10. srpna 2007 • 00:00

Slavia věří v zázrak

Autor: Sport
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová Slavia se topí v euforii. A stačilo přitom tak málo. Utrápená výhra nad Žilinou ve 2. předkole Ligy mistrů. Slávisté sice za 210 minut hry nedali ani jeden gól, ale nakonec uspěli v hororovém penaltovém rozstřelu.



Mohli všechno ztratit, teď naopak mohou jen získat. Slávisté přežili středeční penaltový rozstřel se Žilinou a nyní se těší na boj o základní část Ligy mistrů s Ajaxem Amsterdam. Jakou mají naději na to, aby se na šestý pokus dostali do soutěže snů? Nejdřív mrtvolné ticho, pak erupce nekonečné úlevy a radosti. Slávistický sen o historicky první účasti v základní části Ligy mistrů žije. Byť o vlásek, respektive o jednu proměněnou penaltu navíc. Až vítězství 4:3 na pokutové kopy postrčilo červenobílé barvy do bitvy s Ajaxem Amsterdam o naplnění věčné touhy. Co bude dál? "Chtěli bychom být prvními slávisty, kterým se postup do základní skupiny Ligy mistrů podaří. Byl by to obrovský úspěch," burcuje Vladimír Šmicer, s FC Liverpool vítěz Champions League 2004/2005. Skutečnost se začne psát příští středu v nizozemské metropoli, definitivní podobu dostane o čtrnáct dní později v Praze. Debaty o šancích však už vypukly. "Ajax je favoritem, ale ne jednoznačným," míní Šmicer. "Bylo by asi naivní si nalhávat, že šance jsou vyrovnané, jak jsem tvrdil před zápasy se Žilinou. Ale ve fotbale je možné všechno. Tak proč se o to nepokusit," upozorňuje trenér Karel Jarolím. Ten byl do středečního večera na podobné diskuse alergický. Nechtěl říkat hop, dokud jeho tým nepřeskočil překážku k Ajaxu. Ovšem teď může zahájit špionáž naplno. Základní materiál, videokazeta z nedávného finále letního turnaje v amsterdamské Areně mezi Ajaxem a Arsenalem (0:1), už mu leží v šuplíku. Jaká je vlastně současnost bývalého klubového krále Evropy? K obrazu svému ji tvoří kouč Henk Ten Cate, bývalý asistent Franka Rijkaarda v Barceloně, který mimochodem nechyběl ve středu na Strahově. Jeho heslo zní: "Chceme, aby v Ajaxu hrálo opět co nejvíc Holanďanů." Přesto v létě sáhl po zahraniční výpomoci. Z anglického Charltonu přivedl dánského reprezentačního útočníka Rommedahla a ze španělského klubu Athletico Bilbao si vytáhl na hrot pětatřicetiletého Urzaize. Největšími hvězdami ale jsou nizozemští rodáci: stoper Stam, záložník Sneijder a mladý "zabiják" Huntelaar. Měli k nim patřit i talentovaný útočník Babel a navrátilec Davids. Jenže prvního přetáhl za 17 milionů eur Liverpool a druhého vyřadila do poloviny října zlomenina holenní kosti, kterou utrpěl v nevinném letním přípravném utkání. Co hra? "Proti nám hráli velice agresivně, až zákeřně," nabízí čerstvou osobní zkušenost Tomáš Rosický, záložník Arsenalu. "Určitě to bude typická holandská škola," připojuje Šmicer. On realitu pozná kvůli dvěma žlutým kartám až v odvetě. "Věřím, že kluci přivezou z Amsterdamu výsledek, který uchová naději na postup. Nesmíme se bát!" uzavírá.


Jak si poradí televize? Příští středu aby se český fotbalový fanoušek rozdvojil. Ve třetím předkole Ligy mistrů se téměř ve shodný čas představí Slavia i Sparta. Jak si s tím poradí české televize? Slavia kope od 20.30 na hřišti Ajaxu, Sparta začíná doma ve 20.45 proti Arsenalu. Jisté je jedno: oba zápasy letenského týmu odvysílá Česká televize. "Máme se Spartou smlouvu na obě její utkání. Patnáctého srpna tady, o čtrnáct dní později v Londýně," říká šéf její sportovní redakce Ota Černý. Kdo bude vysílat Slavii? O přenosy usiluje rovněž Česká televize. Pokud je získá, ocitne se tuto středu v časové kolizi. "Jednou z alternativ je, že jeden zápas odvysíláme na kanálu ČT2, druhý na ČT4," vysvětluje Černý. V tom případě by patrně na celoplošné "dvojce" dostala přednost Sparta s Arsenalem, v jehož dresu může hrát Rosický. Druhá alternativa? "Ta je taková, že jedno utkání odvysíláme živě, druhé ze záznamu. Živě by šly domácí duely českých týmů," přibližuje sportovní šéfredaktor. Červenobílý klub odmítl přenos ze středeční večera se Žilinou, pro zápas s Ajaxem už ale podle všeho na vysílání kývne. Přednostně bude jednat s ČT. "V pondělí máme s Českou televizí schůzku. Nemyslím si, že by jednání byla zablokovaná kvůli neshodě před utkáním se Žilinou. Jsme ochotni se dohodnout. Kdyby ne, vstoupíme do jednání s nějakou další televizí," říká člen slávistického představenstva Tomáš Rosen. Na to by v případě odvety hrané 29. srpna slyšela Prima. "Uvažujeme, že bychom ji vysílali," potvrzuje šéf redakce sportu Jiří Nikodým.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud