Michal Koštuřík
Premium
23. listopadu 2020 • 04:40

Odhalení kauzy: opavský šíbr měl brát úplatky! A moravský Berbr jede dál…

Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chceš pískat vyšší soutěž? Dej mi peníze, zařídím. Tak to měl mít už dávno na Moravě zařízené Miroslav Ozaniak (71). Fotbal jako kšeft. Před dvaceti lety ho kriminální praktiky na základě výpovědí sedmnácti arbitrů vykoply z komise rozhodčích. Pravdu nikdo veřejně neřekl, zametla se pod koberec. Deník Sport ji nyní rozkryl. Na odhalení nekalé činnosti Berbrova moravsko-slezského „bráchy“ byl tehdy vytvořen vyšetřovací tým s názvem KIPAKO. Dva ze tří jeho členů jsou po smrti. Příběh celé kauzy najdete v placené sekci iSport Premium, včetně rozhovoru s tehdejším předsedou protikorupční komise ČMFS Janem Obstem.



KI jako Miroslav Kijonka. PA jako Vladislav Pala. KO jako Jaroslav Kopecký. Tihle tři chlapi z fotbalové branže se na začátku tisíciletí pustili do odhalování úplatkářské aféry kolem opavského šíbra Miroslava Ozaniaka, tehdejšího člena svazové komise rozhodčích. Docílili toho, že byl následně zbaven všech funkcí. Moc a peníze mu však chutnat nepřestaly a jeho „chobotnička“ na severu Moravy a ve Slezsku je podle mnohých při životě dodnes.

Zastaví ho kauza jeho věrného druha Romana Berbra ? „Jsem zvědavý, kdo co vypoví a co vše je v policejních spisech,“ nechá se překvapit Jan Obst, tehdejší předseda protikorupční komise ČMFS. Právě on se sekretářem Petrem Doležalem dotáhli úplatkářkou kauzu do finále a „čert“ Ozaniak ve fotbale na nějaký čas skončil.

Jenže… Jakmile se dal do paktu s Berbrem, jeho moc opět zásadně vzrostla a údajně se vrátily i staré praktiky. Pomoct mu k tomu mělo i to, že šéfové okresních a krajských svazů v Moravskoslezském kraji jsou vesměs jeho lidé. U moci se drží i po zatčení „bráchy Romana“. „Stoprocentně to nevzdá,“ tvrdí bývalý ligový delegát Pala (71), jenž vedle majitele jedné akcie SFC Opava Ozaniaka začínal s pískáním.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
7

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud