Michal Kvasnica
14. září 2022 • 17:00

Balcárek vyměnil scouting Baníku za Uničov. Táhlo mě to na lavičku, říká

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Více než rok pracoval Jiří Balcárek jako scout Baníku, kam jej přivedl výkonný ředitel Michal Bělák, protože se znali ze společného působení ve Znojmě. S ježděním po zápasech v SUV se znakem ostravského klubu je však konec. Balcárek se po pěti letech vrátil do Uničova, kterému má coby kouč pomoct do vyšších pater MSFL. „Táhlo mě to na lavičku,“ přiznává.



V neděli se domluvil na spolupráci s třetiligovým celkem z Hané a nahradil Jiřího Nečka.

V pondělí na videu sledoval poslední zápasy Uničova a na prvním tréninku přivítal mužstvo.

V úterý potrápil Olomouc ve druhém kole MOL Cupu, jež postup zachraňovala až v prodloužení.

Ve středu byl na Bazalech ukončit spolupráci s Baníkem.

Náročné dny pro Jiřího Balcárka. „Ale cítím uspokojení,“ naznačuje devětačtyřicetiletý muž, že navzdory funkcionářské zkušenosti se stále více cítí jako trenér.

Bylo to vidět hned při obnovené premiéře na lavičce Uničova. Ve známém prostředí, kde v roce 2017 slavil prvenství v MSFL, Balcárek ožil. A taky Sigmu v poháru pořádně potrápil. SK proti favoritovi sehrál otevřenou partii se dvěma útočníky a nebezpečnými standardkami. Ze dvou udeřil, ještě deset minut před koncem držel senzační stav 2:1. Pak ale přišel nešťastný vlastenec a v prodloužení dvě trefy Mojmíra Chytila, které rozhodly o povinném postupu Jílkova výběru.

„Někteří kluci vstávali v pět hodin ráno do práce, skončili o půl třetí a už o půl páté se hrálo. Podali jsme výkon na hranici svých možností. Klobouk dolů,“ děkuje zpětně. Sympatický výkon ocenila i tisícovka diváků, zatímco sportovní manažer Olomouce Ladislav Minář si z tribun vyslechl opak.

Jaké hodnocení své více než roční práce si naopak při rozloučení v Ostravě vyslechl Balcárek, ví jen on a management FCB. Se zápisky do notýsků, podáváním reportů a najetými kilometry v autě s polepy Baníku je každopádně šmytec. Je možné, že se ve Slezsku nyní vsadí ještě víc než dosud na datovou analytiku, která realizačnímu týmu pomáhá i s přípravami na soupeře či standardkami.

„Zhruba rok a půl jsem jezdil po zápasech. Myslím, že mám docela všeobecný přehled. Sledoval jsem výkonnost hráčů, které Baník poslal na hostování, a na základě toho doporučoval nebo nedoporučoval, jestli se mají vrátit. Konečně rozhodnutí ale musel vždycky udělat někdo jiný. Já jsem jen předal svůj názor, nic víc,“ shrnuje rodák z Leštiny své předchozí angažmá.

Zvedne se podle něj mančaft Pavla Vrby po výhře nad Pardubicemi? „Chtěl bych a věřím tomu.“

Zda se ale on sám ještě někdy objeví v profesionálním fotbale, neřeší. Nepočítáme-li roli scouta, naposledy v něm působil před více než dvěma lety, když trénoval Opavu. Vydržel půl roku, pak jej vystřídal Radoslav Kováč, sezonu nato SFC žuchnul. A ve F:NL je doteď.

„Moje ambice? Těžko říct, nějak to neřeším. Život přináší různé věci, teď se těším na Uničov. Mám výhodu v tom, že tady znám všechny lidi od uklízeček po vedení. Zůstávají mi krásné vzpomínky na super partu, se kterou jsme vyhráli třetí ligu. Zbyl jen Uvízl, Krč a Komenda, zbytek jsou mladí kluci, kteří prošli systémem Sigmy. Potřebujeme hlavně v neděli zvládnout Slovácko B, proto jsme v úterý šetřili třeba Bača nebo Vichtu,“ dodává.

Trenér Jiří Balcárek statečně vedl Uničov v MOL Cupu proti Olomouci Václava Jílka
Trenér Jiří Balcárek statečně vedl Uničov v MOL Cupu proti Olomouci Václava Jílka

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud