16. prosince 2014 • 12:16

Až čtyři roky vězení. Co hrozí Jarošíkovi, hvězdě Atlétika i posile United?

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle je vážné! Ve Španělsku graduje obří korupční skandál ve fotbale, v němž figuruje podle tamních médií mezi obviněnými také Jiří Jarošík. Řeší se korupční jednání v souvislosti s vítězstvím Zaragozy nad Levante 2:1 v posledním kole sezony 2010/11, kterým se bývalý Jarošíkův klub zachránil v nejvyšší soutěži. Všem 41 obviněným hrozí až čtyři roky vězení, šestiletý zákaz činnosti a pokuty v souhrnné výši 2,9 milionů eur.



Případ, do kterého je kromě českého záložníka zapletený třeba i letní posila Manchesteru United Ander Herrera či současný kapitán Atlétika Madrid Gabi, bude souzený už podle nového trestního zákoníku, který vstoupil ve Španělsku v platnost před čtyřmi lety a řeší i podvody při pořádání sportovních akcí.

Co se mělo stát v květnu 2011? Před posledním kole ztrácela Zaragoza jeden bod na nesestupovou příčku Deportiva La Coruňa. „Zaragoza potřebovala vyhrát, aby se vyhnula sestupu, což by jí přineslo sportovní i ekonomické ztráty,“ uvedl pro server The Spain Report úřad státního zástupce.

Postup Zaragozy byl podle státního zástupce následující:

1) Vedení poslalo hráčům v několika splátkách postupně 965 tisíc eur prostřednictvím bankovních převodů.

2) Tyto částky byly postupně hráči Zaragozy vybrány ve dvou dnech před samotným zápasem.

3) Ti je následně předali v hotovosti fotbalistům Levante.

4) Už dříve se objevily informace, že hráči Levante začali po konci sezony utrácet větší obnosy a nakupovat třeba luxusní terénní auta. I toto jednání mají mít vyšetřovatelé zmapované.

Do obžaloby nakonec bylo zahrnuto 18 hráčů z každého týmu (11 hráčů z každého týmu + 7 náhradníků) a pak pět členů vedení Zaragozy včetně bývalého trenéra Zaragozy Javiera Aguirreho, který nyní vede japonskou reprezentaci. Výše možné pokuty byla stanovena jako trojnásobek zpronevěřené částky.

Jediný přímý účastník utkání, který unikl obžalobě, je nakonec rozhodčí. „Neměl povědomí o dohodě mezi oběma týmy,“ uvedl úřad státního zástupce.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud