13. března 2021 • 18:40

Poborského funkce: svaz, klub, odbory. Čím si znepřátelil Spartu i Slavii?

Vstoupit do diskuse
24
  • Jakými funkcemi prošel Karel Poborský?Jakými funkcemi prošel Karel Poborský?FOTO: Barbora Reichová (Sport)

    Chce sedět na nejvyšší židli českého fotbalu. Má to v povaze. Karel Poborský přezul kopačky za lakýrky zcela plynule, z hřiště zamířil ke stolu. A v případě domovského klubu zvládal dokonce obojí současně. Kterými funkcemi, nejenom ve fotbale, už stačil projít?

  • Šéf s malým vlivem

    Spolumajitel a předseda představenstva SK Dynamo České Budějovice

    Období 2004–2015

    V roce 2004 se změnila akcionářská struktura jihočeského klubu. Sedm nových majitelů, a mezi nimi nově také Karel Poborský, se stejným dílem podělilo (cca 14,2 %) o vlastnictví tradiční značky. Poměr akcií se v pozdějších letech měnil. Dva roky poté se stále ještě reprezentační záložník stal dokonce placeným předsedou představenstva, kde vydržel celých devět let.

    Jeho faktická role v klubu však funkci neodpovídala, byla spíš formální. Skutečné rozhodování patřilo jinému podílníkovi Miroslavu Dvořákovi, což platí dodnes. A prostřednictvím dalšího akcionáře Marka Hájka prý také Pavlu Dlouhému, patrně nejvlivnějšímu jihočeskému podnikateli s kontroverzní pověstí. Od Poborského začlenění do vedení si klub sliboval zvýšený zájem sponzorů, což zůstalo za očekáváním.

    7,3 - Procentní podíl Poborského akcií v klubu na konci roku 2015.

    Tomáš Řepka pózuje s Karlem Poborským a českobudějovickým dresem

  • Naštval Spartu i Slavii

    Člen výkonného výboru za ligové kluby

    Období 2009–2013

    Ivan Hašek šel v roce 2009 do boje o předsedu a přemluvil svého kamaráda Karla Poborského ke kandidatuře do výkonného výboru. Spolumajitel Českých Budějovic kývl a byl zvolen coby člen za ligu. Určitě se nestal výraznou součástí fotbalové vlády, spíš byl do počtu. Pamětníci říkají, že během jednání výkonného výboru za celé čtyři roky nepromluvil. Význačný počin si ovšem připsal.

    V polovině mandátu, v částečném bezvládí po úprku Ivana Haška a týden (!) před valnou hromadou, která vynesla na vrchol Miroslava Peltu, navrhl plzeňský Tomáš Paclík odvolání předsedy komise rozhodčích Luďka Macely a jeho nahrazení Dagmar Damkovou. V rozporu se stanovami, protože pravomoc toto navrhnout mělo jen Ligové shromáždění. K dovolání ovšem došlo v poměru 8:4 a Karel Poborský, ač člen za ligu, pro něj zvedl ruku. Tím si znepřátelil Spartu i Slavii, které dokonce proti FAČRu podnikly právní kroky.

    Šéf Sparty Daniel Křetínský o Macelově odvolání: „Já osobně i Sparta jako klub jsme nespokojeni, jakým způsobem byly během pondělního jednání výkonného výboru porušeny stanovy.“

    Karel Poborský v Karlos Show

  • Zpátky do kopaček

    Výkonný ředitel projektu Regionální akademie FAČR a ředitel oddělení Elitní mládeže

    Období 2015–dosud

    V létě 2015 se rozbíhal velkolepý projekt, v krajích se postupně otevíraly regionální akademie, kterých je dnes celkem devět – v Plzni, Teplicích, Českých Budějovicích, Jihlavě, Pardubicích, Brně, Olomouci, Ostravě a Karviné. Od začátku je dostal na starost Karel Poborský jako vedoucí a výkonný ředitel. Společně s těmito funkcemi se začal zásadně vzdělávat v oblasti například racionálního stravování, metodiky, aby odborně stačil mládežnickým trenérům.

    Vedle toho zpočátku celkem často nazouval kopačky třeba i proto, že pro dospívající hráče bylo terno kopat do balonu s bývalým záložníkem Manchesteru United. Za největší úspěch považuje Poborský prosazení osnov akademií do základních škol. S ohledem na to před časem vyjel i s kvótami v tuzemských profi soutěžích, které by mohly pomoci s prosazováním mladých hráčů v klubech, tenhle nápad zatím nemá žádnou odezvu ani uplatnění.

    14–15 - Akademie se zaměřují na rozvoj talentovaných hráčů v kategoriích 14 a 15 let.

    Poborský pracuje na FAČR s mládeží

  • Odborový předák i kritik

    Předseda České asociace fotbalových hráčů

    Období 2011–2013

    Na základě předpisů FIFA předpokládajících existenci hráčských asociací v členských zemích přišla mladá právnička Markéta Haindlová s myšlenkou založit odbory, předsedou nově vzniklé ČAFH se stal Karel Poborský. Za jeho éry nejvíce rezonoval zašmodrchaný případ Václava Pilaře při přestupu do Wolfsburgu. Tehdejší člen výkonného výboru FAČR byl Asociací českých fotbalových agentů obviněn ze střetu zájmů.

    Dva roky po založení ČAFH na post předsedy rezignoval, oficiálně proto, že se chtěl více věnovat práci v Českých Budějovicích. V zákulisí se ale vedly řeči, že pravým důvodem odchodu byla hrubá nespokojenost s mizivou schopností asociace fotbalistům pomoct. Pár měsíců poté odbory, které místo něj už vedla Haindlová, tvrdě zkritizoval, stejně jako řada dalších skvělých hráčů včetně Pavla Nedvěda. „Dělá pro hráče pořád málo. Věřil jsem, že v dnešní době bude dál. Fotbalisté by si zasloužili větší podporu,“ prohlásil.

    24 - Tolik měsíců byl předsedou České asociace fotbalových hráčů.

    Předseda České asociace fotbalových hráčů Karel Poborský na návštěvě ve Sportu

  • Pravomoce kustoda

    Technický vedoucí reprezentace

    Období 2007–2009

    Po památném večírku s dámskou společností v dubnu 2009, který média údajně přibarvila a přinesla „řadu nepravdivých, denunciačních informací, které byly tendenčně kolportovány“, jak tehdy tvrdil Tomáš Ujfaluši, skončil Karel Poborský v roli technického vedoucího mužstva. Rozčarovaný, zneuctěný, otrávený. Původním záměrem jeho angažmá bylo vytvořit strategický most mezi výkonným výborem asociace a národním týmem vedeným Petrem Radou.

    Jenže záměr se nezdařil. Bývalý záložník prý neměl žádné pravomoce, jen jezdil na losování turnajů a účastnil se oficiálních předzápasových obědů a večeří. „Můj hlas byl jen poradní. Stejně jako kohokoliv jiného v realizačním týmu, na úrovni doktorů nebo kustodů,“ vysvětloval poté, co ještě v dubnu odstoupil z funkce během jednání výkonného výboru.

    Karel Poborský: „Neměl jsem kompetence komukoliv cokoliv nařizovat, natož řešit hráče, kteří si po oficiální akci vyhodí z kopýtka. To neschvaluji, mně to také pobouřilo a nesouhlasím s tím.“

    Karel Poborský coby technický vedoucí reprezentace po boku Marka Jankulovského

  • Kulový blesk = zánik mandátu

    Člen krajského zastupitelstva za ODS

    Období 2012–2013

    Ve čtyřiceti letech se aktivně pustil do politiky, ovšem už předtím byl dlouholetým podporovatelem jihočeské buňky Občanské demokratické strany. V krajských volbách byl zařazen na osmé místo kandidátky, ve volbách se díky počtu 2266 preferenčních hlasů posunul na třetí pozici a stal se krajským zastupitelem. „Je to pro mě nová výzva. Lidé v poslední době na politiky často jen nadávají. Já bych chtěl přispět k tomu, aby změnili názor a na politiky si jen nestěžovali,“ řekl po volebním úspěchu. Nadšení brzo vyprchalo.

    V dalším roce mu mandát zanikl, jelikož se přestěhoval z Hluboké nad Vltavou do Prahy. „Mrzí mě, že nemohu svůj mandát dokončit, ale osobní život někdy přináší nečekané změny,“ vysvětloval Poborský. Údajně však šlo o promyšlenou akci, jelikož stříbrný a bronzový medailista z evropských šampionátů zjistil, že svět regionální politiky ho nenaplňuje. Navíc českobudějovická ODS se netěšila příliš dobré pověsti kvůli úzkému spojení s „kmotrem“ Pavlem Dlouhým, Poborského sousedem z Hluboké.

    2266 - Tolik preferenčních hlasů získal v krajských volbách 2012, čímž se na kandidátce ODS posunul z osmého místa na třetí a stal se krajským zastupitelem.

    Karel Poborský na stránkách ODS Jihočeský kraj

Vstoupit do diskuse
24

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud