25. září 2015 • 10:38

Berbrova CHOBOTNICE. Co všechno ovládá v českém fotbale?

Vstoupit do diskuse
0
  • Kam až sahá vliv Romana Berbra a jak ovládá český fotbal?Kam až sahá vliv Romana Berbra a jak ovládá český fotbal?FOTO: Koláž iSport.cz

    Roman Berbr si tak trochu přivlastnil český fotbal. Druhý místopředseda fotbalové asociace zdaleka neovládá jen rozhodčí, o nichž byla v minulých týdnech řeč především. Systematicky si podmanil či podmaňuje (často zcela proti svým oficiálním kompetencím) další a další „území“ – rozuměj instituce českého fotbalu i důležité osoby. Jako chobotnice, nikoli nepodobná té mafiánské, roztáhl chapadla. Drží pevně. A nepustí. Kam až sahá a jak se projevuje jeho moc?

  • Komise rozhodčích a rozhodčí

    Dagmar Damková (vlevo) s Romanem Berbrem Dagmar Damková (vlevo) s Romanem BerbremFoto Profimedia.cz

    Komisi rozhodčích, která obsazuje sudí pro první a druhou ligu, oficiálně řídí Berbrova manželka Dagmar Damková. Fakticky ji však ovládá on, což potvrzují výpovědi bývalých rozhodčích v čele s Liborem Kovaříkem. Mimo své pravomoci tak rozhoduje o delegacích na zápasy, trestech i samotné přítomnosti na listině rozhodčích. „Do deseti vteřin tě vydeletuju,“ pohrozil jednomu ze sudích vyřazením z listiny sudích, když mu chvilkově odmítal poslušnost. Svou moc demonstruje i na seminářích, domácích nebo zahraničních, kterých se účastní a v rozporu se svými pravomocemi na nich má hlavní slovo.

    Na listinu sudích dosazuje ty, kteří jsou mu poslušní, a ne nutně vždy rozhoduje jen jejich kvalita. Vybírá si je i podle jejich situace v osobním životě. Arbitr, jenž je na pískání existenčně závislý, se mu hodí více než zajištěný – lépe se ovládá.

    Případný odchod Damkové z čela komise by pak byl sice správný. Ale jen málo by vyřešil, pokud by na její místo nastoupil jiný Berbrovi oddaný člověk. Například současný místopředseda komise Miroslav Tulinger.

    Zcela zásadní vliv má pak Berbr na sudí na nižších úrovních. Ten prosazuje skrze „své“ krajské a okresní předsedy. „Dělá se to na základě kamarádšoftů. Co se týče okresů, je podle mě ovlivněno patnáct až dvacet procent zápasů. Co se týče krajských soutěží ( I. A a I. B třídy), je to okolo čtyřiceti procent. A v krajském přeboru si myslím, že jsou ovlivněny všechny,“ řekl Sportu bývalý sudí nižších soutěží Šimon Janoušek.

  • Řídicí komise v Čechách

    Roman Berbr a Dagmar Damková Roman Berbr a Dagmar DamkováFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Řídicí komise pro Čechy je fotbalovou správou pro větší část „fotbalové republiky“, stupeň mezi výkonným výborem celé asociace a krajskými svazy. Zajišťuje přenos informací z centra, chod nižších soutěží, koordinuje vlastní komise. Její šéf je členem výkonného výboru FAČR. Berbr měl na tomto mezipatře již dříve zajištěn vliv díky jejímu bývalému předsedovi Rostislavu Votíkovi, dlouholetému předsedovi Karlovarského KFS.

    „Dost spolu drželi, měli k sobě blízko. Rostislav Votík měl taky odpůrce, ale nebylo to masivní. Dokud byl předsedou on, bylo to v pořádku,“ říká někdejší sekretář ŘK Josef Nikodém. Nepokrytě zasahovat do jejích záležitostí a fakticky ji řídit začal Berbr po zvolení své partnerky Dagmar Damkové do jejího čela v roce 2013. Damková, vytížená jinými funkcemi a zahraničními cestami danými působením na UEFA, buď na zasedáních chybí, nebo jen pozdraví účastníky. Slovo má Berbr a vše pevnou rukou ovládá. „Za předsednictví Dáši rozhodl o všem,“ tvrdí Nikodém a jeho slova podporují další svědci.

    Berbr přitom oficiálně v žádné funkci na úrovni komise nefiguruje. I v ní má přitom své spolehlivé lidi: mezi členy výkonného výboru patří například rozhodčí a šéf Pardubického KFS Michal Blaschke. „Je to jeden z těch, kteří rychle vyletěli. Je tam, aby byl Romanovi nejblíž,“ míní Nikodém. Ačkoli na Moravě je Berbrův vliv menší, zdatně operuje i tam. Moravský místopředseda Zdeněk Zlámal mu neklade žádný odpor a pomáhá udržovat jeho vládu v celém fotbale.

  • Krajské a okresní fotbalové svazy

    Jaroslav Starka a Miroslav Liba na Valné hromadě FAČR v Nymburce Jaroslav Starka a Miroslav Liba na Valné hromadě FAČR v NymburceFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Nejnižší patro fotbalové hierarchie, ale nesmírně důležité pro sbírání hlasů, kterými pak Berbr disponuje na valné hromadě celé asociace. „Geniální je v tom, že pochopil, že moc nepochází svrchu, ale z výkonnostního fotbalu,“ prohlásil o něm dlouholetý funkcionář Jiří Kubíček. Základnou je Plzeňský krajský fotbalový svaz, druhý nejmocnější po Praze. Berbr ho má naprosto pod kontrolou, je opakovaně volen jeho předsedou sty procenty hlasů. Jeho vliv se pak rozlézá do ostatních krajů, které v Čechách vyjma Prahy, kde je šéfem Dušan Svoboda, ovládají jeho příznivci. Má je však i na Moravě. Právě z řad bývalých, či dokonce stále aktivních sudích (jejichž kariéry má Berbr díky Damkové v rukách) se rekrutují klíčoví příznivci, ať již Miroslav Liba (střední Čechy), Michal Blaschke (Pardubický kraj), Jan Jílek (jižní Čechy) nebo Zdeněk Vaňkát (Ústecko), který ovšem skončil ve vazbě. Obdobné je to i na okresních svazech, v lize ještě nedávno pískal šéf Pardubického OFS Drahoslav Drábek, kladenský svaz vede aktivní asistent Petr Blažej. Další arbitři jako David Hock jsou do struktur zapojeni neformálně.

    Berbr podporoval sérii převratů na lokální úrovni posledních let. Běžné je, že před důležitými volbami se náhle změní část delegátů. Dostane se tak i k věcem, na něž by neměl mít vliv. Známá je jeho e-mailová korespondence s Blaschkem z roku 2012, v níž ho instruuje, kterým klubům mají být přiděleny dotace: „Vyberte jen ty spřízněné a co vás volí.“ A nejde jen o to. „Roman Berbr uplatňuje vliv při volbách, rozdělování dotací i při přidělování středisek mládeže,“ tvrdí bývalý šéf Pardubického KFS Vladimír Janata.

  • Legislativně-právní oddělení FAČR

    Miroslav Pelta, Rudolf Řepka, Roman Berbr, a Jan Pauly na valné hromadě FAČR Miroslav Pelta, Rudolf Řepka, Roman Berbr, a Jan Pauly na valné hromadě FAČRFoto Michal Beránek Sport

    Důležité chapadlo, které Berbrovi v poslední době pomáhá k tomu, aby měl (nakonec i v souladu se stanovami FAČR) stále větší moc. Plzeňský šíbr do čela oddělení prosadil svého muže Jana Paulyho. Mladý právník je stejnojmenným synem děkana Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni, s nímž prý Berbra pojí přátelské vztahy. Pauly je místopředsedovi asociace k ruce při plíživé úpravě právních fotbalových norem. Moc se při tom po většině takových zásahů jen dál centralizuje. Příklad? Klauzule v nových Stanovách ve věci Rámcové smlouvy, klíčového dokumentu nutného k osamostatnění profesionálních soutěží. Podle této klauzule nyní nestačí pro schválení prostá většina ve výkonném výboru, ale nutný je i přímo Berbrův podpis (stejně jako ten Peltův a Zlámalův). Argument, že u tak důležitého dokumentu je souhlas předsedy stejně jako I. a II. místopředsedy logickou podmínkou, pak obstojí jen zčásti. Experti totiž upozorňují na vznik nebezpečného precedensu. Legislativní oddělení navíc ovlivňuje i sbor rozhodců - nový orgán, který na sebe přebral některé pravomoci arbitrážní komise. Především spory mezi hráči a kluby. A podle informací Sportu pak před časem právě i kvůli rozepřím s Berbrovým mužem Janem Paulym rezignoval předseda a zakladatel sboru rozhodců Jan Šťovíček, uznávaný expert na sportovní právo.

  • Generální manažer státních reprezentací a mládežnických akademií

    Marcel Chládek pracuje pro šéfa fotbalové asociace Miroslava Pelty. Marcel Chládek pracuje pro šéfa fotbalové asociace Miroslava Pelty.Foto Profimedia

    Z ministerstva školství dorazil na fotbalovou asociaci Marcel Chládek. FAČR chce využít jeho četných a úzkých kontaktů s politiky všech úrovní k vytěžení vyšších dotací. Co je však podstatné? Bývalý rozhodčí Chládek má blíž k Berbrovi než k Peltovi. A pokud bude někoho poslouchat, tak právě místopředsedu.

  • Oddělení komunikace FAČR

    Tiskový mluvčí FAČR Ondřej Lípa vedle Miroslava Pelty Tiskový mluvčí FAČR Ondřej Lípa vedle Miroslava PeltyFoto ČTK

    I toto před dvěma roky nově složené oddělení pracuje pod velkým Berbrovým vlivem. Bývalý rozvědčík StB si dobře uvědomuje, že komunikaci směrem k veřejnosti, ale i členské základně, je třeba mít pod kontrolou. V důležitých případech tak Berbr dohlíží na to, co a jak FAČR směrem k veřejnosti prezentuje. Prostřednictvím asociačního časopisu Gól pak navíc fotbalové i nefotbalové veřejnosti předkládá „ten správný“ pohled na fotbalové dění. Rozhovory s Berbrem či s jeho nohsledy si v tomto periodiku nic nezadají s novinovými články z dob tuhé normalizace.

  • STES

    Předseda FAČR Miroslav Pelta Předseda FAČR Miroslav PeltaFoto Pavel Mazáč (Sport)

    „Já umím do fotbalu nosit peníze, Roman Berbr si v něm budovat účelové vztahy,“ tak by se dal parafrázovat nedávný Peltův výrok na adresu druhého místopředsedy. A stamiliony do fotbalového hnutí proudí s Peltovým nemalým přispěním často právě přes STES, marketingovou a obchodní firmu fotbalové asociace. Jejím generálním ředitelem je přitom další plzeňský patriot Luboš Koželuh. Toho si sice přivedl z České pošty do fotbalu právě Pelta, nicméně zkušený bafuňář brzy pochopil, že pro jeho budoucnost ve fotbale je klíčové nestát v cestě Berbrově rozpínavosti a plánům. STES by se navíc v budoucnu mohl stát místem střetu. Ligová fotbalová asociace totiž už před časem deklarovala, že při prodeji televizních práv chce v budoucnu služby společnosti STES postavit do konkurenčního prostředí. Tak, aby spolupracovala s tím subjektem, který za práva nabídne nejvyšší částku.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud