David Pávek
Premium
7. července 2021 • 04:50

Přestup "zdarma" může stát balík. Agenti mají sílu, peklo začalo v Belgii

Autor: David Pávek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Říká se, že ty nejlepší věci nic nestojí. Platí to (zvlášť letos) i u mnoha přestupů. Ale s významnou poznámkou pod čarou – i přestup „zadarmo“ může stát v součtu všech nákladů balík. Jak se fotbalista přemlouvá k transferu po konci smlouvy a kde boj o volné hráče před čtvrtstoletím začal?



I když se zrovna nehraje velký mezinárodní šampionát, má to hluché období mezi sezonami každý rok něco do sebe. Přestupové okno se otevírá dokořán! Obvykle z něj lítají nadité pytle peněz a fanoušci s radostí (nebo občas s děsem) sledují, za koho jejich oblíbený klub zrovna utratil miliony.

Letošní rok je jiný. Sergio Agüero (33 let), Memphis Depay (27), Eric García (20) do Barcelony? Souhrnná suma za ně by se šplhala hodně nad sto milionů eur, v létě 2021 ale všichni dorazili zadarmo.

I ultraboháči z PSG hledali velké posily mezi hráči, za které nemusí platit přestupovou částku. Díky tomu získali brankářskou superstar Gianluigiho Donnarummu z AC Milán a výtečného záložníka Georginia Wijnalduma z Liverpoolu.

Toho mimochodem vyfoukli na poslední chvíli právě Barceloně, kde byl těsně před podpisem, a Katalánci v čele s trenérem Koemanem zuřili.

Přestup hvězdného Davida Alaby z Bayernu Mnichov do Realu Madrid, z jednoho giganta do druhého, by obvykle provázely palcové titulky o milionech, které přistanou v bavorské kase. Jenže i rakouskému univerzálovi skončila smlouva, a u jeho vysněného transferu bude taky svítit „cena: 0“.

Koneckonců nemusíme chodit ani za hranice naší republiky. Žádný přestup v české lize nevyvolal tolik vášní, jako přesun Srdjana Plavšiče po konci smlouvy ve Spartě na druhý břeh Vltavy k největšímu rivalovi ze Slavie.

A když si vezmeme minulé léto, připomeňme Jamese Rodrígueze (z Realu do Evertonu), Williana (z Chelsea do Arsenalu), Edinsona Cavaniho (z PSG do Manchesteru United), nebo o rok dřív Aarona Ramseyho (z Arsenalu do Juventusu) a Adriena Rabiota (z PSG do Juventusu).

Agenti a nafouklé platy

Proč jsou zrovna letos ty největší transfery „zdarma“ (uvozovky jsou na místě – vysvětlíme za chvíli)?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud