2. srpna 2018 • 04:40

Supertalent Ödegaard zase v Realu. Další osud? Zase nejspíš změní dres

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zázračný talent, budoucí superhvězda! Tato přízviska provázela norského záložníka Martina Ödegaarda, když jej jako šestnáctiletého koupil slavný Real Madrid z mateřského Strömsgodsetu. Vývoj kariéry mladého fotbalisty se ale od té doby trochu zadrhl. Poslední sezonu strávil na hostování v nizozemském Heerenveenu, za áčko „bílého baletu“ zatím stihl jediný ligový start. Teď se do kádru aktuálního vítěze Ligy mistrů vrátil, zřejmě však brzy zamíří na další hostování. Jaká budoucnost devatenáctiletého šikulu čeká?



Ödegaard je nejmladším hráčem i střelcem historie norské ligy, pravidelně v ní nastupoval už jako patnáctiletý. Nikoho proto nepřekvapilo, když kolem něj brzo začaly kroužit velkokluby z celého světa. Manchester United, Barcelona, Bayern Mnichov, Real Madrid, Arsenal. Technický záložník si mohl z prestižních adres vybírat.  

Rozhodl se pro Real, kam v lednu 2015 přestoupil za tři miliony eur. Podepsal šestiletou smlouvu a vyhlížel zářivou kariéru. „Je to pocta a splněný sen. Real jsem zvolil proto, že zde budu mít ty nejlepší podmínky pro sportovní i lidský vývoj. Už teď se tady cítím jako doma,“ prohlásil tehdy.

Začal v rezervním týmu, ale už v květnu 2015 si zahrál půlhodinku i ve španělské lize. Proti Getafe symbolicky střídal Cristiana Ronalda , fanoušci věřili, že právě on ho jednou nahradí. A že bude i stejně dobrý. V té době pravidelně sbíral také starty za norskou seniorskou reprezentaci, na kontě jich má devět. Slušná čísla na teenagera.

Velkolepý rozlet se ale částečně zabrzdil. Ödegaard pak už další příležitost v „áčku“ nedostal, hrál jen za rezervu. Stále častěji se začaly objevovat hlasy, že přestup do klubu velikosti Realu možná přišel až příliš brzo. V lednu 2017 jej částečně vysvobodilo hostování v Heerenveenu, kde si zase mohl pravidelně vyzkoušet nejvyšší soutěž. Za rok a půl odehrál osmatřicet zápasů nizozemské ligy a vstřelil tři góly, když zpravidla nastupoval na pravé straně útočné trojice.

Martin Ödegaard v souboji s Anderem Herrerou z Manchesteru United.
Martin Ödegaard v souboji s Anderem Herrerou z Manchesteru United.

A teď je zpátky v Realu. Královský klub mezitím prošel změnami, trenéra Zinedina Zidana nahradil Julen Lopetegui, lídr Ronaldo odešel do Itálie. Znamená to, že by mohl přijít Ödegaardův čas? Zřejmě ještě ne. Konkurence Balea, Isca nebo Marca Asensia totiž naznačuje, že na norského křídelníka by pořád mnoho prostoru na hřišti nezbylo. Řešení se proto nabízí – další hostování, tentokrát už ale blíž Madridu.

„Nejdůležitější je, abych šel někam, kde budu hrát. Dobrou variantou by mohlo být hostování někde ve španělské lize,“ řekl Ödegaard na konci května pro norskou zpravodajskou agenturu NTB. Real by jej zřejmě rád poslal někam, kde by mohl nasbírat i zkušenosti v evropské konfrontaci. Celkem reálně se proto jeví zapůjčení třeba do Betisu Sevilla nebo Villarrealu, tedy týmů, jež v nové sezoně čeká Evropská liga.

Ödegaard si v noci na středu užil návrat do dresu Realu, v prestižním souboji s Manchesterem United odehrál na přípravném turné v USA dvaatřicet minut. Zcela vyloučená tak není ani možnost, že by v barvách „bílého baletu“ přece jen zůstal. Lopetegui umí pracovat s talentovanými hráči, vždyť se španělskou jednadvacítkou i devatenáctkou vyhrál mládežnické EURO. Přesto je pravděpodobnější, že mladý Nor ještě zkusí štěstí jinde.

Paradoxně pak působí jeho srovnání s Kylianem Mbappém, který zazářil na světovém šampionátu a výrazně pomohl Francii k titulu. I Mbappému je teprve devatenáct, Ödegaard se narodil jen o tři dny dřív. A také od současné hvězdy PSG se dlouhodobě čekaly velké věci. Místo největších velkoklubů si v začátcích seniorské kariéry vybral Monako, což se ukázalo jako skvělý krok.

Ödegaard zvolil jinou cestu, v Realu se ale zatím neprosadil. Dožene ještě svého vrstevníka?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

32. kolo
Články odjinud


Články odjinud