26. listopadu 2020 • 07:48

Slzy, potlesk, písně. Argentina i Neapol vzdávají hold Maradonovi (†60)

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl modlou, bohem, fenoménem. Armando Diego Maradona zanechal ve světě fotbalu nesmazatelnou stopu. Ve středu ale odešel hrát na nebeská hřiště. V 60 letech podlehl infarktu. Smrt jednoho z nejlepších hráčů historie vzbudila nemalý ohlas nejen v domovské Argentině, ale také v Neapoli, kde strávil značnou část své kariéry. Vzniklo několik pietních míst a v jihoamerické zemi se tamní budou moci se svou modlou rozloučit dokonce přímo v prezidenstkém sídle. 



Zdrcující ztráta velké osobnosti. Tak vnímají úmrtí Diega Maradony nejen v Argentině. Tamní prezident Alberto Fernández okamžitě nastolil v zemi třídenní národní smutek. „Dával nám radost, navždy jsme jeho dlužníky. Budeme si ho pamatovat nejen pro jeho technické schopnosti, ale i pro jeho odvahu a sílu,“ uvedl Fernández.

Argentina se ponořila do smutku. Lidé zapalují na počest své modly svíčky, slzy tečou proudem. Zároveň jsou ale slyšet potlesk, ovace, jásot a písně. Ve 22 hodin se po celé jihoamerické zemi na počest legendárního čísla 10 rozsvítila světla stadionů. Na stánku Argentinos Juniors, který je po Maradonovy, jenž zde začal svou fotbalovou kariéru, pojmenován, byl odpálen ohňostroj na oslavu jeho života. Přibližně tisíc lidí zde zároveň vešlo na hřiště, aby potleskem a zpěvem uctilo památku zesnulé ikony.

Fanoušci se shromáždily také v La Bombenera, mýtickém domově klubu Boca Juniors, který hrál rovněž vliv v Maradonově kariéře. Snad největší dav se ale sešel na slavném Obelisku v centru Buenos Aires, a to navzdory omezením zavedeným v boji proti šíření koronaviru, která v Argentině panují.

Od čtvrtka do soboty se fanoušci budou moci přímo s božským Diegem rozloučit v Casa Rosada, oficiálním sídle argentinského prezidenta. Agentuře AFP to řekl mluvčí prezidenta Mario Huck. Očekává se, že na místo průběžně dorazí miliony příznivců.  

Už během středečního odpoledne se ve městě San Fernando v provincii Buenos Aires sešlo několik desítek lidí kolem márnice, kde proběhla pitva za účelem zjištění přesné příčiny Maradonova úmrtí.

Hold legendárnímu hráči vzdávají fanoušci i v Neapoli. „Zničující rána pro klub i město. Truchlíme. Cítíme se jako boxer po knokautu. Jsme v šoku. Navždy v našich srdcích, Diego,“ reagovala Neapol na úmrtí Diega Maradony. Ten v italském klubu působil v letech 1984 až 1991, získal s ním dva tituly. Kolem stadionu se už pár hodin poté, co smutná zpráva obletěla svět, začali scházet fanoušci, kteří skandovali jméno muže, jenž se vepsal nesmazatelně do historie nejpopulárnější hry světa. Podle informací z Itálie by právě neapolský stánek San Paolo měl být přejménován na počest Diega Maradony. 

Fanoušci dávají sbohem legendárnímu Diegu Maradonovi, který ve věku 60 let zemřel po srdečním selhání
Fanoušci dávají sbohem legendárnímu Diegu Maradonovi, který ve věku 60 let zemřel po srdečním selhání

Ronaldo, Messi i prezident Argentiny. Svět se loučí s hvězdným Maradonou
Video se připravuje ...

Pět největších momentů Maradonovy kariéry: Sólo století, Boží ruka i dopingová aféra
Video se připravuje ...

REBEL i HRDINA Maradona. Co o něm řekli Vízek nebo Siegl?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud