Jan Haitl
8. února 2018 • 20:20

Neymar si s námi hrál jako kočka s myší. Ovlivnil celý trh, štve Barcelonu

Autor: Jan Haitl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stála za historicky nejdražším fotbalovým přestupem nečestná hra v podání hlavního aktéra? Brazilský kouzelník Neymar měl mít podle vedení Barcelony klíčový vliv na cenovce 222 milionů euro (5,7 miliardy korun) provázející jeho přesun do PSG. Částku údajně šponoval zbytečným mlčením o možném odchodu, jež vyústilo až v aktivaci výstupní klauzule ze strany Pařížanů. Obrovská suma následně předznamenala zemětřesení na hráčském trhu. „Hrál si s námi jako kočka s myší,“ prohlásil o Neymarovi viceprezident katalánského klubu Jordi Mestre.



Přestoupí, nebo nepřestoupí? Otázka Neymarova přesunu do PSG netrápila jen fanoušky po celém světě, ale rovněž vedení Barcelony, které dlouhou dobu netušilo nic o fotbalistových plánech. K rekordnímu transferu nakonec došlo začátkem srpna minulého roku.

„Nejvíc mě ranil způsob, jakým se všechno událo,“ svěřil se viceprezident Barcelony Jordi Mestre v rozhovoru pro španělský list Diario Sport. „Všichni jsme s ním a jeho otcem mluvili během našeho přípravného turné, ale oni nejednali na rovinu. Kdyby za námi Neymar přišel a řekl, že chce odejít jako Cesc Fábregas, Pedro, Alexis Sánchez nebo Javier Mascherano, došli bychom k dohodě,“ přiznal člen vedení španělského velkoklubu.

„Nic nám ale neřekl. Kdyby to udělal, PSG by ho koupilo za méně peněz a nás by tak posily stály menší náklady,“ pokračoval Mestre.

Neymarův rekordní přesun totiž spustil lavinu obřích částek za nákup dalších fotbalistů. Před ním byl nejdražším hráčem Paul Pogba za 105 milionů euro (2,65 miliardy korun), jenž přestupoval v srpnu 2016 z Juventusu do Manchesteru United. Ten po jiných ohromných transakcích spadl v současné tabulce až na pátou příčku. 

SESTŘIH Ligy mistrů: Bayern Mnichov - PSG 3:1. Souboj gigantů pro německého mistra
Video se připravuje ...

Jako náhradu za Neymara si Barcelona vyhlédla talentovaného křídelníka Ousmane Dembélého z Dortmundu, německý klub si za dvacetiletého Francouze řekl o 120 milionů euro (přes 3 mld. korun).

Poslední den letního přestupového období se tabulka nejdražších fotbalistů měnila znovu. PSG přivedlo zázračného mladíka Kyliana Mbappého s opcí na trvalý přesun v hodnotě 180 milionů euro (4,54 mld. korun). O půl roku později navíc vykoupila Barcelona z Liverpoolu brazilského šikulu Coutinha za 160 milionů eur (4 mld. korun).

Rekordní přestupy před Neymarovým transferem

Fotbalista Přestupová suma Odkud – Kam Ročník
1) Paul Pogba 105 mil. euro Juventus – Manchester United 16/17
2) Gareth Bale 101 mil. euro Tottenham – Real Madrid 13/14
3) Cristiano Ronaldo 94 mil. euro Manchester United – Real Madrid 09/10

Rekordní přestupy po Neymarově transferu

1) Neymar 222 mil. euro  Barcelona – PSG   17/18 
2) Kylian Mbappé* 180 mil. euro Monaco – PSG 17/18 
3) Philippe Coutinho 160 mil. euro Liverpool – Barcelona  17/18
4) Ousmane Dembélé 120 mil. euro Dortmund – Barcelona  17/18 
5) Paul Pogba  105 mil. euro Juventus – Manchester United 16/17 
*po uplatnění opce

Každou z výše uvedených přestupových částek přitom nepochybně ovlivnila astronomická suma vyplacená za Neymara.

„Neymarovo chování vytvořilo inflaci na trhu. Mohli jsme ušetřit mnoho peněz a mediální pozornosti,“ má jasno Mestre. Viceprezident Barcelony zároveň tuší, kde se vzala Brazilcova netečnost vůči jednáním se španělským klubem. V celé kauze totiž může hrát roli bonus v hodnotě 26 milionů euro, který měl být hráči vyplacen v případě setrvání v Katalánsku.

SESTŘIH Ligy mistrů: PSG - Celtic 7:1. Domácí zničili soupeře už v prvním poločase
Video se připravuje ...

Peníze byly původně uloženy u notáře, odkud je k sobě Barcelona převedla na svůj účet. Podle Barcelony na ně totiž Neymar přestal mít nárok ve chvíli, pokud by do srpna začal jednat s jiným klubem.

„Dostali jsme se do bodu, ve kterém jsme viděli, kam věci směřují. A tak jsme mu řekli, že mu bonus za prodloužení kontraktu nevyplatíme,“ prozradil Mestre. „Jsem přesvědčený, že právě kvůli němu nebyl více otevřený. A štve mě to. Teď půjdeme před soud, který rozhodne,“ pokračoval.

Navzdory všemu však Brazilcovo přání odejít Mestre chápe. „Neymar viděl, že pokud bude Messi v Barceloně, nikdy nebude číslem 1. A evidentně tu bude jen jediný Messi. Uvědomil si, že aby se stal nejlepším na světě, bude muset odejít z Barcelony. A na takové smýšlení má právo,“ uzavřel Mestre.

Otázkou zůstává, zda se v létě neodehraje další rekordní přestup. Neymarovo jméno začíná být čím dál častěji spojováno s Realem Madrid...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud