18. března 2024 • 09:40

Šílené scény v Turecku! Fanoušci vtrhli na hřiště, hráči se v bitce bránili

Autor: krm, ČTK
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co se to v Turecku zase dělo? Fotbalisty Fenerbahce Istanbul napadli po nedělním utkání první ligy ve velkém fanoušci domácího Trabzonsporu, který prohrál 2:3. Hosté slavili vítězství ve středovém kruhu, když k nim přiběhl jeden z diváků a postupně na trávník vtrhli další příznivci. Pustili se do rvačky s ochrankou i s hráči Fenerbahce, kteří uprchli do šaten. Někteří z nich se ale přímo na hřišti bránili... Turecká policie zadržela 12 lidí.



Nedělní incident se odehrál tři měsíce poté, co prezident klubu Ankaragücü po prvoligovém utkání proti Rizesporu dal na hřišti rozhodčímu pěstí. Turecká fotbalová federace poté pozastavila všechny soutěže v zemi.

Trabzonspor v nedělním zápase dokázal smazat dvougólové manko, pár minut před koncem ale výhru Fenerbahce trefil Michy Batshuayi, někdejší hráč Chelsea. Už v tu chvíli začaly na hřiště létat předměty a vše eskalovalo po závěrečném hvizdu.

Incident odstartoval osamělý fanoušek, který se přes ochranku dostal na hřiště, zastavit ho musel až hráč Fenerbahce Bright Osayi-Samuel. Poté na trávník vlétly další desítky příznívců, strhla se nevídaná mela... Na sociálních sítích pak veliký ohlas vyvolala i sebeobrana Batshuayie, který jednoho z fanoušků trefil kopem z otočky.

Bezprostředně po utkání v Trabzonu turecký ministr vnitra Ali Yerlikaya uvedl, že se událost bude vyšetřovat s cílem identifikovat příznivce, kteří vběhli na hřiště.

V pondělí na síti X napsal, že policie v souvislosti s násilnostmi zadržela 12 lidí. Mezi nimi člověka, jenž hodil během utkání předmět na hostujícího trenéra Ismaila Kartala, muže, jenž jako první pronikl na hřiště, či fanouška, který napadl brankáře Fenerbahce Dominika Livakoviče.

Turecký svaz nedělní incident odsoudil a uvedl, že viníci budou po vyšetřování potrestáni.

„Násilí, kterého jsme byli svědky, je naprosto nepřijatelné. Ať už na hřišti nebo mimo něj, nemá v našem sportu ani ve společnosti místo. Ve fotbale musí být všichni hráči bez výjimky v bezpečí, aby mohli hrát hru, která přináší tolik radosti tolika lidem na celém světě,“ reagoval v prohlášení prezident FIFA Gianni Infantino.

Fenerbahce se díky vítězství udrželo dva body za lídrem Galatasarayem, šampion z roku 2022 Trabzonspor je s výrazným třicetibodovým odstupem třetí.

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud