Jonáš Bartoš
14. ledna 2019 • 14:00

Messiho galaxie, rekord stihl před Ronaldem. Milujeme ho, smekl Hazard

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve vápně vzal míč, potáhl si ho na levačku a krátkým švihem vypálil. Pokolikáté už! Lionel Messi zdolal v nedělní duelu s Eibarem (3:0) další magickou záležitost. Za Barcelonu vstřelil jubilejní 400. gól ligové kariéry, v pěti nejlepších evropských soutěžích je prvním, kdo to za jeden klub dokázal. Cristiano Ronaldo stejnou metu zvládl v dresu Sportingu, Manchesteru United, Realu a Juventusu, v součtu má 409 ligových zásahů. Messi ale na významnou hranici dosáhl o 63 zápasů rychleji než jeho letitý rival.



Barcelona se v aktuální sezoně veze na vlně úspěchů, katalánský kolos opět nese na bedrech drobný vousatý muž s desítkou na zádech. Messi odehrál 22 zápasů, ve kterých nastřílel 23 gólů, přidal 12 asistencí. Čtyřikrát mířil přesně z přímého kopu, na kontě má dva hattricky.

Když v neděli proti Eibaru zvýšil v 53. minutě na 2:0, znamenalo to jeho 400. trefu ve španělské lize. Messi je v La Lize suverénně nejlepším střelcem historie - druhý Cristiano Ronaldo nastřílel za Real 311 branek ve 292 zápasech, vzhledem k přestupu do Juventusu už ale svou sbírku nerozšíří.

Messi se zároveň stal prvním hráčem historie, který v jednom klubu z pěti elitních evropských lig (Anglie, Španělsko, Itálie, Německo, Francie) zvládl 400 gólů. Na nadpozemskou metu potřeboval pouze 435 zápasů, o 63 méně, než kolik jich na stejný počet zásahů potřeboval Cristiano Ronaldo v Portugalsku, Anglii, Španělsku a Itálii. V rámci jedné ligy v historii figurují jen tři hráči, kteří mají lepší bilanci - Stjepan Bobek (bývalá Jugoslávie 1945-48, 403), Jimmy McGrory (Skotsko 1922–38, 410) a Josef Bican (Československo 1931-55, 500).

"Messiho čísla jsou stratosférická," nechal se po utkání s Eibarem unést kouč Ernesto Valverde. "Nejde jen o góly, ale i to, co na hřišti připraví ostatním. Je z jiné galaxie," chválil svou výjimečnou desítku. "Mé děti byly tady na Stamford Bridge, když hrála Chelsea s Barcelonou. Můj starší syn miluje Messiho. Pravdou je, že my všichni milujeme Messiho. Je nejlepší ze všech," vysekl poklonu argentinské hvězdě opora "blues" Eden Hazard .

Úchvatné statistiky Lionela MessihoFoto Twitter

Na Messiho se sypou pochvalné komentáře z celého světa. "Jeho 400 gólů je naprosto úchvatných. Jenže Messi není jen čistokrevným střelcem, on je mnohem víc. Pro nás je požehnáním, že žijeme v jeho době," ocenil populární anglický komentátor Gary Lineker.

Znovu se nevhynul srovnání s fenomenálním Cristianem Ronaldem. "Ronaldo je ryzím střelcem, obzvlášť v posledních letech. Messi ale střílí stejně gólů, zároveň je nejlepším driblérem a nahrávačem na světě. Je opravdovým štěstím se na něj dívat, jeho hra nemá srovnání," pokračoval Lineker o jedinečném Argentinci.

Messi za sebe nechává hovořit kopačky, ani po významném jubileu agentury nenabídly žádná jeho vyjádření. V 31letech zůstává plachým klukem, který od mládí v Rosariu nemiloval nic víc, než kopání do balonu a hru zvanou fotbal. V ní už teď vyhrál prakticky všechno, co mohl.

V 787 profesionálních zápasech za Barcelonu a reprezentaci nastřílel 640 gólů, k tomu přidal 264 asistencí. Posbíral celkem 33 klubových trofejí, zaznamenal 49 hattricků. V 31letech navíc ještě zdaleka neskončil, dál hraje v ohromné formě a v dresu Barcelony ohromuje fanoušky po celém světě. Chybí mu pouze zlato z mistrovství světa s Argentinou, kde neuspěl ani v létě na šampionátu v Rusku.

Také proto Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu za rok 2018 bral chorvatský špílmachr Luka Modrič . Zhrzelý Messi, majitel pěti trofejí z minulých let, nepřijel ani na slavnostní vyhlášení. Evidentně bral hodně osobně, že v hlasování sportovních novinářů tentokrát skončil až na pátém místě.

"Je šílené vůbec debatovat o tom, kdo je nejlepším fotbalistou na světě," prohlásil pro CNN sportovní vědec Simon Brundish. "Existuje jen jedna osoba - dokud hraje, je to bez debat Lionel Messi. Pokud tvrdíte něco jiného, tak měl celý rok zlomenou nohu, nebo je mrtvý, nebo lžete," vyjádřil se ostře.

Brundish argumentuje pomocí čísel. "Messi dá v této sezoně gól nebo asistenci každých 48 minut. Zápas obvykle trvá nějakých 95 minut, takže to je v každém zápase téměř jedna branka a jedna přihrávka. V minulé sezoně měl průměr 58. Normálně si útočný fotbalista vede velmi dobře, když dá gól v každém druhém zápase," vyjmenoval ohromující statistiky geniálního Argentince.

Hvězdná dvojice Barcelony v objetí - Lionel Messi a Luis Suárez po brance do sítě Eibaru
Hvězdná dvojice Barcelony v objetí - Lionel Messi a Luis Suárez po brance do sítě Eibaru

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud