Martin Mls
7. května 2021 • 12:30

Průvodce mezi mrakodrapy slaví 90. NEJ náhradník Urban byl věrný Dukle

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šest československých titulů, čtyři reprezentační zápasy a nepočítaně kouzelných zážitků s nejslavnější generací Dukly kolem božského Josefa Masopusta. Tohle byl fotbalový život Iva Urbana, spolehlivého náhradníka slavného týmu z Julisky a pozdějšího dlouholetého sportovního novináře. Nejstaršímu žijícímu hráči z hvězdné party Dukly šedesátých let je dnes devadesát.



Pokud máte v knihovně vzácné první vydání Dukly mezi mrakodrapy, vezměte si ten skvost do ruky. Obraťte knihu na zadní stranu přebalu – a na černobílé fotografii spatříte záda borce s jedenáctkou na dresu, jak si vykračuje po New Yorku. Digitální hodiny nad klasickým logem Coca Coly symbolicky ukazují 11:11.

Muž na fotce je Ivo Urban, i on s Duklou třikrát vyrazil mezi mrakodrapy na Americký pohár. Za Atlantikem měl stejnou roli jako doma: do našlapané zálohy s Josefem Masopustem či Svatoplukem Pluskalem se většinou nevešel, ale byl připravený kdykoliv zaskočit a pomoct k vítězstvím, která Dukla sbírala po hrstech.

Legendární kniha Oty Pavla Dukla mezi mrakodrapy... Na zadní straně přebalu je Ivo Urban, který svým spoluhráčům na zájezdech třeba tlumočil.
Legendární kniha Oty Pavla Dukla mezi mrakodrapy... Na zadní straně přebalu je Ivo Urban, který svým spoluhráčům na zájezdech třeba tlumočil.

„Ten, kdo má hojnost, postrádá někdy radost z přemíry, on uměl naopak vychutnávat jako nikdo v mužstvu to málo s veškerým obsahem toho slova,“ poeticky psal Ota Pavel. „Zápasy, v nichž startoval, hrával třikrát, čtyřikrát, a aby mu dlouho vydržely, promýšlel každý dobře přihraný a vystřelený míč.“

Sympaťák s výrazným obočím a plnými rty by nejspíš všude jinde patřil do základu, on ale zůstával věrný Dukle. Z Holešovic, kde si jako kluk kopal na ulici s tenisákem, to měl na Julisku osm zastávek tramvají.

Kopcovitou cestu na stadion mohl brát jako ideální rozcvičku před tréninkem, v kterém málokdy chyběly drastické výběhy devadesáti šesti strmých schodů. „Doma ten den nesmírně rádi jezdíme výtahem,“ trefně vyprávěl Ota Pavel, s nímž Urban bydlel ve stejné ulici.

Už během kariéry se vymykal jako dopisovatel vojenského tisku a taky si udělal státnici z angličtiny. Díky tomu mohl výpravě na zájezdech tlumočit, zařizovat první poslední a představovat svoje parťáky potentátům.

Před Duklou a po Dukle hrával ve Slavii, která se po Únoru 48 nuceně jmenovala Dynamo, a když ve třiatřiceti skončil, začal se naplno věnovat novinařině. Psal do tehdejšího Rudého práva a posledních dvanáct let před revolucí byl předsedou Klubu sportovních novinářů.

Vlastně ještě nedávno chodíval běhat na Julisku, ale devadesátka Urbana podle jeho přátel bohužel nezastihla v nejlepší kondici. Škoda, bylo by kouzelné probrat s ním jeho vzpomínky na velké zápasy, moře trofejí a ikonické spoluhráče. Dopřejme mu klid, ve svém věku si ho zaslouží.

Když ne osobně, tak aspoň na dálku: všechno nejlepší ke kulatinám, pane Urbane!

Vzpomínky na Masopusta: Podle Vízka se na trenéra nehodil, pro Jelínka byl tátou
Video se připravuje ...

Ivo Urban

Narozen: 7. května 1931 v Praze

Post: záložník

Kariéra: Slavia/Dynamo Praha (1943–1951), ATK/ÚDA/Dukla Praha (1952–1963), Dynamo Praha (1963–1964)

Ligová bilance: 183 zápasů/1 gól

Reprezentace: 4 zápasy/0 gólů

Největší úspěchy: 6x mistr Československa (1953, 1956, 1958, 1961–1963), vítěz Československého poháru (1961), 3x vítěz Amerického poháru (1961–1963)

Zajímavost: od roku 1977 byl posledním předrevolučním předsedou Klubu sportovních novinářů

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud