20. dubna 2020 • 04:40

Čeští trenéři v exotice: Strakův debakl, Indonésie i cesty na Blízký východ

Autor: TV iSport, ros, map
Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Exotika. Přesněji prostředí, které není pro zahraniční fotbalové angažmá úplně typické. Kteří čeští trenéři se vydali neprobádanou cestou a působili na Blízkém východě, nebo v Indonésii? A co angažmá Františka Straky v Austrálii, které se zapsalo do dějin tamější A-league i přesto, že trvalo pouze několik měsíců?

  • Milan Máčala - Specialista na arabský svět, s Bahrajnem málem na MS 2010

    Milan Máčala momentálně trénuje katarský klub Al AhlíFoto Archiv Sport

    Uznávaný aktuálně 76letý kouč proslul bohatým zahraničním trenérským životopisem. Poté, co vedl Olomouc a Slavií, se přesunul na dva roky do kyperské Larnaky. Od poloviny 90. let už si naplno zamiloval Perský záliv. Vedl několik tamějších národních týmů: stanul na lavičce Spojených arabských emirátů, Kuvajtu, s nímž vyhrál Pohár Perského zálivu, Saudské Arábie, Ománu a Bahrajnu, který málem dotáhl až na mistrovství světa 2010. K postupu tenkrát jeho celku chyběl v barážové bitvě s Novým Zélandem jen jeden gól. Mezi největší Máčalovy úspěchy patří vítězství v lize Spojených arabských emirátů s Al-Ajn.

  • Miroslav Janů - Z Indonésie do Slavie a zpátky

    Miroslav Janů během své trenérské kariéry působil v Indonésii, kde vedl čtyři týmyFoto Profimedia.cz

    Miroslav Janů odstartoval trenérskou kariéru v Mostu, poté ho uchvátila Indonésie. Vedl Persigo a PSM Makassar, s nímž oslavil dva tituly. Po roce a půl stráveném v roli asistenta Karla Jarolíma u pražské Slavie se opět přesunul zpět do Indonésie, kde trénoval Aremu. Po dalším angažmá ve Slavii, kde převzal B-tým a stal se trenérem mládeže, následoval v roce 2010 návrat do Asie. V Indonésii vedl dohromady čtyři týmy, v době tragédie, která se udála 24. ledna 2013, trénoval Persebayu 1927. Po návratu ze soustředění na Bali ho potkal infarkt, který nepřežil. Zesnul ve věku 53 let.

  • Ivan Hašek - Spojené arabské emiráty, Katar i Japonsko

    Ivan Hašek ještě jako trenér celku Al Ahlí během soustředění v PrazeFoto Barbora Reichová (Sport)

    Uznávaný kouč má na kontě hned několik exotických angažmá na Blízkém východě. V roce 2011 trénoval Al-Ahli, klub ze Spojených arabských emirátů, a od ledna 2012 zase saúdskoarabský Al Hilal. Zapsal také dva ligové zápasy na lavičce Kataru SC, vedení ho však po výsledcích 0:5 a 1:3 rychle odvolalo. V prosinci 2016 pak vedl ještě Emirates Club, během své aktivní hráčské kariéry okusil mezi roky 1994-96 také nejvyšší japonskou soutěž. Hrál za Hirošimu a Ičiharu.

  • Miroslav Soukup - Dvacítka Egypta, Jemen i Júsuf

    Trenér Miroslav Soukup po dvou a půl letech končí v BahrajnuFoto Profimedia

    Většina českých fanoušků řekne, že jde o trenéra, který v roce 2007 dokráčel na mistrovství světa s českou reprezentací do 20 let až ke stříbru. Miroslav Soukup však zažil i angažmá v zahraničí, trénoval mládežnický národní tým Egypta, následně i reprezentační výběry Jemenu s Bahrajnem, kde skončil na začátku roku 2019. Do Čech mimo jiné přivedl Júsufa Hilála, který se po úspěšném angažmá v Bohemians přesunul do pražské Slavie.

  • František Straka - Australský debakl

    Zkušený kouč František Straka skončil v Libanonu a rád by působil v ČecháchFoto Pavel Mazač (Sport)

    František Straka si v sezoně 2010/2011 vyzkoušel angažmá v Austrálii. V tamější nejvyšší soutěži vedl tým Northern Fury FC z Queenslandu a nelichotivě se zapsal do historie. Porážka 1:8 s Adelaide United je totiž doposud nejvyšší prohra v profesionální australské soutěži. Straka nakonec skončil kvůli finančním problémům klubu, tím ale jeho exotická působiště neskončila. V prosinci 2016 přijal nabídku libanonského Al Ansar, nicméně kvůli nedořešeným podmínkám kontraktu skončil v klubu velmi brzy. Kromě toho působil i v Egyptě, kde krátce vedl celky Ismaily FC a  Smouha FC. V zemi faraonů si ho prý oblíbili. „Zkolaboval kvůli mně facebook, fanoušci brečeli,“ líčil Straka svůj konec pod pyramidami.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud