Jonáš Bartoš
6. října 2015 • 11:03

Hráčská krize Barcelony. Bojuje za Ardu, chce hvězdu Liverpoolu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hra Barcelony se brzy může rozsypat jako domeček z karet. Úzký kádr zaviněný především zákazem registrace nových hráčů se u katalánského obra pomalu začíná projevovat, španělský mistr naposledy ztratil utkání v Seville (1:2). Na dlouhé týdny chybí Messi s Iniestou a ofenzivní síla se rychle vypařuje. Jak hodlá katalánský klub reagovat?



V zápasech se stačí podívat na lavičku náhradníků. Barcelona oproti jiným velkoklubům nemá především v ofenzivních řadách kvalitní alternativy za hráče z elitní jedenáctky. Klub příliš spoléhá na zabijáckou trojici Messi , Neymar , Suárez , nejlepší ofenzivní trojku planety.

Jenže Messi vypadl až do konce listopadu kvůli zranění kolene, na delší marodce je i kapitán a klíčový záložník Andrés Iniesta, , na půl roku je mimo Rafinha. Zápasy přibývají v rychlém tempu a trenér Luis Enrique pomalu nemá kde brát.

Camara, Gumbau, Pereira, Ramirez. Tyhle jména na lavičce náhradníků z posledního duelu na hřišti Sevilly (1:2) nevzbuzují velký respekt. Klub, který v minulé sezoně ovládl všechny hlavní soutěže, se nyní může snadno dostat ještě do větších problémů.

V Barceloně si vážnost situace uvědomují a snaží se jednat. Stále klíčovějším se zdá být rychlejší zařazení na soupisku Ardy Turana. Letní posila z Atlétika může být ze známých důvodů (zákazy přestupů) napsaná na soupisku až v lednu, vedení katalánského klubu se celou proceduru snaží urychlit.

Barcelona argumentuje pravidlem, že když dojde k dlouhodobému zranění hráče z kádru (Rafinha více jak šest měsíců), může ho nahradit jiným hráčem. FIFA pokus o doplnění Ardou už jednou zamítla kvůli trestu, který klubu povoluje registrovat nové posily až v lednu.

Španělský mistr se ale nevzdává. Na FIFu nyní půjde s prohlášením dvanácti španělských klubů (nepodepsal Real Madrid), které podporuje Barcelonu ve snaze dopsat Ardu ještě během podzimu.

"Nerozumím tomu, proč FIFA neakceptuje pravidlo platné v naší zemi. Je to pravidlo, které klubům pomáhá a každý s ním souhlasí. Nechápu, kde je problém," prohlásil například Daniel Barroso, sportovní ředitel třetiligového Herkulesu.

Bolest ve tváři barcelonské hvězdy Lionela Messiho
Bolest ve tváři barcelonské hvězdy Lionela Messiho

Návrat Messiho? Na El Clásico

Barcelona se samozřejmě ještě víc upíná k návratu Lionela Messiho. Hvězdný útočník se zranil v duelu s Las Palmas, od té doby vynechal už dva zápasy. Okamžitě se projevuje závislost celé hry na argentinském mágovi. Po vydřené výhře v Lize mistrů s Leverkusenem (2:1) přišla už zmiňovaná prohra v Seville (1:2).

Rehabilitace osmadvacetiletého střelce podle zpráv z klubu pokračuje velmi dobře, Messi se během nadcházející reprezentační pauzy bude připravovat pod dohledem klubových lékařů a fyzioterapeutů. Do zápasů by se měl vrátit v El Clásiku na hřišti Realu, které je na programu 22. listopadu. To znamená ještě minimálně šest zápasů bez klíčové postavy týmu.

Klub rovněž už nyní spřádá plány na zimní posilování. Je evidentní, že kádr bude potřebovat další hotové hráče. Jistý je Arda s Aleixem Vidalem, v Barceloně ještě hodně touží po Philippe Coutinhovi.

Brazilský záložník z Liverpoolu prý má velký zájem do Barcelony přestoupit, jeho tvořivé schopnosti a obří potenciál vzhledem k nízkému věku (23 let) by se týmu ohromně hodily. Klub si jeho příchod určil jako jasnou zimní prioritu, cena se odhaduje okolo 30 milionů eur (810 milionů korun).

Coutinho v minulých sezonách patřil k nejlepším hráčům Liverpoolu, na tempo Premier League si zvykl velmi rychle, V této sezoně se jemu ani klubu zatím tolik nedaří, také proto by na Anfield Road mohli být svolnější k jeho odchodu. Právě z Liverpoolu už do Barcelony loni v létě putoval Luis Suárez.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud