7. srpna 2021 • 11:10

(Ne)slavné odchody z Barcelony: Figova zrada či Ronaldinhův alkohol

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
1
  • Lionel Messi není zdaleka první ikonou, se kterou bylo v Barceloně celkem zametenoLionel Messi není zdaleka první ikonou, se kterou bylo v Barceloně celkem zametenoFOTO: koláž iSport.cz

    Už je to patrně nevyhnutelné. Lionel Messi opouští Barcelonu, podle všeho míří do PSG. A zařadí se do výběru hvězdných hráčů, kteří Camp Nou v minulosti opouštěli za trochu podivných okolností. Podívejte se na přehled (ne)slavných konců bývalých ikon „blaugranas“.

  • Rivaldo

    Na konci 90. let patřil k nejlepším fotbalistům planety. Doma měl Zlatý míč a Barcelona mu ležela u nohou. Jenže narazil na nekompromisního trenéra Louise van Gaala. Po jedné z hádek o tom, kde by si Rivaldo představoval hrát, nehrál brazilský křídelník nikde. Tehdy se však španělský tisk postavil na stranu hráče. Van Gaal nápor médií a veřejnosti neustál a z Barcelony se pakoval. O tři roky později se však Nizozemec do klubu vrátil. Rivaldo byl čerstvým vítězem MS 2002. Ani to však Van Gaalovi nepřekazilo plány ho z klubu vyštvat. A jak to dopadlo? Zatímco Rivaldo s AC Milán ovládl Champions League, Van Gaal byl po několika měsících z klubu vyhozen.

    Rivaldo patřil v Barceloně mezi největší hvězdyFoto Profimedia.cz

  • Diego Maradona

    Fotbalový bohém katalánskou metropoli doslova okouzlil. Dokonce i příznivci Realu Madrid mu v červnu 1983 aplaudovali na San Bernabéu. Příběh však dostal rychlý spád, když se do něho začali pouštět soupeři. Vše vygradovalo ve finále Copa del Rey proti Athletiku Bilbao. Fanoušci Maradonu rasisticky uráželi, hráči jej dohrávali nevybíravými zákroky a argentinský génius neudržel nervy na uzdě. Miguela Solu udeřil hlavou a Barcelona prohrála zápas 0:1. Klub se tehdy za nejlepšího hráče v Evropě nepostavil a bylo jasné, že Maradona musí pryč. Ozvala se Neapol, kde se „Božský Diego“ stal nesmrtelnou legendou.

    Diego Maradona vyměnil Barcelonu za NeapolFoto twitter.com

  • Ronaldinho

    Oficiálním vysvětlením, proč Ronaldinho opustil po pěti letech Barcelonu, bylo, že se hráč necítí na vrcholu sil a potřebuje změnu prostředí. Jenže zdroje z Katalánska tvrdí, že za vším stál Brazilcův neslučitelný životní styl se striktními pravidly Pepa Guardioly. Kudrnatý kouzelník dokázal s míčem u nohy neskutečné věci. A velmi podobně to uměl rozjet i mimo trávník. Vášnivě kouřil, nebál se alkoholu a party mu rovněž nebyla cizí. Alexander Hleb dokonce přiznal, že Ronaldinho a Deco dorazili na trénink s kocovinou. V klubu se obávali, že by největší hvězda nemusela mít dobrý vliv na tehdy nadějného Lionela Messiho. Verdikt? Prodán do AC Milán.

    Ronaldinho oficiálně opustil Barcelonu kvůli tomu, že potřeboval změnit prostředíFoto Profimedia.cz

  • Luis Figo

    Byl to šok, jenž někteří příznivci Barcelony stále nemohou rozdýchat. Luis Figo byl modlou fanoušků. Nedali na něho dopustit. Když v roce 2000 přestoupil do Realu Madrid, pálili se jeho dresy, na trávníky k jeho nohám přilétla prasečí hlava… Spoluhráč Francesc Arnau později přiznal: „Tohle jsme od něj vůbec nečekali.“ Aby ne! Figo pár dní před odchodem veřejně přestup do Realu popřel a fotil se v barcelonském tričku. Prezident klubu Joan Gaspart skřípal zuby. „Na tohle nikdy nezapomenu. Kdo je za to zodpovědný, tvrdě zaplatí. Figo mi ještě ráno tvrdil, že požaduje dvě věci – více peněz a zůstat v Barceloně. Zřejmě si myslí, že peníze jsou v životě všechno,“ prohlásil rozhořčeně.

    Luis Figo opustil Barcelonu a šel do týmu největšího rivala, Realu MadridFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

29. kolo
Články odjinud


Články odjinud