv a od Polsatu by je měla převzít společnost TVP. Z finančního pohledu byly údajně nabídky srovnatelné, TVP však garantovalo, že utkání budou dostupná na otevřených kanálech. Kluby by navíc měly mít možnost sdílet v průběhu zápasu sestřihy branek a sestřihy celých zápasů třicet minut po jejich skončení.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud