27. května 2015 • 13:42

Film o Dukle bodoval na festivalu v Riu, získal zvláštní cenu poroty

Autor: spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Film Hrdý na svůj klub, který vznikl ve spolupráci Dukly Praha a Klubu přátel Josefa Masopusta, byl na filmovém festivalu CINEfoot 2015 v Riu de Janeiru promítnu v neděli. A nezůstal bez odezvy, získal zvláštní cenu poroty.



Doprovod filmu zajistili v Riu fotbalový internacionál, vícemistr světa z Chile 1962 a dlouholetý hráč Dukly Praha Josef Jelinek a pan Petr Procházka, ředitel Klubu přátel Josefa Masopusta. Jelínka kladné přijetí filmu nadchlo. "Potvrzením úspěchu filmu v Brazílii je i zařazení dokumentu do další fáze festivalu, která bude probíhat v dalších brazilských městech."

Jak hodnotíte účast na festivalu?
"Už jen to, že dokument o Dukle Praha se probojoval do letošního programu festivalu, je samo o sobě úspěchem. Filmový festival je zde v Riu navštěvován spoustou fotbalových fanoušků různých klubů, kteří se o fotbal a jeho historii zajímají, což je i znát na návštěvnosti. Děkujeme proto organizátorům, že dokument Hrdý na svůj klub do festivalové nabídky vybrali."

Zaznamenali jste v Brazílii nějaké ohlasy?
"Byli jsme překvapeni vysokou návštěvou při promítání. Zaplněným sálem se v průběhu promítání několikrát rozezněl potlesk, který nás samozřejmě potěšil. Největší ovace jsme zaznamenali v pasážích, v nichž byl zmiňován Josef Masopust a jeho slavné okamžiky. První setkání Josefa Masopusta a Pelého v Mexiku, kdy Dukla slavně porazila tehdy špičkový klub FC Santos a poté Josefo gesto v prvním utkání MS 1962 v Chile proti Brazílii, kdy nechal hrát zraněného Pelého a neatakoval jej, čímž dal najevo, že tým Brazílie hraje pouze o deseti hráčích.

Kdo na film zavítal?
"Mezi diváky byl například viceprezident místního celku Vasco de Gama, který vzpomínal na to, jak jej Josef Masopust coby trenér v Belgii testoval. To angažmá mu tenkrát nevyšlo, ale i po letech zůstala tato příhoda ve vzpomínkách."

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud