Ondřej Škvor
30. května 2022 • 23:09

Provolby proti Fevoluci. Její šance na valné hromadě se snížily

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fevoluce vyvolala mimořádnou valnou hromadu, aby odvolala českého místopředsedu Jana Richtera a předsedu Řídící komise pro Čechy Martina Drobného. V pondělí večer se však její šance na úspěch snížily.



Rozhodly o tom takzvané provolby.

O co jde? Na mimořádné valné hromadě, ta letošní se koná 17. června v Praze, hlasují v české komoře všechny prvoligové i druholigové kluby, zástupci krajských a okresních fotbalových svazů, 18 z 20 klubů ČFL, a – což je to důležité – pouze 21 ze 48 divizních klubů. Právě těch dvacet jedna delegátů s právem hlasovacím v pondělí v sídle asociace divize mezi sebou vybíraly. Každý klub zakroužkoval 21 klubů, kroužky se pak sečetly a určily tím delegáty.

Výsledek, který se zrodil, Fevoluci nepotěšil. Zdroje říkají, že poměr hovoří silně v její neprospěch, a to 4:17 nebo dokonce až 0:21 – byť hlasování mělo být velmi těsné.

To samozřejmě významně snižuje šance, že fevoluční kandidáti na dvě pozice ve výkonném výboru uspějí. Platí to pro Milana Kratinu, s jeho miliardami výrazného uchazeče o místo místopředsedy za Čechy, i pro Tomáše Nováka, jenž by chtěl šéfovat Řídící komisi pro Čechy.

Miliardář Milan Kratina chce do vedení FAČR
Miliardář Milan Kratina chce do vedení FAČR

Pravděpodobnější v tuto chvíli je, že na jejich volbu vůbec nedojde, protože valná hromada Richtera ani Drobného neodvolá. V případě Drobného by se jednalo téměř o jistotu, protože o jeho pozici hlasuje nanejvýš 49 delegátů (u Richtera až 127), takže případných 17 až 21 hlasů pro jeho setrvání představuje významné procento podpory.

Je tu i jiná možnost, že přece jen dojde k odvolání obou funkcionářů, ale namísto fevolučních kandidátů uspějí jiní „konzervativní“ – tedy Rudolf Blažek jakožto místopředseda za Čechy a Slavomír Kozel coby předseda ŘKČ.

Fevoluce už v pátek oznámila, že do příštích stanov hodlá prosadit návrh na zrušení provoleb. Jinými slovy, aby z ČFL i z divize hlasovali na valné hromadě zástupci všech klubů.

Ale to může být až napřesrok – pokud tedy znovu dojde k vyvolání mimořádné valné hromady.

A ještě pod čarou. Fevoluci se podle zpráv ze zákulisí nelíbí ani výsledek, ani to, že na pondělní akci se osobně přišel podívat i Jan Hořejší, bývalý sekretář Řídící komise pro Čechy, etickou komisí čerstvě distancovaný na čtyři roky na veškeré aktivity spojené s fotbalovou asociací. Verdikt však patrně neporušil, protože zůstal pouze na recepci.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud