4. listopadu 2021 • 04:40

Největší boháči mezi fotbalisty. Velká trojka odskočená, překvapení z Asie

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
1
  • Kteří fotbalisté vydělávají nejvíc?Kteří fotbalisté vydělávají nejvíc?FOTO: koláž iSport.cz

    Také fotbal celosvětově trápí výpadky příjmů, na těch nejlepších hráčích se ale v žádném případě nešetří, jejich konta dokonce rostou. Tabulce výdělků mezi fotbalisty vládne dvojice Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, v první desítce je ale i muž, jehož kariéra v posledních letech vadne. A veterán, který po odchodu z Barcelony rozdává radost v bývalém klubu Pavla Horvátha. 

    Žebříček 10 nejlépe vydělávajících fotbalistů sestavil magazín Forbes na základě analýz a rozhovorů s experty a insidery. Jedná se o příjmy za sezonu 2021/2022 před zdaněním a celkový výdělek je rozdělen do dvou složek – plat od klubu a příjmy z reklam a dalších partnerství. Forbes odhaduje, že elitní desítka si za aktuální sezonu vydělá 585 milionů dolarů (v přepočtu skoro 12,9 miliardy korun), o 2,6 % víc než za tu minulou.

  • 10. Eden Hazard

    Klub, národnost: Real Madrid, Belgie

    Příjmy (v milionech dolarů/korun): 29/638 (26+3)

    V gáži a prémiích od klubů jsou mezi 10. a 4. místem celkem malé rozdíly, takže rozhodují hlavně příjmy z reklamních partnerství. Ty má nejmenší belgická hvězda Eden Hazard, takže elitní desítku uzavírá. Ale plat v klubu má pohádkový, v kontrastu s výkony. Z Chelsea přicházel jako velká hvězda a v Realu má podepsáno i s bonusy na 26 milionů dolarů ročně. Jenže jediný gól, který v sezoně dal, byl za reprezentaci (proti Česku) a proslýchá se, že se ho královský klub chce co nejdřív zbavit, třeba už v lednu.

    Eden Hazard v Realu Madrid rozhodně nezáří Eden Hazard v Realu Madrid rozhodně nezáříFoto Reuters

  • 9. Gareth Bale

    Klub, národnost: Real Madrid, Wales

    Příjmy (v milionech dolarů/korun): 32/704 (26+6)

    Neshody se Zinedinem Zidanem vloni vyústily v Baleovo hostování v Tottenhamu, kde jako mladík vylétl do velkého fotbalu. Francouzova rezignace na konci minulého ročníku mu sice zametla cestu zpátky, ale teď je zase dva měsíce zraněný. Fanoušky v Madridu štvala i jeho fotografie s velškou vlajkou a popiskem „Wales, golf, Madrid. V tomto pořadí.“ Baleova záliba v golfu mu ale pomáhá k finančnímu vítězství nad Hazardem, protože spolupracuje s firmou TaylorMade, která vyrábí hole a další vybavení.

    Gareth Bale Gareth BaleFoto Profimedia.cz

  • 8. Paul Pogba

    Klub, národnost: Manchester United, Francie

    Příjmy (v milionech dolarů/korun): 34/748 (27+7)

    Zůstane? Odejde? Budoucnost Paula Pogby na Old Trafford je dlouhodobě nejistá. Aktuálně anglická média spekulují, že když do týmu přibyli Raphael Varane a Cristiano Ronaldo, je Francouz ochotný zůstat. Tedy pokud ho na severu Anglie adekvátně zaplatí. Jestli nějakou smlouvu nemusí řešit, je to ta s Adidasem, která je podepsaná na 10 let s odhadovaným celkovým plněním 45 milionů dolarů. Kontrakt je teprve v polovině.

    Čeká Paula Pogbu loučení s Manchesterem? Čeká Paula Pogbu loučení s Manchesterem?Foto Profimedia.cz

  • 7. Andrés Iniesta

    Klub, národnost: Vissel Kóbe, Španělsko

    Příjmy (v milionech dolarů/korun): 35/770 (31+4)

    Největší překvapení v žebříčku a zároveň jediný hráč, který z elitní desítky hraje mimo Evropu. A žádná Čína nebo MLS, ale klub, za který před lety válel Pavel Horváth. Po konci v Barceloně, kde někdejší mozek španělské reprezentace strávil 22 let, odešel Iniesta na poslední roky kariéry do Japonska, před pár měsíci podepsal smlouvu do roku 2023, která mu i ve 37 letech zajišťuje pohádkový příjem.

    Iniesta v dresu Vissel Kóbe Iniesta v dresu Vissel KóbeFoto profimedia.cz

  • 6. Robert Lewandowski

    Klub, národnost: Bayern Mnichov, Polsko

    Příjmy (v milionech dolarů/korun): 35/770 (27+8)

    Góly hned, hattricky na počkání. I ve 33 letech sází polský superstřelec jeden gól za druhým a pokud občas ve statistikách najdete utkání Bayernu, ve kterém by neskóroval, je to pravděpodobně tím, že nehrál. Taky ho za to v Bavorsku umí náležitě ocenit, i když jeho aktuální smlouvy končí za 2 roky a „Lewa“ se čas od času nechá slyšet, že ho lákají i další výzvy. Jednou takovou je třeba vlastní značka oblečení RL9, ale peníze mu plynou i ze sponzorských smluv s výrobcem mobilních telefonů nebo šamponů Head & Shoulders.

    Bayern slaví gól Roberta Lewandowského, další z mnoha Bayern slaví gól Roberta Lewandowského, další z mnohaFoto Reuters

  • 5. Mohamed Salah

    Klub, národnost: Liverpool, Egypt

    Příjmy (v milionech dolarů/korun): 41/902 (25+16)

    Nebýt návratu Cristiana Ronalda, byl by Mohamed Salah nejlépe vydělávajícím fotbalistou na Ostrovech. Není divu, před pár týdny rozhodl severoanglickou bitvu Liverpoolu s Manchesterem United hattrickem a roky je základním kamenem ofenzivy Jürgena Kloppa. K bohatství mu pomáhají i příjmy z reklam na Vodafone, pneumatiky Falken nebo Adidas. Vliv má i mimo hřiště u fanoušků Liverpoolu. Po jeho příchodu výrazně poklesl počet protimuslimských tweetů a jeho působení u "Reds" se podle vysokoškolských studií promítl i do snížení míry kriminality.

    Liverpool díky hattricku Mohameda Salaha nedávno zničil Manchester United 5:0 Liverpool díky hattricku Mohameda Salaha nedávno zničil Manchester United 5:0Foto Reuters

  • 4. Kylian Mbappé

    Klub, národnost: PSG, Francie.

    Příjmy (v milionech dolarů/korun): 43/946 (28+15)

    Možná mohl být i výš, jenže to by musel přijmout pohádkovou nabídku, kterou ho majitelé PSG chtěli udržet v Paříži. Nestalo se. Mbappému dobíhá smlouva a po jejím konci si zřejmě splní sen o Realu Madrid, zřejmě za mnohem větší peníze. Ve 22 letech dává víc gólů než Cristiano Ronaldo i Lionel Messi v jeho věku a má i větší příjmy. Také proto, že sponzoři brzy odhadli jeho marketingový potenciál. Vždyť bude podruhé za sebou na přebalu fotbalové hry FIFA, i to se naposledy povedlo právě Ronaldovi.

    Kylian Mbappé Kylian MbappéFoto Reuters

  • 3. Neymar

    Klub, národnost: PSG, Brazílie.

    Příjmy (v milionech dolarů/korun): 95/2090 (75+20)

    Před čtyřmi lety vyměnil hraní v Messiho stínu v Barceloně za velké pódium v Parku princů. Bohatí majitelé PSG z něj udělali nejdražšího fotbalistu světa a také jednoho z nejlépe placených hráčů. Zatímco příjmy od čtvrtého místa dál nedosahují v přepočtu ani jedné miliardy korun, Neymar je nejmladším z trojice, ze které si každý vydělá přes dvě miliardy ročně. Oproti dvojici Ronaldo – Messi zaostává v partnerské složce. Možná za to může i předčasný odchod od značky Nike k Pumě.

    Brazilský útočník Neymar Brazilský útočník NeymarFoto ČTK / AP

  • 2. Lionel Messi

    Klub, národnost: PSG, Argentina.

    Příjmy (v milionech dolarů/korun): 110/2420 (75+35)

    Sága odcházení z Barcelony v létě končila srdceryvnou tiskovou konferencí, bleskovým vyřízením přestupu a triumfálním příletem nedaleko Eiffelovy věže. Messi bere v PSG menší peníze, než na vrcholu v Barceloně, ale šejkové vyrovnali jeho plat s kamarádem Neymarem. Ve prospěch Argentince rozhodují jihoamerický duel výrazně vyšší sponzorské smlouvy. Messi je tváří například Adidasu, nápojů Pepsi a Gatorade nebo brambůrků Lays.

    Lionel Messi Lionel MessiFoto Reuters

  • 1.Cristiano Ronaldo

    Klub, národnost: Manchester United, Portugalsko.  

    Příjmy (v milionech dolarů/korun): 125/2750 (70+55)

    Čistě pohledem klubové gáže Ronaldo za dvojicí z PSG zaostává i přes jeho nedávný návrat na Old Trafford. Jenže ve světě fotbalového marketingu neexistuje slavnější značky než CR7. Proto tak jednoznačně vládne na poli sponzoringu. Vždyť jen značka Nike mu ročně vyplácí 20 milionů dolarů a tato smlouva má být dokonce doživotní. V přepočtu na české koruny vydělá portugalská superstar jen v této sezoně dvě a tři čtvrtě miliardy, zrovna na něj covidová finanční krize neplatí. A i ve 36 letech od něj v Manchesteru čekají velké věci.

    Nejen gólová euforie Cristiana Ronalda Nejen gólová euforie Cristiana RonaldaFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud