Ondřej Škvor
18. listopadu 2021 • 16:48

Berbr nově jako šéf zločinecké skupiny. Hrozí mu až dvanáct let

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatím to bylo takhle: Romanu Berbrovi hrozí za fotbalovou zpronevěru trest až do výše 6 let a 8 měsíců. Už je to jinak. Pokud soud přijme závěry vyšetřovatelů, posune se horní hranice odnětí svobody pro bývalého místopředsedu fotbalové asociace až na 12 let.



Romanu Berbrovi se v čase přitížilo, jeho možný soudní postih poskočil téměř na dvojnásobek. Hned ze dvou důvodů. Způsobená škoda přesáhla milionovou hranici. A vyšetřovací spis nesoucí název Šváb bere někdejšího pána nad českým fotbalem jako vedoucího činitele organizované zločinecké skupiny.

Pojďme postupně. Berbr se podle dosavadního obvinění dopustil dvou trestných činů. Zpronevěry a podplácení. Právě podplácení je asi pro veřejnost zajímavější příběhem – ohnuté zápasy, nelegální sázení –, ale trestní sazba je v takovém případě relativně malá. V základní podobě 1 až 2 roky.

Zato na zpronevěru hledí zákoník o poznání přísněji, horní hranice leží na pěti letech. A vždy logicky platí, že verdikt zohledňuje vážnější čin.

V původní verzi spisu dávali vyšetřovatelé Berbrovi k tíži zpronevěru ve výši 849 964,50 korun. Ty měl on a jeho společníci vyvést z Plzeňského Krajského fotbalového svazu za fiktivní seminář rozhodčích. Ten se nikdy nekonal, ale faktury byly proplaceny.

K tomu – jak psal deník Sport v polovině října, tedy rok po vypuknutí kauzy – přibyly v rámci Plzeňského KFS další dvě částky, dohromady za 1 548 166 korun. Jen na papíře se za ně koupilo sportovní vybavení a vybavení pro rozhodčí mládeže.

Server Seznam Zprávy nyní přišel s upřesněním, že obě částky šly na účet firmy Zempol, kterou ovládal Michal Káník, další z obviněných. Žena pracující v této firmě pak odeslala 650 000 korun na podnikatelský účet Petra Tarkovského, instalatéra a topenáře, především však bratra Káníkovy přítelkyně. Tarkovský je proto nyní stíhán kvůli legalizaci výnosů z trestné činnosti z nedbalosti.

Podle domněnky policie vyfakturované peníze obecně putovaly na sázky, které Berbr, Rogoz a další pokládali na jimi ohnuté zápasy.

Co je tu nejpodstatnější, je jeden součet. A to 849 964,50 + 1 548 166 = 2 398 130,5. Což je více než jeden milion, který hraje podstatnou roli. V tu chvíli totiž škoda nese označení „značná“, podle písmene d) odstavce 4 paragrafu 206 Zpronevěra, a trestní sazba i díky němu skáče do rozmezí 2 až 8 roků.

Jenže ani tady se ještě policie při sčítání Berbrových hříchů nezastavila. K tíži mu dává ještě paragraf 361 Účast na organizované zločinecké skupině, a to dokonce „těžší“ odstavec 2, protože Berbra považuje za hlavu celé skupiny, odborně řečeno za „vedoucího činitele nebo představitele organizované zločinecké skupiny.“ Vždyť ve spisu pro něj také má označení Dirigent 00.

A v takové chvíli trestní zákoník ukládá trest odnětí svobody na tři léta až dvanáct let.

Kolik roků, pokud vůbec nějaký, to bude, určí soudce. Má se za to, že soud začne v příštím roce. Bude se týkat, alespoň zatím, dvaceti dvou lidí a klubu Slavoj Vyšehrad.

Ještě dříve, možná už 25. listopadu, vynese svůj verdikt etická komise FAČR. Ta však dosáhne pouze na členy asociace, kterých je z obviněných v tuto chvíli už pouze jedenáct.

Klasifikace Berbrova činu

Zpronevěra dle paragrafu 206 ve spojení s paragrafem 361 Účast na organizované zločinecké skupině

Zpronevěra

(4) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny,

d) způsobí-li takovým činem značnou škodu (nad 1 000 000 korun dle paragrafu 138).

Účast na organizované zločinecké skupině

(1) Kdo založí organizovanou zločineckou skupinu, kdo se činnosti organizované zločinecké skupiny účastní, nebo kdo organizovanou zločineckou skupinu podporuje, bude potrestán odnětím svobody na dvě léta až deset let nebo propadnutím majetku.

(2) Odnětím svobody na tři léta až dvanáct let nebo propadnutím majetku bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako vedoucí činitel nebo představitel organizované zločinecké skupiny.

iSport podcast: Berbr prý výrazně zhubnul a byl psychicky na dně. Co dělá rok po zatčení?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud