8. října 2019 • 04:40

Akce kulový blesk? Případný konec Pochettina může rozjet rošádu

Autor: mck
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Škatulata, hejbejte se. Vzhledem k nahnuté situaci několika trenérů těch nejlepších celků napříč fotbalovou Evropou se může v dohlednu odehrát série několika výměn. Kdo by se do této hry mohl zapojit? Prvním adeptem je manažer Tottenhamu Maurico Pochettino. V případě jeho odchodu od Spurs by na sever Londýna mohl zamířit José Mourinho. Portugalec může najít staronový domov v Realu Madrid, kde nemá pozici stoprocentně jistou Zinedine Zidane. A tak dále…



„Tady se mi to bude trénovat,“ mohla by znít upravená věta paní Jechové z filmu Kulový blesk.

Na evropské fotbalové scéně je možná na spadnutí velká stěhovací akce, která může připomínat legendární českou komedii z konce 70. let. Jen nejde o celé rodiny, ale o jednotlivé trenéry.

Mnoho trenérských stratégů to má v těch nejlepších ligách na kontinentu pořádně nahnuté. Zřejmě prvním na ráně je momentálně Mauricio Pochettino, kouč Tottenhamu. Londýnský celek vede už od roku 2014 a je tak nejdéle sloužícím manažerem Spurs od dob Keitha Burkinshawa, který vedl „kohouty“ mezi lety 1976 až 1984.

Vypadá to, že Pochettino už další sezony nepřidá. Naposledy jeho tým totiž vybouchl 0:3 na hřišti Brightonu a propadl se na devátou příčku Premier League. To následovalo jen pár dní po debaklu 2:7, jenž se zrodil v Lize mistrů na domácí půdě proti Bayernu Mnichov.

Bez angažmá by ale neměl být dlouho. Prezidenti fotbalových gigantů nejsou slepí a vidí poctivou práci, kterou v Londýně za pět let odvedl. Jeho potenciální nová adresa? Santiago Bernabeu.

V Realu Madrid se totiž pod tlakem ocitá Zinedine Zidane. Ano, jeho svěřenci naposledy porazili letošní překvapení Granadu a jsou na prvním místě s osmnácti body. Ovšem první dva zápasy v Champions League? Prohra 0:3 s PSG a domácí remíza s Bruggami nejsou pro tým, který v milionářské soutěži kraloval čtyřikrát za posledních šest let, zrovna skvělou vizitkou. Zidanovi také navenek úplně nepomáhá to, jakým způsobem zachází s dvěma hvězdami. Garethem Balem a Jamesem Rodriguezem.

Kde by mohl slavný Francouz zkusit štěstí? Nasnadě je jeho bývalý klub z hráčské kariéry Juventus nebo zmíněný pařížský tým PSG.

U „bílého baletu“ by pak potenciálně přenechal pozici Josému Mourinhovi. Portugalský bouřlivák se v trenérském výběhu neobjevil od loňského prosince, kdy ho propustil Manchester United. Ne, že by byl bez nabídek. Například v minulém týdnu vedl vážné diskuze v Číně. Ve hře bylo jeho angažmá u tamní reprezentace i týmu Kuang-čou Evergrande. Navzdory závratným sumám ale Mourinho odmítl.

Stejně tak by si ale mohl v případě konce Pochettina v Tottenhamu po Chelsea a United odškrtnout další klub na Ostrovech.

Když už byli zmínění „rudí ďáblové“, tak je třeba podotknout, že ti se také nenacházejí v růžové situaci. Spíše se brodí blátem. Dvanáctá příčka a devět bodů po osmi kolech není něco, na co by u United byli fanoušci zvyklí. Ničemu nepomohla ani čtvrteční bezgólová remíza s Alkmaarem v Evropské lize. Proto je vyhazov Oleho Gunnara Solskjæra permanentně skloňovaným tématem.

Pokud reálně dojde na konec norského kouče, může orel jménem Massimiliano Allegri poprvé v trenérském životě opustit rodné italské hnízdo.

Allegri je díky působení u Juventusu uznávanou kapacitou. Pět ligových titulů, čtyři pohárové trofeje a dvě prvenství v italském superpoháru v pěti letech hovoří za leccos. Dříve mohla být Allegriho negativem špatná jazyková vybavenost. Na svůj případný let na západ Evropy se však teď – od rozloučení se „starou dámou“ – připravuje, angličtinu se snaží vypilovat.

V záležitosti jinak známých a slavných trenérů by mohlo figurovat taktéž méně proslulé jméno. Eddie Howe si zatím buduje renomé u Bournemouthu. Za Cherries odehrál největší část hráčské kariéry a zakotvil u nich posléze i jako trenér. Kromě let 2011 a 2012, kdy si odskočil do Burnley, vede Bournemouth od roku 2008. Tehdy tento tým z jihu Anglie hrál druhé housle až ve čtvrté (!) nejvyšší soutěži. Nyní se Howeův celek prezentuje atraktivní hrou v Premier League.

Takže zpět na začátek. Pokud by Pochettino již nadále nebyl manažerem Tottenhamu, mohl by Daniel Levy, ředitel Spurs, ukázat v konkurenci jiných adeptů právě i na Howea.

Je otázkou, kdo bude prvním mužem v pohybu. Pak už se může nezadržitelně rozehrát velká a nevídaná trenérská rošáda.

Tottenham Hotspur Vše o klubu ZDE

Nový Sport Góóól kupujte na iKiosek ZDE>>>

Sport GóóólFoto iSport.cz

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud