Pavel Šťastný
2. února 2024 • 12:30

Minčev po konci ve Spartě: jediná asistence. V Turecku mu věří, žádá čas

Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl to být hráč, který se ze Sparty odrazí do jedné z top lig. Ale nestalo se. Martin Minčev napsal do letenské knihy nevýraznou kapitolu. Jen pár štěků, jinak nuda. Proto bulharský reprezentant po třech letech odešel do Turecka. Měl se chytit v Rizesporu, místo toho po prvním půlroce dál čeká na vstřelený gól. „Očekávají se od něj velké věci. Má talent a potenciál,“ řekl turecký novinář Muhammet Duman ze Spor Arena. Ale kdy to přijde?



Rizespor v tomto ročníku stojí na dvou střelcích. Adolfo Gaich a Dal Varešanovič nashromáždili dohromady čtrnáct branek. Za nimi je propast. Víc se rozhodně čekalo od Martina Minčeva, jehož turecký klub loni v létě vykoupil ze Sparty.

Na konci letenského angažmá strádal, až zcela vypadl z plánů trenéra Briana Priskeho. Bulharský reprezentant se potřeboval nakopnout, což v Rizesporu zatím nepřišlo. Za dvacet soutěžních zápasů nezapsal ani gól, bilanci si „vylepšil“ jedinou asistenci.

„Snažím se pro tým dělat maximum a pokaždé chci vyhrát. Ale s mými dosavadními výkony nejsem spokojený,“ prohlásil 22letý hráč v měsíc starém rozhovoru.

Minčev je na hraně základní sestavy. Na startu zápasu sedí na lavici, trenér Ilhan Palut na něj většinou ukáže v průběhu hry. Na hrotu útoku mu zabírá místo Gaich. „Přes něj je velmi těžké se dostat. Minčev má momentálně opravdu malou šanci, aby se dostal do základu,“ nabídl pohled turecký žurnalista İsa Kethüda z Ajanssporu.

Přitom v Turecku se jeho jméno skloňovalo už v roce 2019, v té době patřil ještě bulharskému klubu Černo Moro. V hledáčku ho měl údajně zkušený kouč Fatih Terim, jenž tehdy vedl Galatasaray. O tři roky později se v médiích psalo o zájmu Jorgeho Jesuse z Fenerbahce.

„Oba jsou velkými fotbalovými experty, proto od něj celé Turecko očekává dobré výkony a nejméně patnáct gólů,“ přiznal žurnalista Duman.

Ale od této hranice je Minčev momentálně na míle daleko. Navíc za tři roky ve Spartě zaznamenal třináct branek. V Rizesporu se stejně jako v české lize potýká i se zbrklostí. Často špatně vyhodnocuje možnost přihrávky.

Přesto s ním Palut do budoucna počítá, vždyť Rizespor s ofenzivním hráčem podepsal smlouvu do roku 2026. „Trenér rád pracuje s mladými hráči a posouvá je, zlepšuje je. Je jen otázka času, kdy Martin ukáže svou kvalitu. Všichni v týmu mu věří,“ zdůraznil Duman.

Minčev je v Rizesporu spokojený, má energii, jenže poslední branku vstřelil ještě v dresu letenského týmu. Proti Jablonci dal jednu z pěti branek, ale od 12. srpna mlčí. V klubu i reprezentaci. „Jsem si vědom toho, že musím dávat góly. Potřebuji čas,“ uvedl Minčev.

Dá se říct, že se nyní dostal do podobné situace jako ve Spartě. Sportovní ředitel klubu Tomáš Rosický ho v roce 2020 přivedl do Prahy s tím, že se z talentovaného hráče stane zajímavý artikl.

„Martin je chytrý kluk, dělá krok za krokem. Samozřejmě bude mít ambici jít ještě výš,“ řekl Rosický po Minčevově příchodu.

Čekalo se od něj hodně a čekalo se dlouho. Nepřišlo to. Probudí se v Turecku?

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud