Michal Kvasnica
13. května 2022 • 13:00

Ostravsko vyhlíží EURO fotbalistek. Věřím, že lidi dorazí, říká Laštůvka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve středu 18. května bude znám los základních skupin, ale to pro ženskou reprezentaci do 19 let nic nemění. „Turnaj bude super zkušenost, moc se těšíme,“ říká její trenér Jan Navrátil před blížícím se EURO mladých fotbalistek. Uskuteční se od 27. června do 9. července v Moravskoslezském kraji.



Do Česka se po pěti letech vrací vrcholný turnaj mistrovství Evropy. V roce 2017 se v Plzni, Příbrami, Domažlicích a Přešticích uskutečnil šampionát hráček do 17 let, nyní vyhlíží Ostravsko EURO o dva roky starší kategorie.

„Zahrajeme si na krásných velkých stadionech, doufáme, že přijde i hodně diváků,“ přeje si pardubická brankářka Bára Beránková.

V Plzni před pěti lety dorazilo na zahajovací duel Češek s Francií přes deset tisíc fanoušků, což by se nyní vlezlo jen do vítkovické arény. Ta poslouží k úvodnímu zápasu a k finále, další utkání se odehrají na Bazalech, v Karviné, Opavě a Frýdku-Místku.

Kdy se bude hrát

Skupiny (27. června – 3. července)

Semifinále (6. července)

Finále (9. července)

„Vybírali jsme stánky s kapacitou předpokládané návštěvnosti. V rámci doprovodných akcí a fanzón se budeme snažit přilákat děti na stadiony. Tím možná nejzajímavějším jsou pro nás Bazaly. Po rekonstrukci mají nádherné zázemí,“ popisuje ředitel turnaje Jiří Novák.

S tím samozřejmě souhlasí Jan Laštůvka, ambasador EURO a brankář Baníku, jenž na legendárním místě slavil před osmnácti lety mistrovský titul. „Bazaly jsou výborné pro fanoušky. Lidi k nim mají vztah, věřím, že tady se kapacita naplní. Pořád je tady kouzlo, i když je to tu už menší,“ říká muž, který ve středu slavnostně vylosuje složení základních skupin. „Kéž bych měl šťastnou ruku.“

V osudí jsou samé velké šarže. Francie, vítěz posledního turnaje z roku 2019. Německo, se šesti tituly nejúspěšnější celek historie. Anglie, Itálie, Španělsko, Švédsko a jeden ze čtveřice Rakousko, Norsko, Bulharsko, Ukrajina. Jasno bude teď v neděli.

„Nemá smysl si vybírat, všechno to jsou strašně silná družstva,“ ví kouč. „Ve strategii FAČRu je napsáno, že máme hrát semifinále. Ale pro nás bude úspěch dostat se za půlku, a když se nám podaří vstřelit gól, bude to perfektní,“ dodává upřímně Navrátil.

Nejde o alibi, ale o realitu. Zatímco v Česku jsou jen tři konkurenschopné týmy (Slavia, Sparta, Slovácko), třeba maličká Malta má akademii už pro třináctileté holčičky. Ve Francii zase vybudovali komplex pro kategorie U16 až U19 za čtyři miliony eur. Zkrátka jiný svět, byť i u nás se ženský fotbal posunul. Třeba rozšířením realizačního štábu či celoroční přítomností psycholožky.

„Je to super. Díky úžasným teambuildingům, trenérům i paní psycholožce děláme pokroky. Kvalifikace se nám sice moc nepovedla, ale cítím, že se zvedáme. Nahlížíme na fotbal i jinak než jen jako na sport. Chtěli bychom lidem předvést zajímavou hru a namotivovat novou generaci. Moje ségra hraje taky fotbal, tak se budu chtít předvést,“ usmívá se gólmanka Beránková.

Účastníci

Česko

Francie (vítěz posledního turnaje z roku 2019)

Německo (se šesti tituly nejúspěšnější tým historie)

Anglie

Itálie

Španělsko

Švédsko

Rakousko/Norsko/Bulharsko/Ukrajina (jasno bude 15. května)

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud